Cristian Mungiu, printre numele vehiculate în competiţia Festivalului de Film de la Cannes 2012

Cel mai nou film regizat de Cristian Mungiu, intitulat "Beyond the Hills", se numără printre peliculele aşteptate să facă parte din competiţia ediţiei din acest an a Festivalului de la Cannes, care se va desfăşura între 16 şi 27 mai, potrivit variety.com.

221 afișări
Imaginea articolului Cristian Mungiu, printre numele vehiculate în competiţia Festivalului de Film de la Cannes 2012

Cristian Mungiu, printre numele vehiculate în competiţia Festivalului de Film de la Cannes 2012 (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Publicaţia notează că, printre cele circa 20 de filme din competiţie, s-ar putea regăsi şi două pelicule ale laureaţilor Palme d'Or iranianul Abbas Kiarostami, cu lungmetrajul romantic "Like Someone in Love", şi românul Cristian Mungiu, cu drama "Beyond the Hills".

Cristian Mungiu este scenaristul şi regizorul filmului "Beyond the Hills", înscris la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în septembrie anul trecut cu titlul "Provizoriu". Pelicula reprezintă o coproducţie între casa cineastului român - Mobra Films -, casa franceză Why Not Productions şi casa de producţie, cu sediul în Belgia, a fraţilor Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Les Films du Fleuve.

Filmul "Beyond the Hills" spune povestea a două fete, Alina şi Voichiţa, care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Printre ceilalţi favoriţi pentru competiţia de la Cannes se numără: cineastul argentinian Pablo Trapero, cu "White Elephant", mexicanul Carlos Reygadas, cu "Post tenebras lux", britanicul Ken Loach, cu "The Angel's Share", ucraineanul Sergei Loznitsa, cu "In the Fog", şi sud-coreeanul Hong Sang-soo, cu "In Another Country".

Pe de altă parte, potrivit Variety, se conturează o prezenţă americană puternică la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, printre titlurile majore care ar putea să se regăsească în selecţia oficială a evenimentului numărându-se: "Killing Them Softly", în regia lui Andrew Dominik, "Lawless", de John Hillcoat, "Mud", de Jeff Nichols, "The Paperboy", de Lee Daniels, şi "The Place Beyond the Pines", de Derek Cianfrance.

Ca de obicei, Thierry Fremaux, delegatul general al festivalului, şi comitetul său de selecţie vor continua să decidă filmele care ar putea să participe la ediţia din acest an a festivalului, până la şi chiar posibil până după anunţarea selecţiei oficiale, prevăzută pentru joi dimineaţă, la Paris. Aceştia au văzut deja toate filmele americane care este de aşteptat să se regăsească în selecţia festivalului, cu excepţia titlului "The Place Beyond the Pines", o dramă cu Ryan Gosling în rolul principal, a cărei vizionare ar putea avea loc în prima parte a acestei săptămâni.

În urma succesului înregistrat anul trecut cu "The Artist", Weinstein Co. ar putea avea o nouă peliculă la Cannes, în condiţiile în care comitetul de selecţie va opta pentru "Killing Them Softly" (numit anterior "Cogan's Trade"), o poveste cu mafioţi, care-l are pe Brad Pitt în rolul principal. O altă peliculă aflată printre favoritele pentru selecţia de anul acesta - "Lawless" - este o dramă despre perioada prohibiţiei, cu Shia LaBeouf, Tom Hardy, Guy Pearce, Jessica Chastain şi Gary Oldman în distribuţie.

"Paperboy" este un thriller erotic, a cărei acţiune este plasată în Florida anilor 1960, cu Nicole Kidman, Matthew McConaughey, Zac Efron şi John Cusack în distribuţie. McConaughey joacă şi în drama "Mud", alături de Reese Witherspoon.

Cea de-a 65-a ediţie a festivalului va cuprinde şi două proiecţii speciale - "Moonrise Kingdom" de Wes Anderson, pentru noaptea deschidere a evenimentului, şi pelicula "Madagascar 3: Europe's Most Wanted". Potrivit zvonurilor din jurul festivalului, pelicula "Prometheus" a lui Ridley Scott ar urma să intre într-o secţiune din afara competiţiei.

Totodată, Terrence Malick ar putea să se întoarcă în competiţia de la Cannes cu pelicula "The Funeral" (nume provizoriu, n.r.), în a cărei distribuţie se regăsesc Ben Affleck, Chastain şi Rachel McAdams, însă este neclar dacă laureatul Palme d'Or de anul trecut, pentru "Pomul vieţii/ The Tree of Life", va reuşi să finalizeze la timp noua sa producţie.

Pe de altă parte, printre peliculele care ar putea să se regăsească în competiţia de anul acesta, se numără şi "Rust and Bone", de Jacques Audiard (cu Marion Cotillard şi Matthias Schoenaerts), "Cosmopolis" de David Cronenberg (cu Robert Pattinson), "On the Road", o adaptare a cărţii lui Jack Kerouac, în regia lui Walter Salles (Viggo Mortensen, Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart şi Kirsten Dunst), "Amour" de Michael Haneke, o altă colaborare a cineastului cu actriţa Isabelle Huppert, după "The Piano Teacher" şi "Time of the Wolf".

În schimb, unii dintre marii cineaşti au decis să evite anul acesta Festivalul de la Cannes sau nu vor avea finalizate peliculele pentru a putea participa la ediţia din acest an a evenimentului, care se va desfăşura între 16 şi 27 mai. După ce anul trecut a deschis festivalul cu "Midnight in Paris", Woody Allen a decis să îşi prezinte cel mai recent film "To Rome With Love" înaintea Festivalului de la Cannes, vineri, în Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici