CRONOLOGIE: Operaţiunile Google pe piaţa din China

Google Inc. a decis să închidă versiunea chineză a motorului său de căutare şi a redirecţionat căutările către un site din Hong Kong, necenzurat, disponibil la google.com.hk, informează Reuters, care prezintă o cronologie a operaţiunilor companiei americane pe piaţa chineză.

60 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Operaţiunile Google pe piaţa din China

CRONOLOGIE: Operaţiunile Google pe piaţa din China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

2000 - Google realizează o interfaţă în limba chineză pentru motorul său de căutare Google.com.

2002 - Google.com devine temporar indisponibil pentru utilizatorii chinezi, companii locale cu acelaşi profil de activitate fiind suspectate de interferenţe.

Iulie 2005 - Google îl angajează pe Lee Kai Fu, fost executiv al Microsoft, ca şef al diviziei din China. Microsoft dă în judecată Google pentru această iniţiativă, decalrând că, inevitabil, Lee va furniza informaţii private către Google. Cele două companii rivale au ajuns la o înţelegere în decembrie.

Ianuarie 2006 - Google lansează Google.cn în acord cu legile chineze şi cenzurează rezultatele căutărilor. La acel moment reprezentanţii Google au declarat că sunt interesaţi să contribuie pozitiv la dezvoltarea Chinei, respectând legislaţia locală.

August 2008 - Google lansează o paltformă de unde internauţii chinezi pot descărca gratuit muzică.

Martie 2009 - China blochează accesul la platforma video YouTube, deţinută de Google.

Iunie 2009 - Un oficial chinez acuză Google că răspândeşte conţinuturi obscene pe internet. Acuzaţiile au venit la o zi după ce Google.com, Gmail şi alte servicii ale Google au fost indisponibile pentru mulţi dintre utilizatorii din China.

Septembrie 2009 - Lee demisionează din funcţia de şef al diviziei Google China. Google îl desemnează pe John Liu, şeful departamentului de vânzări, pentru a prelua atribuţiile lui Lee.

Octombrie 2009 - Un grup de scriitori chinezi au acuzat Google de încălcarea drepturilor de autor, după ce compania americană a digitalizat mai multe volume chineze de literatură pentru a le publica pe platforma Google Books.

Ianuarie 2010 - Google anunţă că nu vrea să mai cenzureze rezultatele căutărilor efectuate pe motorul Google.cn şi amână lansarea a două modele ale telefonului Android pe piaţa din China.

Februarie 2010 - New York Times a publicat un material în care preciza că atacurile informatice asupra Google au fost conduse din două şcoli din China. Reprezentanţii celor două şcoli neagă orice implicare.

22 martie 2010 - Google Inc. anunţă că închide versiunea chineză a motorului său de căutare şi redirecţionarea căutările către un site din Hong Kong, necenzurat, disponibil la google.com.hk.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici