CT Popescu: Nu am avut niciun model în presa românească

Cristian Tudor Popescu, senior editor gandul.info, a declarat joi la seminarul din cadrul proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), că nu a avut niciun model în presa autohtonă, dar a avut ce să înveţe de la oameni din literatura românească.

164 afișări
Imaginea articolului CT Popescu: Nu am avut niciun model în presa românească

CT Popescu: Nu am avut niciun model în presa românească (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Răspunzând unei întrebări venite de la un participant la seminarul din cadrul proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), Cristian Tudor Popescu a spus că nu a avut niciun model în presa românească.

"Oricât vi s-ar părea că sunt de megaloman spunând asta, nu am avut niciun model în presa românească. N-am avut ce să învăţ de la nimeni din presa românească. Am avut ce să învăţ de la oameni din literatura română. Eu, înainte să fiu ziarist, am fost scriitor şi acolo am avut modele, am avut oameni de la care chiar am învăţat foarte multe. În presa românească, îmi pare rău, nu ştiu, n-am învăţat de la nimeni. Chiar m-am gândit aşa: «Domn'e, mi-a spus cineva vreodată un lucru esenţial, dintre jurnaliştii mai bătrâni ca mine?». Poate Octavian Paler, poate, o dată sau de două ori, dar nu mai mult", a spus Cristian Tudor Popescu.

Totodată, răspunzând unei alte întrebări, Cristian Tudor Popescu a vorbit despre satisfacţiile pe care le-a avut în cei 20 de ani de când practică meseria de jurnalist.

"Satisfacţia se măsoară în legătură cu dorinţa, matematic vorbind. Adică în ce direcţie doream eu să fac ceva în jurnalism. Direcţia universalistă, globalistă, generală, nesăbuită pe care mi-am atribuit-o a fost un eşec. Adică mi-am îngăduit să sper că pot schimba mentalităţile la nivelul marii mase. Asta mi s-a părut miza. Altfel, rămâneam la revista Contrapunct, unde debutasem în ianuarie 1990 şi scriam acolo cu colegii mei optzeciştii, cu Cărtărescu, noi între noi şi eram liniştit. Am plecat de acolo pentru că am vrut acest lucru, să încerc să schimb mentalitatea marii mase, să lucrez la nivelul elitei. Aşa am gândit eu. Am sperat să pot schimba un milimetru (...) Nu am vrut mai mult de un milimentru, dar un milimetru la nivelul unei baze de masă uriaşe. Milimetrul ăla înseamnă imens când baza e mare. Rezultatul este, după 20 şi ceva de ani, o scădere de mai mult de un milimetru. Nici măcar nu am obţinut zero. Am obţinut negativ. În urma eforturilor pe care mi-am imaginat eu că le fac în sensul ăsta şi voi reuşi să schimb mentalitatea asta la nivel de masă, găsesc acum o masă în România cu vreo trei milimetri mai jos decât era în 1990", a spus Cristian Tudor Popescu.

El a precizat că, din acest punct de vedere, nu are nicio satisfacţie.

"Dimpotrivă, aş avea numai motive de depresie. Există nişte satisfacţii pe care mi le-au dat persoane. Deci, cu colectivul n-a mers, cu masa n-a mers, dar cu persoane a mers. Adică ducându-mă prin câte un loc pe undeva prin ţara asta (...) am găsit întotdeauna un om, doi, trei, şapte care să îmi spună câte ceva din ce zisesem eu cândva, prin '96, '97, prin 2000. Am văzut că lucrurile acelea au rămas totuşi la nişte oameni, nu mulţi. Ăştia sunt satisfacţia mea. Nu ştiu, e mult, e puţin? Într-un fel mi se pare puţin, într-un fel mi se pare mult. Acum chiar cred că gândirea mea iniţială de schimbare cu masa era greşită. Genul ăsta de obiectiv este inadecvat (...) Să-ţi propui să schimbi un om şi dacă un om ăla sunt mai mulţi, dacă se multiplică ei, atunci' la un moment dat' se schimbă şi masa. Dar obiective din astea de schimbatul masei sunt la urma urmei de natură comunistoidă. Ce să faci? Să faci omul nou? Nu poţi să faci omul nou. Nu poţi să schimbi mentalităţile decât în 50 de ani, 100 de ani, 700 de ani", a afirmat Cristian Tudor Popescu.

Mediafax şi Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro au organizat joi, la Hotel Howard Johnson Grand Plaza din Bucureşti, seminarul de informare privind piaţa muncii din cadrul proiectului "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

La seminar au participat peste 100 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau şomeri de lungă durată din regiunea Bucureşti - Ilfov, dar şi personalităţi din zona media: Andreea Esca, prezentatoarea Ştirilor Pro TV şi director editorial al publicaţiei The One, Cristian Tudor Popescu, senior editor la gandul.info, Cezar Ion, director al Direcţiei Editoriale din TVR şi preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor din România, şi Indira Crasnea, redactor-şef adjunct la Agenţia de presă Mediafax şi preşedintele Clubului Român de Presă.

Mediafax şi Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro au lansat, joi, proiectul "Jurnalism cetăţenesc, şansa pentru ocupare - JETOP" (ID 75858), finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici