Dan Diaconescu a acuzat membrii CNA de partizanat politic şi i-a invitat să adere la partidul său

Dan Diaconescu a fost prezent, marţi, la şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în contextul în care Consiliul a analizat mai multe emisiuni difuzate de OTV în noiembrie, decembrie 2011 şi ianuarie 2012, pentru a vedea dacă televiziunea continuă să difuzeze publicitate politică la Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD), în afara campaniei electorale, fapt interzis de legislaţia audiovizualului.

945 afișări
Imaginea articolului Dan Diaconescu a acuzat membrii CNA de partizanat politic şi i-a invitat să adere la partidul său

Dan Diaconescu (Imagine: Sorina Andreica/Mediafax Foto)

"Eu nu sunt membru al PPDD. Nu am nicio funcţie în PPDD (...) Conform raportului dumneavoastră, în emisiuni au fost prezenţi şi alţi reprezentanţi ai altor partide", a spus Dan Diaconescu, precizând că el doar dă numele acestui partid. "Nu am nicio legătură directă în acte şi nu pot fi invocat într-un asemenea raport în care se vorbeşte despre câţi oameni de la PPDD, câţi de la PDL, câţi de la PSD au fost în studio (în emisiunile de la OTV, n.r.)", a spus Dan Diaconescu. El a precizat că în emisiunile de la OTV au fost reprezentate perfect toate partidele româneşti.

În ceea ce priveşte mesajele care se transmit în emisiunea "Dan Diaconescu Direct", Dan Diaconescu a spus că nu înţelege de ce nu apar în rapoartele de monitorizare ale CNA şi acele îndemnuri pe care el le face în emisiunile sale, precum "Votaţi cu PDL, dacă vreţi să trăiţi ca astăzi". "Cred că este un mesaj egal ca acela rostit uneori în studioul nostru - «Votaţi cu PPDD!». De asemenea, s-a spus în emisiunea mea «Votaţi cu USL, dacă vreţi să trăiţi ca în ultimii 22 de ani!». Sigur că poate să fie interpretat, dar nu se poate discuta că nu se vorbeşte şi despre alte partide în studioul meu", a spus Dan Diaconescu.

"În studioul meu se vorbeşte insistent de prezenţa la vot. Noi, de fapt, îndemnăm oamenii să vină la vot, fără să le spunem să voteze cu PPDD sau cu un alt partid. Noi am difuzat şi emisiunile celorlalte posturi care ne atacă pe noi, atât pe OTV, cât şi pe realizatorii OTV, dar cu atât mai mult Partidul Poporului. Niciodată nu sunt lucruri pozitive. Deci putem vorbi despre echidistanţă", a precizat el.

Totodată, Dan Diaconescu le-a spus membrilor CNA că au luat deja o hotărâre de a închide pentru trei ore emisia OTV, fără să ţină cont de faptul că decizia Consiliului a fost atacată în instanţă.

"Dumneavoastră nu ne acordaţi prezumţia de nevinovăţie, văd că trecem la o altă măsură, deşi nu s-a soluţionat contestaţia noastră la măsura precedentă, poate că vom câştiga în instanţă. Dumneavoastră vorbiţi despre măsuri graduale, fără să aşteptaţi deznodământul la măsura anterioară. Asta s-a întâmplat şi la măsurile mai vechi. Dacă vorbim de gradualitate, noi am dori să vedem cum se sfârşesc în instanţă precedentele", a precizat Diaconescu.

În ceea ce priveşte vizitele efectuate de el în ţară, transmise în emisiunile de la OTV, Diaconescu a spus: "Analizaţi direct, exact, ceea ce s-a întâmplat pe ecran (...) E vorba de vizita unui jurnalist care se întâlneşte cu telespectatorii săi. Acum că aceşti telespectatori rostesc uneori şi mesaje politice este consecinţa realităţilor care se văd la tot pasul în România, e vorba de o anumită nemulţumire a unei părţi a poporului român (...) Nu cred că putem să-i cenzurăm pe oamenii de pe stradă, multe din aceste lucruri transmise au fost în direct. În multe minute de transmisie, eu sunt acuzat, atacat pe post".

Totodată, Dan Diaconescu a atras atenţia că "celelalte posturi de televiziune româneşti fac mult mai agresivă această politică de susţinere a patronatului lor": "Ceea ce se întâmplă pe Antena 3, pe B1, Realitatea TV, România TV sau TVR 1 ori Duna TV întrece cu mult ce se întâmplă pe OTV. Acolo se spune clar că trebuie sprijinit un anumit partid sau altul. La noi o fac doar uneori telespectatorii care intervin în direct sau telespectatorii care au venit într-o mişcare spontană în studio".

El a mai spus că totul "are legătură doar cu lupta între nişte partide în România". "Nu cred că trebuie închis un post pentru trei ore, trei luni sau trei ani pentru că cineva a greşit într-o emisiune", a spus Diaconescu.

"Legea este aceasta şi noi o respectăm", i-a răspus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

"Dar ştiţi că legea este nedreaptă? Ce ne daţi înapoi dacă noi câştigăm procesul în cazul deciziei prin care ne-aţi oprit trei ore de emisie? Nu pot să iau timpul înapoi", i-a răspuns Dan Diaconescu. În acelaşi timp, Onisei a afirmat că, în acest caz, OTV poate să ceară daune.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a spus că a constatat că Dan Diaconescu nu cunoaşte deloc legea şi că o ignoră chiar şi în faţa Consiliului.

"De ce aţi venit în faţa CNA dacă CNA este o autoritate pe care dumneavoastră nu o recunoaşteţi?", l-a întrebat Iorga pe Dan Diaconescu.

"Am spus că îi recunosc autoritatea până când o voi schimba, în sensul că, după alegeri, încerc să înlocuiesc această instituţie cu alta normală. Eu nu cred că este normal ca dumneavoastră, reprezentanţii unor politicieni, aflaţi astăzi la putere, să ne cenzuraţi pe noi, să ne interziceţi şi nouă celorlalţi accesul la o eventuală putere. Este o luptă inegală, dumneavoastră aveţi puterea", a spus Dan Diaconescu.

Referitor la toate acuzaţiile aduse CNA în emisiunile de la OTV, Narcisa Iorga l-a întrebat pe Diaconescu dacă are dovezi.

"Toate dovezile le voi prezenta la procesul pe care o să-l intentăm. Acest post de televiziune al nostru a mai fost închis o dată, pentru că nu am vrut să vând pachetul majoritar de acţiuni puterii lui Adrian Năstase de atunci, iar astăzi eu suport consecinţele aceleiaşi legi a audiovizualului, o lege votată în Parlament de anumite partide care acum sunt în concurenţă cu partidul nostru şi astăzi suport aceste consecinţe, pentru că nu vreau să fac o alianţă cu PDL şi UNPR", a spus Diaconescu. El a spus că are licenţă pentru OTV din 2004, iar în 2002 televiziunea lui a fost închisă de CNA.

Narcisa Iorga i-a spus că, din 2005, OTV a avut sancţiuni grave. "În total, de la data autorizării de funcţionare până în prezent, dumneavoastră aţi avut 9 sancţiuni de întrerupere cu 10 minute şi şapte sancţiuni de întrerupere timp de trei ore", a spus Iorga.

"Postul meu de televiziune a fost închis doi ani de zile de către CNA fiindcă eu nu am vrut să-i vând 51% din acţiuni domnului Adrian Năstase. Astăzi, postul meu pare că urmează să fie din nou închis din cauză că nu vreau să fac o alianţă politică cu PDL şi UNPR. Situaţia este destul de simplă. Este o luptă între mine şi Traian Băsescu, iar dumneavoastră vă lasaţi folosită de domnul Traian Băsescu", i-a spuns Dan Diaconescu Narcisei Iorga.

"Da, evident, nu sunteţi primul, nici singurul şi nici ultimul care spuneţi acest lucru. Nicio problemă, sunt obişnuită cu acuzele astea", i-a răspus Iorga, schimbul de replici între cei doi continuând câteva minute în şir.

Astfel, Dan Diaconescu i-a spus Narcisei Iorga că a fost numită în CNA de Traian Băsescu: "Dumneavoastră îi făceaţi campanie domnului Băsescu la mine în emisiune, când dumneavoastră eraţi membru al CNA. Când Traian Băsescu era la mine în emisiune prezent, în campania electorală, membra CNA în funcţie făcea parte din staff-ul electoral al domnului Traian Băsescu".

Întrebat dacă are vreo dovadă, Diaconescu a spus că există imagini, fotografii, telefoane: "Dumneavoastră vorbeaţi cu regia OTV-ului ce să-l întreb pe Traian Băsescu şi ce să nu-l întreb".

"Minţiţi cu o neruşinare ... ", i-a răspuns Iorga.

"Dumneavoastră aţi lucrat la Jurnalul Naţional, pentru că eu v-am angajat acolo. Mi-am făcut pomană cu dumneavoastră, altfel nu vă mai angaja nimeni niciodată", a continuat Dan Diaconescu atacul.

"Am fost angajată la Jurnalul Naţional din anul 1993, când eraţi director. Eu am lucrat la Jurnalul Naţional pe contract de muncă, 14-12-10 ore pe zi, şi pot să vă spun că dumneavoastră v-aţi îmbogăţit datorită muncii redactorilor de la Jurnalul Naţional, printre care mă aflam şi eu", a spus Iorga.

"Patronul era Dan Voiculescu, nu eram eu, faceţi o confuzie gravă. Dacă aşa gândiţi şi în cazul OTV, lucrurile sunt foarte complicate. Era un patron, pe numele său Dan Voiculescu, eu eram managerul său şi nu aveam cum să mă îmbogăţesc", i-a spus Diaconescu, adresându-se apoi celorlalţi membrii CNA: "Este o evidenţă clară, chiar am angajat-o, chiar am dus-o la restaurant pe banii mei. Nu regret aceste fapte. Era o ziaristă foarte talentată".

În finalul "meciului" cu Iorga, Dan Diaconescu a spus râzând că el bănuieşte că Narcisa Iorga va fi în staff-ul său după ce el va câştiga alegerile la preşedinţie.

"Chiar nu credeţi că, de exemplu, USL foloseşte mult mai tare televiziunile din România decât o face PPDD-ul?", i-a întrebat Diaconescu pe membrii CNA. "De ce nu luaţi măsuri şi împotriva acelor posturi (...) Să spunem lucrurilor pe nume. Este o evidenţă clară (...) V-aş ruga să priviţi cu înţelepciune", a spus Dan Diaconescu.

În final, el i-a mai rugat pe membrii CNA să judece obiectiv cazul OTV şi să respecte libertatea de exprimare a jurnaliştilor.

După discuţia cu Dan Diaconescu, membrii CNA au decis, însă, să aplice OTV cea mai drastică sancţiune posibilă -înjumătăţirea licenţei audiovizuale-, pentru că televiziunea difuzează continuu publicitate politică la Partidul Poporului Dan Diaconescu, în afara perioadei de campanie electorală, astfel postul mai poate emite până pe 28 septembrie. Licenţa audiovizuală a OTV ar fi expirat pe 1 aprilie 2013, fapt pentru care înjumătăţirea perioadei licenţei sale face ca televiziunea lui Dan Diaconescu să mai poată emite până pe 28 septembrie 2012, după cum au spus membrii CNA.

Ulterior, dacă doreşte ca OTV să mai poată emite, Dan Diaconescu trebuie să ceară CNA prelungirea licenţei.

Pe de altă parte, Dan Diaconscu mai deţine o televiziune - Direct Digital TV (DDTV).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici