Dans contemporan, balet şi teatru, pe scena Operei Naţionale, sub bagheta lui Răzvan Mazilu

Spectacolul "Răzvan Mazilu şi invitaţii săi" a adus pe scena Operei Naţionale din Bucureşti dans contemporan, balet, teatru şi muzică complexă, în interpretarea unor artişti renumiţi, cum ar fi Gigi Căciuleanu, Monique Schnyder, Marius Urzică şi Adrian Despot, toate sub bagheta lui Răzvan Mazilu.

563 afișări
Imaginea articolului Dans contemporan, balet şi teatru, pe scena Operei Naţionale, sub bagheta lui Răzvan Mazilu

Dans contemporan, balet şi teatru, pe scena Operei Naţionale, sub bagheta lui Răzvan Mazilu

Într-un spectacol complex, narat de actorul Marcel Iureş, dansatorii au prezentat pe scenă legătura dintre generaţii, transmiţând publicului senzaţii diverse - eleganţă, dramă, suferinţă, senzualitate şi suspans, bucurie şi simplitate. De la balet la dans contemporan, artiştii care au performat pe scenă în 11 momente distincte au reuşit să transmită publicului trăiri diferite, recompensate cu aplauze.

Pe parcursul spectacolului, pe un ecran au rulat întrebări adresate publicului, de exemplu, "Care este cel mai frumos cuvânt în limba ta?", "Cine ne învaţă să iubim?", "Care este joaca ta preferată?" sau "De ce nu cade soarele de pe cer", publicul fiind îndemnat să răspundă la acestea.

Seara a fost deschisă, în faţa unei săli arhipline, cu un scurt documentar realizat de regizorul Mihael Preda, despre Liceul de Coregrafie "Flora Capsali".

Spectacolul, regizat de Răzvan Mazilu şi Mihaela Rădulescu, a fost compus din 11 "mini-spectacole", realizate de un singur artist sau de mai mulţi.

Astfel, au fost prezentate "Wonderful World", pe muzica lui Louis Armstrong, coregrafia Florin Fieroiu şi în interpretarea lui Răzvan Mazilu, "7.11.1977", interpretat de Monica Ştraţ, pe muzică de Vlaicu Golcea şi în coregrafia lui Florin Fieroiu, sau "La vie en rose", pe muzica lui Louis Armstrong, în coregrafia şi interpretarea lui Gigi Căciuleanu.

De asemenea, Alexander Bălănescu a interpretat "Miriam nr. 3", fiind acompaniat de elevii Liceului "Floria Capsali" din Bucureşti, care au prezentat un moment de improvizaţie pe o idee şi în direcţia artistică a lui Mihai Mihalcea.

Pe de altă parte, au fost prezentate fragmente din spectacolele "Simfonia fantastică", cu Răzvan Mazilu şi Monica Petrică, "Umbre de lumină", cu Răzvan Mazilu, şi "Urban Kiss", cu Monica Ştraţ şi Marius Urzică. De asemenea, Marius Urzică, alături de Simona Georgescu şi Elena Veliciu, au prezentat, fiecare, numere spectaculoase de acrobaţii şi dans.

Punctul culminant al serii l-au reprezentat fragmentele din spectacolul de dans "Pagliaccia", prezentate de dansatoarea Monique Schnyder, pe un concept şi o regie semnate de Christian Mattis, la finalul căruia publicul a aplaudat frenetic prestaţia artistei.

De asemenea, în cadrul spectacolului a fost prezentat un fragment din spectacolul "Jocul de-a Shakespeare", un moment dedicat memoriei actorului Ştefan Iordache, în interpretarea lui Răzvan Mazilu, pe fundal putând fi auzit recitând regretatul actor. Coregrafia spectacolului a fost semnată de Ioan Turgearu.

Formaţia Viţa de Vie a încheiat spectacolul, interpretând piesa "Praf de stele" în variantă unplugged.

Pe parcursul spectacolului, ca momente de legătură, au fost prezentate înregistrări cu Marcel Iureş care citeşte fragmente din "Jurnalul" celebrului balerin şi coregraf rus Vaslav Nijinki.

Finalul spectacolului i-a readus pe scenă pe toţi artiştii, în paşi de dans, Adrian Despot interpretând coverul după melodia "Mad World", a trupei Tears for Fears.

Coregraful Gigi Căciuleanu a venit special de la Paris pentru a participa la spectacolul de la Opera Naţională Bucureşti, alături de originala dansatoare şi acrobată Monique Schnyder, din Elveţia, celebrul violonist şi compozitor Alexander Bălănescu, cărora li s-au alăturat singurul campion olimpic român la gimnastică masculină, Marius Urzică, împreună cu trupa de gimnaşti Romanian Golden Team, balerinele Monica Petrică, solista Operei Naţionale Bucureşti, şi Monica Ştraţ, solista Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", muzicianul şi solistul rock Adrian Despot, împreună cu formaţia Viţa de Vie, şi vedeta de televiziune Mihaela Rădulescu.

"În acest spectacol cred că este evident dialogul generaţiilor, dialog care se regăseşte în toate dimensiunile, de la grafica afişului la diversitatea invitaţilor şi a repertoriului prezentat", explică Răzvan Mazilu, care semnează concepţia şi regia spectacolului.

Spectacolul de marţi seară completează iniţiativele anterioare ale lui Răzvan Mazilu de a sprijini şcolile de coregrafie din România. Banii strânşi din spectacolul de la Opera Naţională vor fi donaţi secţiei de coregrafie a liceului "Octav Băncilă" din Iaşi.

Până în prezent, materiale didactice, pianine, echipamente tehnice şi stagii de dans contemporan, în valoare totală de peste 30.000 de euro, au fost donate Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti.

(Material realizat de Alexandra Buzaş; alexandra.buzas@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici