"Des hommes et des dieux" a câştigat premiul Lumière pentru cel mai bun film

Pelicula "Des hommes et des dieux", în regia lui Xavier Beauvois, a câştigat premiul pentru cel mai bun film, iar "Marioneta/ Ghost Writer", de Roman Polanski, a fost premiat pentru regie, la cea de-a 16-a ediţie a Premiilor Lumière, decernate vineri seară la Paris, potrivit variety.com.

40 afișări
Imaginea articolului "Des hommes et des dieux" a câştigat premiul Lumière pentru cel mai bun film

"Des hommes et des dieux" a câştigat premiul Lumière pentru cel mai bun film (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Drama "Des hommes et des dieux/ Of Gods and Men" ce spune povestea unor călugări creştini omorâţi de fundamentalişti în Algeria, în 1995, a obţinut şi premiul pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea lui Michael Lonsdale.

Filmul a câştigat Premiul juriului la Festivalul de la Cannes şi este propunerea Franţei la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Totodată, Roman Polanski, care a fost omagiat la ceremonie prin proiecţia scurtmetrajului său "Two Men and a Wardrobe" (1958) şi prezentarea, prin fotografii, a unei retrospective a carierei sale de 50 de ani, a fost premiat pentru regie pentru "Marioneta/ Ghost Writer".

"Este un premiu special pentru mine, deoarece este din partea presei, care nu mi-a fost mereu prietenă", a spus Polanski în franceză la ceremonie. El a mai obţinut şi premiul pentru scenariu, alături de Robert Harris.

Filmul "Marioneta" a câştigat mai multe premii de când a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin anul trecut, cele mai recente fiind şase trofee ale Academiei de film europene, printre care pentru cea mai bună regie şi cel mai bun actor - Ewan McGregor.

Distincţia pentru cea mai bună actriţă i-a revenit lui Kristin Scott Thomas, pentru rolul său din drama "Elle s'appelait Sarah", de Gilles Paquet-Brenner.

Premiul pentru cel mai bun film francofon a fost obţinut de Mahamat-Saleh Haroun pentru drama "Un homme qui crie", prezentă în competiţie la Cannes anul trecut.

Filmul belgianului Olivier Masset-Depasse "Illégal" a obţinut premiul TV5Monde, oferit de delegaţii generali ai festivalurilor francofone.

Premiile Lumière, echivalentul francez al Globurilor de Aur, au fost create în 1995 de producătorul galez Daniel Toscan du Plantier şi de corespondentul Newsweek Edward Behrare. Aceste distincţii sunt acordate în urma voturilor exprimate de jurnalişti străini din Paris.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici