Deschidere sută la sută "Made in Romania" pentru festivalul Anim'est

Povestea lui Claudiu Crulic, spusă cu accent moldovenesc de Vlad Ivanov, şi scurtmetrajele realizate de prima promoţie a Animation Worksheep au deschis, vineri seara, cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est (7-16 octombrie), la Cinema Patria din Capitală.

590 afișări
Imaginea articolului Deschidere sută la sută "Made in Romania" pentru festivalul Anim'est

Deschidere sută la sută "Made in Romania" pentru festivalul Anim'est

Din nou oiţa gonflabilă, mascota Anim'est, a fost înconjurată de sutele de fani ai festivalului, care au luat cu asalt cinematograful Patria. Deschiderea Anim'est a marcat şi premiera naţională a filmului "Crulic-Drumul spre dincolo" de Anca Damian, primul lungmetraj de animaţie românesc realizat în România în aproape 20 de ani.

De altfel, "Crulic" este mai mult decât un film de animaţie, este o documentare a cazului cetăţeanului român Claudiu Crulic, mort într-o închisoare din Polonia, după ce fost în greva foamei 90 de zile, ca semn de protest, pentru a-şi arăta nevinovăţia. Vocea lui Crulic este cea a actorului Vlad Ivanov. Cu grai moldovenesc, perfect pentru senzaţia de "râsu-plânsu" a filmului, Ivanov spune povestea unui tânăr care a crescut la Dorohoi, îngrijit de mătuşile sale şi care toată viaţa a încercat să se descurce. În încercarea sa de a se descurca, Claudiu Crulic (Bobi, cum îi spuneau membrii familiei) a ajuns în Polonia unde, printr-o înlănţuire nefericită de evenimente, a ajuns într-o închisoare, acuzat de furt şi convins de nevinovăţia sa, a protestat în singurul mod în care putea face asta în închisoare: a intrat în greva foamei. Autorităţile române şi poloneze s-au arătat surde la cererile tânărului care a murit într-un spital, ajungând să nu mai fie recunoscut de familia sa.

"Tăt poate să înceapă cu un telefon. Cel ce se prezintă ca fiind consulul României la Varşovia îi cere domnului Leontescu, adică lu' unchi-meu, să confirme înrudirea cu Claudiu Crulic, adică cu mine, după care îl înştiinţează că eu... îs mort", spune vocea lui Vlad Ivanov în primele minute ale filmului "Crulic - Drumul spre dincolo". Cele cinci minute ale filmului, care au apărut pe internet cu câteva săptămâni înainte de premiera internaţională a filmului, la Locarno, au avut impactul care a făcut-o pe Anca Damian să creadă mai mult în misiunea proiectului la care a lucrat ani de zile, după cum a mărturisit autoarea, la Anim'est.

"Scopul meu a fost să transmit emoţie", a spus aceasta. Şi, pentru că mare parte din emoţia filmului vine din vocea blând-resemnată care spune povestea la persoana I, cel mai bun om pentru acest rol a fost Vlad Ivanov. Actorul, care în timpul proiecţiei din deschiderea Anim'est a privit atent ecranul, stând în picioare, a ţinut să îşi arate "curata apreciere şi admiraţie faţă de echipă".

De fapt, "Crulic", coproducţie româno-poloneză, este un film care frânge inima spectatorilor, în orice limbă ar vorbi ei. Crulic, un bărbat cu o poveste comună, cu mici drame ale existenţei, ajunge, la jumătatea filmului, să fie excepţional prin determinarea demersului său, de a face greva foameni pentru a-şi demonstra nevinovăţia. Acestui aspect se adaugă şi un sistem kafkian al justiţiei poloneze şi surzenia autorităţilor române la cererile tânărului.

Animaţia regizată de Anca Damian dă suflet ştirii care în presă a arătat, la momentul respectiv, astfel: "Cetăţeanul român Claudiu Crulic a fost arestat şi încarcerat, în septembrie, 2007, pentru prezumpţia că ar fi jefuit un judecător, în Cracovia. Pentru a-şi demonstra nevinovăţia, tânărul a trimis mai multe scrisori autorităţilor polone şi ambasadei Românei de la Varşovia, intrând şi în greva foamei. Când starea lui s-a agravat, Claudiu Crulic a fost eliberat pentru a primi îngrijiri medicale, iar în ianuarie 2008 a murit, după 16 ore de la eliberare şi după 90 de zile de greva foamei".

Tehnicile de animaţie, realizate prin desen, pictură, stop-motion sau colaj, au fost create de o echipă talentată de artişti, alcătuită din: Raluca Popa, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean, Dan Panaitescu şi Dragoş Stefan. Aceştia doi din urmă s-au numărat printre trainerii care au coordonat timp de două săptămâni realizarea unor filme scurte de animaţie în cadrul primei ediţii a atelierului Animation Worksheep.

Filmul "Crulic-Drumul spre dincolo" va intra în cinematografele româneşti pe 21 octombrie. Înainte de proiecţia filmului de la Anim'est, publicul de la Patria a putut vedea alte creaţii româneşti de animaţie: scurtmetrajele primilor patricipanţi ai atelierului "Animation Worksheep".

Shane Acker, regizorul filmului "9", o superproducţie marca Tim Burton şi Timur Bekmambetov, este invitatul celei de-a şasea ediţii a festivalului Anim'est, care se desfăşoară la Bucureşti, între 7 şi 16 octombrie.

De altfel, directorul Anim'est, Mihai Mitrică, a declarat că Shane Acker este o legătură pe care organizatorii festivalului de animaţie din Bucureşti doresc să o aibă cu Tim Burton. Acker face parte din echipa care va juriza filmele de lungmetraj şi scurtmetraj. În cadrul Anim'est va exista şi o proiecţie specială a filmului "9", o poveste postapocaliptică, al cărei erou este o păpuşă din cârpe însufleţită de un om de ştiinţă excentric.

Dacă anul acesta printre invitaţii festivalului se numără autori care au primit Oscarul, anul viitor, la Anim'est vor fi invitaţi autori premiaţi cu Palme d'Or pentru animaţie, a mai spus directorul festivalului, Mihai Mitrică.

436 de scurtmetraje şi lungmetraje, provenind din 45 de ţări, proiectate la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control, 4 ateliere de film de animaţie, organizate la Shift Pub, Sala ArCuB, Centrul Ceh şi Centrul Cultural al Republicii Ungare, 3 expoziţii, 8 masterclass-uri, dezbateri şi prezentări susţinute la Cinema Union şi trei conferinţe la Sala ArCuB, 2 lansări de DVD-uri, 10 petreceri până în zori în Club Control, o noapte întreagă de proiecţii de scurtmetraje animate bizare şi live act-uri marca Mirai Mizue, Montgomery Clunk şi Res Es (Creepy Animation Night 3 la Cinema Patria), 80 de oi virtuale 3D în prima aplicaţie smartphone dezvoltată de un festival de film din România, 150 de invitaţi români şi străini - acesta este, în cifre, rezumatul celei de-a şasea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est.

Regizorul, scenaristul şi creatorul de efecte vizuale din Statele Unite Shane Acker este Animatorul Invitat al Anim'est 2011. Duminică, 9 octombrie, de la ora 20.30, la Cinema Patria, el îşi va prezenta la Bucureşti lungmetrajul de debut, "9", o superproducţie Focus Features, marca Tim Burton şi Timur Bekmambetov. Printre cei care dau voce personajelor animate se numără Elijah Wood, Jennifer Connelly, Christopher Plummer şi Martin Landau.

Luni, de la ora 14.00, Acker va avea o întâlnire informală cu publicul tânăr al festivalului, la UNATC (str. Matei Voievod, nr. 55-57), iar vineri, 14 octombrie, de la ora 20.00, la Sala ArCuB, va susţine conferinţa cu intrare liberă "From School to Hollywood", la care spectatorii vor putea afla mai multe despre producţia de film de animaţie şi de efecte vizuale de la Hollywood şi traseul profesional al regizorului, de pe băncile şcolii până în star system-ul hollywoodian.

Câştigătoarea Oscarului pentru scurtmetraj animat în 1992, cu "Mona Lisa coborând o scară/ Mona Lisa Descending a Staircase", animatoarea americană Joan C. Gratz vine, de asemenea, la Bucureşti, la cea de-a şasea ediţie Anim'est. Cel mai recent scurtmetraj pe care l-a regizat, "Kubla Khan", a fost inclus în competiţia de scurtmetraj internaţional a Anim'est 2011. Inventatoarea tehnicii de animaţie bazate pe păpuşi din argilă pictată, Gratz va susţine, pe 14 octombrie, de la ora 19.00, la Sala ArCuB, o conferinţă cu intrare liberă pe tema filmului de animaţie cu păpuşi şi a animaţiei sale puternic individualizate, în cadrul căreia va proiecta patru dintre scurtmetrajele pe care le-a regizat: "Mona Lisa coborând o scară/ Mona Lisa Descending a Staircase" (SUA, 1992), "Pro şi contra/ Pro and Con" (SUA, 1993), "Idila văduvei bogate/ The Dowager's Idyll" (SUA, 2001) şi "Domnişoara peşte-balon/ Puffer Girl" (SUA, 2009).

Prezenţa regizorului Shane Acker şi a animatoarei Joan C. Gratz la Bucureşti este posibilă cu sprijinul Centrului Cultural American.

Animatorul şi designerul suedez Alexander Damm, de la studioul britanic Framestore, cea mai mare companie de postproducţie din Europa, completează lista invitaţilor care vor susţine conferinţe la Sala ArCuB - marţi, 12 octombrie, de la ora 19.00, el va vorbi despre animaţie şi efecte vizuale în reclame şi filme.

Regizorul Satoshi Kon, unul dintre "monştrii sacri" ai anime-ului, dispărut în august 2010, este omagiat de Anim'est printr-o secţiune retrospectivă, în cadrul căreia vor fi proiectate cele mai reprezentative lungmetraje: "Albastru perfect/ Perfect Blue" (Japonia, 1997), "Paprika" (Japonia, 2006) şi "Naşii din Tokyo/ Tokyo Godfathers" (Japonia, 2003).

Totodată, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional - AFCN şi al ODS, Asociaţia Estenest lansează DVD-ul "Romanian ReAnimation", care cuprinde 14 scurtmetraje de animaţie premiate, semnate de animatori autohtoni contemporani. Primul de acest fel editat în România, DVD-ul este destinat promovării filmului de animaţie românesc şi va fi distribuit la standurile de promovare a filmului românesc din pieţele de film organizate în cadrul unor festivaluri precum Cannes, Berlin, Clermont-Ferrand, în reţeaua de institute culturale româneşti din străinatate, la festivalurile partenere ale Anim'est 2011, dar şi profesioniştilor români şi străini interesaţi de filmul autohton de animaţie. DVD-ul va fi lansat şi prezentat oficial în cadrul dezbaterii "Romanian ReAnimation" programate pe 12 octombrie, de la ora 12.00, la Cinema Union.

Printre titlurile de pe DVD se numără "Matei, Matei" (regia: Cecilia Felmeri, România - Ungaria, 2010), câştigătorul premiului pentru cel mai bun film românesc la Anim'est 2010, "Grand Cafe", filmul pentru care Bogdan Mihăilescu a fost nominalizat la premiul Gopo pentru Tânără Speranţă în 2011, şi "The Scream" (regia: Sebastian Cosor, 2011), producţia MediaPro Magic selecţionată în Competiţia Naţională şi în secţiunea Balkanimation la Anim'est 2011.

De asemenea, Transilvania Film a lansat anul acesta, în prima seară de festival, la Cinema Patria, ediţia românească a DVD-ului "Iluzionistul", de Sylvain Chomet, care a deschis Anim'est 2010.

La fiecare ediţie, Anim'est răsplăteşte activitatea unui animator român. În acest an, Isabela Petraşincu, unul dintre puţinii realizatori de animaţie cu păpuşi din istoria filmului de animaţie românesc, va primi premiul Anim'est pentru întreaga activitate. Născută în 1931 şi absolventă a Facultăţii de Arhitectură din cadrul Institutului "Ion Mincu" din Bucureşti, Petraşincu şi-a început activitatea în filmul de animaţie ca scenograf şi desenator la Studioul Animafilm, trecând la regia de film, pe care a practicat-o între 1970 şi 1994, când a regizat zeci de filme de animaţie cu cartoane decupate şi păpuşi. Pentru "Parada cifrelor" (1979) a fost răsplătită cu marele premiu Delfinul de Aur la Festivalul de Film de la Teheran, iar "Poveste cu gheme de lână" (1987) a fost selecţionat în competiţia Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Annecy. Opt dintre scurtmetrajele regizate de Isabela Petraşincu vor fi proiectate în prezenţa animatoarei pe 12 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Union.

Pe de altă parte, patru scurtmetraje mute ale pionierului rus al filmului de animaţie Ladislas Starewich, acompaniate live pe scena Cinema Patria de cvartetul sloven Vlasov's Best Friend, vor fi proiectate, în premieră în România, la gala de închidere Anim'est 2011, după ceremonia de premiere din 15 octombrie, de la ora 19.00.

Abonamentele (Festival Pass), biletele pentru 10 proiecţii, dar şi biletele individuale pentru galele de deschidere şi închidere ale Anim'est 2011 s-au pus în vânzare în reţeaua Ticketfan.ro - online, pe site-ul www.ticketfan.ro, dar şi în magazinele Flanco din toată ţara şi Librăria Engleză "Anthony Frost" din Bucureşti.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim'est are loc în perioada 7 - 16 octombrie, la Cinema Patria, Sala ArCuB, Cinema Union şi Club Control din Bucureşti, şi în perioada 28 - 30 octombrie, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.

În premieră pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediţie specială, la Chişinău, în Republica Moldova, în perioada 3 - 6 noiembrie. Evenimentul din capitala Republicii Moldova va fi deschis tot cu drama "Crulic", de Anca Damian, care a deschis şi ediţia din Bucureşti.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membrul al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici