Deşi comit crime de război în Ucraina, ruşii şi beloruşii sunt bineveniţi la ceremonia premiilor Nobel

Fundaţia Nobel a anunţat că revine asupra deciziei de a invita ambasadorii din Rusia şi Belarus la ceremonia de decernare a premiului Nobel din acest an de la Stockholm, după ce hotărârea a stârnit un val de furie.

4120 afișări
Imaginea articolului Deşi comit crime de război în Ucraina, ruşii şi beloruşii sunt bineveniţi la ceremonia premiilor Nobel

Nobel Prize, Facebook

În 2022, Fundaţia Nobel, care organizează ceremonia anuală de decernare a premiului Nobel, a decis să nu-i invite pe ambasadorii Rusiei şi Belarusului la evenimentul de decernare a premiilor de la Stockholm din cauza războiului din Ucraina.

Aceeaşi decizie a luat-o şi în ceea ce îl priveşte pe trimisul iranian din cauza represiunii ţării, în urma unui val de proteste.

Cu toate acestea, fundaţia a declarat joi că revine la practica sa anterioară de a invita ambasadorii din toate ţările reprezentate diplomatic în Suedia, ceea ce a stârnit un val de reacţii furioase.

Fundaţia a declarat sâmbătă că decizia s-a bazat pe convingerea "că este important şi corect să se ajungă cât mai departe cu valorile şi mesajele pe care le reprezintă Premiul Nobel". Aceasta a precizat însă că reacţiile puternice "au umbrit complet acest mesaj".

„Prin urmare, am ales să repetăm excepţia de anul trecut faţă de practica obişnuită, şi anume să nu invităm ambasadorii Rusiei, Belarusului şi Iranului la ceremonia de decernare a Premiului Nobel de la Stockholm”, arată fundaţia, citată de The Guardian.

Anul trecut, Institutul Nobel norvegian a invitat totuşi toţi ambasadorii la ceremonia de decernare a Premiului pentru Pace pe care o organizează la Oslo, iar fundaţia a declarat că aşa va fi şi anul acesta. "La fel ca înainte, toţi ambasadorii vor fi invitaţi la ceremonia de la Oslo", a precizat aceasta.

La Stockholm se vor decerna, în decembrie, cinci din cele şase Premii Nobel. Al şaselea, cel pentru pace, se decernează la Oslo.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici