"Design nomad", la care au contribuit meşteşugari romi din Transilvania, la Stockholm

Expoziţia "Design nomad", care propune o versiune contemporană a nomadismului ca agent al dialogului intercultural, prezentând colaborări de succes între un studio de design din Suedia, Glimpt, şi meşteşugari romi din Transilvania, va fi prezentată la Săptămâna designului de la Stockholm.

294 afișări
Imaginea articolului "Design nomad", la care au contribuit meşteşugari romi din Transilvania, la Stockholm

"Design nomad", la care au contribuit meşteşugari romi din Transilvania, la Stockholm (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Astfel, pe 8 februarie, sediul Institutului Cultural Român (ICR) din Stockholm găzduieşte vernisajul expoziţiei "Design nomad", un proiect organizat în cadrul Săptămânii de Design din Suedia.

Este pentru a treia oară când ICR Stockholm ia parte la acest eveniment de renume, prezentând publicului larg şi specialiştilor în domeniu rezultatele unei colaborări de succes între un studio de design din Suedia, Glimpt, şi meşteşugari romi din Transilvania.

Proiectul propune o versiune contemporană a nomadismului ca agent al dialogului intercultural. În practica studioului de design suedez Glimpt, nomadismul este regândit ca instrument de cunoaştere. Călătoria nu este motivată de schimbul de resurse materiale, ci de schimbul de cunoştinţe şi idei. Astfel dialogul devine posibil în afara limbii vorbite, printr-un limbaj comun care are la bază pasiunea pentru meşteşug şi dorinţa de a descoperi povestea procesului de transformare a materialului şi a obiectului. Până în prezent studioul de design Glimpt, format din Mattias Rask şi Tor Palm, a mai realizat proiecte în colaborare cu meşteşugari din Africa de Sud, Vietnam şi Peru, produsele realizate fiind preluate de cunoscute mărci internaţionale precum Capellini.

Pornind de la tehnici tradiţionale folosite de artizanii romi, studioul Glimpt a dezvoltat împreună cu aceştia o serie de obiecte contemporane de design realizate din aramă, lemn de alun şi răchită. Proiectul de colaborare este iniţiat de Meşteshukar ButiQ (MBQ), o reţea de întreprinderi de economie socială ce îşi propune revalorizarea meşteşugurilor tradiţionale rome, şi a fost prezentat pentru prima dată la Bucureşti în cadrul Săptămânii de Design.

Rezultatele şi povestea acestei colaborări între meşterii Victor Clopotar, Maria Bucşa, Zoltan Bojodi şi studioul de design Glimpt sunt acum prezentate la Institutul Cultural Român de la Stockholm în contextul Săptămânii de Design din capitala suedeză. Expoziţia va fi preluată de către Muzeul din Falkenberg, Suedia, în contectul Zilei Internaţionale a Romilor.

Începând din 2014, ICR Stockholm s-a implicat activ în prezentarea meşteşugului şi creaţiei din România în cadrul Stockholm Design Week, pentru a sublinia funcţia designului în societatea contemporană. Este pentru prima dată când o colaborare româno-suedeză, rezultat al unei iniţiative independente, este prezentată în acest context.

La vernisaj vor fi prezenţi cei doi designeri suedezi, Mattias Rask şi Tor Palm, Andrei Georgescu, iniţiatorul proiectului din partea Mesteshukar ButiQ, şi Helena Hertov, curator de design la Muzeul din Falkenberg.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 9 februarie - 4 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici