- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (13.01.2009, 16:42)
Dezbateri şi noi volume din seria "Manuscriselor" lui Eminescu, la aniversarea poetului
Eugen Simion va lansa încă şase volume din seria "Manuscriselor" lui Mihai Eminescu, iar Muzeul Naţional al Literaturii Române va găzdui o dezbatere despre modul în care este perceput poetul în contemporaneitate, acestea fiind o parte din evenimentele ce marchează 159 de ani de la naşterea sa.
Urmărește
257 afișări
Dezbateri şi noi volume din seria "Manuscriselor" lui Eminescu, la aniversarea poetului
Lansarea de joi a volumelor XV-XX din seria "Manuscriselor" face parte din "tradiţia" instituită în 2005 de Secţia de Filologie şi Literatură a Academiei Române.
Preşedintele instituţiei, Eugen Simion, a declarat atunci, la lansarea proiectului, că va lansa volume noi din seria de manuscrise, în fiecare an, de ziua poetului. Proiectul coordonat de Eugen Simion are ca obiectiv facsimilarea a 24 de volume, care cuprind 14.000 de pagini scrise de Mihai Eminescu.
În ianuarie 2005, Academia Română a lansat primul volum de manuscrise facsimilate ale lui Mihai Eminescu - un proiect al fostului preşedinte al forului, Eugen Simion.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Preşedintele destituit al Coreei de Sud participă la audierea privind prelungirea detenţiei
-
Revoluţie totală în lumea vacanţelor. Un antreprenor român care a clădit de la zero o afacere în turism anunţă o schimbare radicală în modul oamenilor de a călători. Cum vor arăta concediile viitorului
-
Când vor fi gata unele dintre cele mai aşteptate drumuri din ţară care ar rezolva problema aglomeraţiei de pe Valea Prahovei. De când putem circula pe centura de la Comarnic şi Braşov-Azuga care sunt promise încă din 2015? Lucrurile se mişcă rapid
Pe 15 ianuarie 2006, la împlinirea a 156 de ani de la naşterea poetului, au fost lansate şi volumele II-VI din ediţia facsimilată a manuscriselor eminesciene. La momentul respectiv, Academia anunţa continuarea proiectului, pentru care exista o finanţare de un milion de lei.
Manuscrisele lui Eminescu, păstrate de Titu Maiorescu într-o celebră ladă a poetului şi donate Academiei în 1902, au fost legate în 45 de caiete, fără o cronologie strictă şi fără o ordine tematică.
"Caietele" au fost citite, descifrate, reproduse în ediţii succesive, timp de un secol, de câteva generaţii de eminescologi, fiind lăsate apoi în tezaurul Bibliotecii Academiei.
La ora actuală, facilităţile tehnice permit reproducerea fidelă a textelor, astfel încât Academia a reluat în 2005 proiectul ediţiei facsimilate. Primul pas a fost făcut în 1999, de către ministrul Culturii de atunci, Ion Caramitru, care a alocat 90.000 dolari pentru achiziţionarea unui scanner performant, folosit la realizarea volumelor apărute până în prezent.
Primele şase cărţi au fost publicate de Editura Enciclopedică în colaborare cu Editura Academiei Române. Volumul al VII-lea din ediţia facsimilată a manuscriselor lui Eminescu a fost lansat în urmă cu doi ani, cu sprijinul Fundaţiei Naţionale pentru Artă şi Ştiinţă, iar în 2008, au fost lansate 12 volume.
Miercuri, editura Vremea lansează volumul "Eminescu şi ce am învăţat descoperindu-l", de Miruna Lepuş. Cartea analizează modul în care opera lui Mihai Eminescu este percepută de generaţia tânără.
O dezbatere pe aceeaşi temă, cea a modului în care generaţie tânără receptează lucrările lui Eminescu are loc joi, la Muzeul Naţional al Literaturii Române. La evenimentul ce se desfăşoară sub titulatura "Eminescu - o altă citire" vor participa Paul Cernat şi Daniel Cristea-Enache.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul Israelului a votat încetarea focului în Gaza. Cel mai tânăr ostatic împlinește 2 ani
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Premierul Thailandei declară că a fost ținta unei escrocherii cu A.I.: „Am auzit clar vocea liderului țării”
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe