Directorul israelian anti-apartheid nu se poate întoarce acasă: extremiştii mă ameninţă

Yuval Abraham tocmai a fost premiat la Berlin pentru filmul său documentar „No other Land”.

188 afișări
Imaginea articolului Directorul israelian anti-apartheid nu se poate întoarce  acasă: extremiştii mă ameninţă

„Încă primesc ameninţări cu moartea”, a scris Yuval Abraham, co-regizor israelian al filmului documentar care a fost premiat la festivalul de film de la Berlin, despre „cei mai apropiaţi membri ai familiei mele, care au fugit într-un alt oraş în miezul nopţii”.

După controversa care a urmat discursului său de pe scena din Berlin la ceremonia de premiere pentru „No other Land”, Yuval a fost nevoit să anuleze zborul care l-ar fi adus acasă, în Israel, şi nu ştie când se va putea întoarce.

„Acest lucru s-a întâmplat – explică Abraham – după ce mass-media israeliană şi politicienii germani au etichetat absurd discursul meu de decernare drept „antisemit””.

În discursul său de la Berlinale, Yuval a spus, adresându-se co-directorului său palestinian Basel Adra, alături de el pe scenă: „Basel şi cu mine avem aceeaşi vârstă, eu sunt israelian, el este palestinian şi în două zile vom reveni la un teren unde nu suntem egali: eu trăiesc sub o lege civilă, el trăieşte sub o lege militară.

Trăim la 30 de minute distanţă, dar am dreptul la vot, Basel - nu. Sunt liber să mă mut unde vreau, iar Basel, ca milioane de palestinieni, este blocat în Cisiordania sa ocupată. Această situaţie de apartheid este inegalitate”.

Co-directorul palestinian a folosit în schimb scena pentru a cere Germaniei să nu mai trimită arme în Israel. O declaraţie care a stârnit aplauze de la mulţi dintre cei prezenţi.

În seara de gală, totul a decurs fără probleme, însă a doua zi, tabloidul berlinez Bild, al grupului Axel-Springer, a ieşit cu poza publicului de la Berlinale.

În fotografie erau cei doi sponsori principali ai Festivalului, care puteau fi văzuţi încercuiţi cu roşu, Ministrul Culturii Verzi, Claudia Roth, şi primarul CDU al Berlinului, Kai Wegner, cu titlul „Roth şi Wegner aplaudă discursul anti-Israel”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici