Doi consilieri locali din Orşova au recitat poezii la Festivalul Internaţional de Poezie - Eminescu

Doi consilieri locali din Orşova au recitat poezii de Mihai Eminescu, vineri, la cea de-a XX-a ediţie a "Festivalului Internaţional de Poezie - Eminescu", deşi Consiliul Local adoptase o hotărâre care prevedea ca toţi aleşii locali să recite câte o poezie de Eminescu la festival.

107 afișări
Imaginea articolului Doi consilieri locali din Orşova au recitat poezii la Festivalul Internaţional de Poezie - Eminescu

Doi consilieri locali din Orşova au recitat poezii la Festivalul Internaţional de Poezie - Eminescu (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

La Festivalul Internaţional de Poezie Eminescu, care s-a desfăşurat la Primăria Orşova, au fost prezenţi doar patru din cei 17 consilieri locali.

Cei care au recitat poezii au fost consilierii locali Constantin Paer şi Dumitru Pătăşanu, ultimul fiind cel care a introdus într-o hotărâre de consiliu local amendamentul care prevedea ca fiecare consilier local să spună câte o poezie de Mihai Eminescu, la cea de-a XX-a editie a "Festivalului International de Poezie - Eminescu".

Consilierul Dumitru Pătăşanu a recitat din memorie poezia "Vre o zgâtie de fată", în timp ce consilierul Constantin Paer a citit poezia "La steaua".

Întrebat de ce nu a recitat din memorie, Paer a spus că ar fi avut emoţii în faţa oamenilor de cultură din ţară prezenţi la eveniment.

"Eu am luat-o de bună pentru că a fost un amendament care a trecut. Mă bucur că dintr-o glumă s-a ajuns la un lucru serios",, a mai spus Paer.

Prezent la "Festivalul International de Poezie- Eminescu", Gheorghe Păun, membru al Academiei Române, s-a arătat mulţumit de iniţiativa consilierilor locali, catalogând prestaţia aleşilor care au recitat poezii ca fiind între notele 9 şi 10.

"9 şi ceva! Zece nu se dă de obicei. Nu e rău deloc, haideţi să învăţăm în fiecare zi câte o poezie de Eminescu. Nu era nevoie de o hotărâre de Consiliu Local, asta nu! Pe total e un câştig pentru cultura română", a declarat academicianul Gheorghe Păun.

La "Festivalul International de Poezie - Eminescu" de la Orşova au participat oameni de cultură din Mehedinţi, precum şi Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, şi academicianul Gheorghe Păun.

Consiliul Local Orşova a adoptat o hotărâre care prevede ca fiecare consilier să recite câte o poezie de Mihai Eminescu, la cea de-a XX-a ediţie a "Festivalului Internaţional de Poezie - Eminescu".

Hotărârea, care a primit 15 voturi "pentru" şi două "împotrivă", a fost adoptată în 30 noiembrie 2010 şi a fost propusă de consilierul local PNL Dumitru Pătăşanu.

Pătăşanu declara că iniţial a propus un proiect prin care Consiliul Local Orşova să aloce fonduri pentru organizarea ediţiei XX a "Festivalului Internaţional de Poezie - Eminescu", dar câţiva consilieri s-au opus, astfel că iniţiatorul a vrut să se "răzbune" şi a introdus amendamentul care presupune ca fiecare ales să recite câte o poezie.

"Festivalul Internaţional de Poezie - Eminescu" este organizat de Fundaţia Culturală "Lumina" în parteneriat cu Primăria Orşova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici