Dramaturgul Harold Pinter, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a decedat

Harold Pinter, dramaturgul britanic laureat al premiului Nobel pentru literatură în 2005, devenit celebru pentru textele lui care ironizează clişeele din viaţa de familie şi pentru usturătoarele sale satire politice, a decedat, miercuri, la vârsta de 78 de ani.

70 afișări
Imaginea articolului Dramaturgul Harold Pinter, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a decedat

Dramaturgul Harold Pinter, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a decedat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Operele lui Pinter, precum "The Caretaker" şi "The Homecoming", sunt considerate printre cele mai bune piese de teatru scrise în ultima jumătate de secol şi s-au bucurat de un succes tot mai mare, pe măsură ce publicul modern a fost tot mai captivat de textele sale "dark", ale căror subiecte sunt ameninţarea globală şi haosul general.

Pinter, laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 2005, s-a opus cu vehemenţă invaziei Irakului în 2003, declarând că administraţia preşedintelui american George W. Bush seamănă cu regimul nazist şi că fostul prim-ministru britanic, Tony Blair, este un "criminal în masă".

Pinter a decedat, miercuri, după o lungă luptă pe care a dus-o cu un cancer. Cea de-a doua lui soţie, Lady Antonia Fraser, a declarat cotidianului britanic The Guardian: "A fost un om mare. A fost un privilegiu pentru mine să trăiesc alături de el timp de 33 de ani. Nu îl voi uita niciodată".

Operele lui Pinter au influenţat o întreagă generaţie de tineri dramaturgi britanici. Criticii au denumit stilul lui Pinter drept un "teatru al nesiguranţei".

Piesele sale au fost frecvent jucate pe scenele teatrelor britanice între 1958 şi 1978. A urmat o "linişte" de 15 ani, după care autorul a revenit cu piesa "Moonlight", care s-a bucurat de un enorm succes.

În 1980, Pinter a fost subiectul unui scandal marital, când, soţia lui, actriţa Vivien Merchant, a cerut divorţul, acuzându-l că are o aventură cu Lady Fraser. Pinter s-a căsătorit cu Fraser în cursul aceluiaşi an. Merchant, starul multor piese scrise de Pinter, a decedat în 1982, din cauza dependenţei de alcool.

În ultimii ani, Pinter a devenit la fel de cunoscut pentru activismul său politic ca pentru creaţia lui dramatică, luptând pentru drepturile omului, dezarmarea nucleară şi luând de multe ori poziţie împotriva politicii externe dusă de ţările Europei Occidentale.

"Crimele comise de Statele Unite în lumea întreagă au fost sistematice, constante, cinice, fără regrete şi perfect pregătite dinainte, dar nimeni nu vorbeşte despre asta", a declarat Pinter.

Pinter a fost şi un scenarist talentat, scenariile sale pentru filmele "Servitorul" (1963) şi "Iubita locotenentului francez" (1981) au avut un mare succes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici