Echipa redacţională a Unu vrea să-l dea în judecată pe Vasile Turcu

Adrian Pătruşcă, redactor-şef al ziarului Unu, a declarat pentru MEDIAFAX că echipa redacţională a ziarului îl va da în judecată pe omul de afaceri Vasile Turcu, urmând să ceară blocarea conturilor şi sechestru pe averea acestuia dacă nu le vor fi plătite salariile, inclusiv pe luna decembrie.

52 afișări
Imaginea articolului Echipa redacţională a Unu vrea să-l dea în judecată pe Vasile Turcu

Omul de afaceri, Vasile Turcu (Imagine: Mediafax Foto)

"Noi am aflat de la Mediafax că se închide ziarul, din declaraţia dată de Vasile Turcu", a declarat Pătruşcă.

"Ne-am adresat unui avocat îl dăm în judecată. Este atât de flagrant ce se întâmplă încât nu vom renunţa. Mergem pe calea juridică. Vrem să blocăm conturile şi să punem sechestru pe avere pentru a-şi face plăţile", a precizat Pătruşcă.

"Nu am fost notificaţi, deşi, potrivit contractelor noastre, atât cele pe drepturi de autor, cât şi pe carte de muncă, trebuia să primim documentele. Nu am primit nimic", a mai spus Pătruşcă, subliniind că nu au primit preavizul de 15 zile conform contractului, şi, în mod normal, încă sunt angajaţi.

"Ideea e că noi ieri am fost înştiinţaţi că ziarul nu mai apare. Oficial, nu suntem notificaţi în niciun fel despre situaţia noastră. Nu există nicio hârtie pe care să o fi primit redacţia. Ştim doar ce ne-a spus directorul general al Red & White Media, Răzvan Mateescu, că nu mai existau bani cu care să se plătească tipografia. Ni s-a tot spus, pe vorbe, nu pe hârtie, că nu mai sunt bani să întreţină ziarul, că Vasile Turcu e falit, că piaţa imobiliară e prăbuşită, construcţiile la fel şi că e şi el terminat", a precizat Pătruşcă.

De asemenea, redactorul-şef al Unu a declarat că le-au fost propuse două soluţii "ruşinoase". "Ni s-au propus două soluţii ruşinoase: prima era să primim jumătate din banii pe noiembrie şi a doua, ni s-a propus, conducerii, să ne luăm banii pe noiembrie şi decembrie, dar ceilalţi jurnalişti să rămână fără plata salariilor", a mai spus Pătruşcă.

"E cea mai mare ţeapă dată în presa românească de 19 ani", a subliniat acesta, precizând că "este o chestie cu premeditare, este un mod de acţiune al lui Turcu".

Anterior, omul de afaceri Vasile Turcu declarase pentru MEDIAFAX că a decis să închidă până pe 15 ianuarie cotidianul Unu, lansat în urmă cu o lună şi jumătate, urmând să renegocieze salariile şi contractele, fiind nemulţumit de "sumarul ziarului".

"Facem o restructurare. Intrăm în vacanţă de iarnă, până pe 15 ianuarie", a declarat Turcu, care a precizat că această decizie este o consecinţă şi a "crizei economice", subliniind că vor fi renegociate salariile şi contractele angajaţilor.

"(Ziarul, n.r.) a plecat greşit din start", a spus Turcu, precizând că el îşi dorea un ziar concentrat pe "economic şi social", nu pe "politică şi sport". "Sunt foarte nemulţumit de sumarul ziarului", a mai declarat acesta.

În ceea ce priveşte jurnaliştii angajaţi la ziar, Turcu a precizat că va aduce alţii care să scrie pe domeniile economic şi social, acestea fiind singurele de interes pentru el, subliniind că va plăti salariile jurnaliştilor la zi. "Cei care vor să rămână, bine, cine nu, să-şi caute în altă parte", a adăugat acesta.

"Îmi pare rău de ei (de jurnalişti, n.r.)", a conchis Turcu.

Ziarul generalist Unu, editat de compania Red & White Media, care face parte din grupul de firme Romconstruct, condus de omul de afaceri Vasile Turcu, a fost lansat pe piaţă pe 31 octombrie, în format de 24 de pagini, full-color, broadsheet, cu două caiete, la preţul de un leu.

La conducerea Unu se află Răzvan Mateescu, din poziţia de director general, şi Adrian Pătruşcă, în funcţia de redactor-şef, în timp ce Răsvan Moldoveanu şi Bogdan Comaroni sunt redactori-şefi adjuncţi. Secretarul general de redacţie al Unu este Sorin Avram.

Prezent la lansare, Vasile Turcu a declarat că nu o să se implice niciodată în politica editorială a ziarului pe care îl patronează şi că acesta nu va da niciodată faliment. "Am găsit o mare încredere în echipa aceasta. Îi asigur că nu o să mă implic niciodată în probleme de sumar (...) Îi asigur că nici faliment nu vom da", a declarat Turcu, precizând că Unu este un "ziar apolitic", care se va concentra pe piaţa financiară.

"Presa este, la ora actuală, puterea numărul unu în stat", a conchis Turcu.

Vasile Turcu este proprietarul grupului de firme Romconstruct şi acţionar al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti.

Adrian Pătruşcă a fost redactor-şef la cotidianul Ziua, în timp ce Bogdan Comaroni şi Răsvan Moldoveanu au fost redactori-şefi adjuncţi ai aceleiaşi publicaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici