Editura Publisol continuă publicarea operelor scriitorilor români. Seria de autor Leonida Neamţu

Editura Publisol continuă să readucă în atenţia cititorilor de azi, scriitori români de legendă ai secolului 20, lansând seria de autor Leonida Neamţu.

146 afișări
Imaginea articolului Editura Publisol continuă publicarea operelor scriitorilor români. Seria de autor Leonida Neamţu

Editura Publisol continuă publicarea operelor scriitorilor români. Seria de autor Leonida Neamţu

Leonida Neamţu s-a născut la Soroca, pe 26 august 1934, într-o familie de intelectuali.

În 1940, odată cu ocuparea Basarabiei, familia Neamţu se refugiază în Maramureş, locuind în Vişeu, apoi în Sighet.

Şcoala primară o urmează la Vişeu, iar în Sighet studiază la Liceul „Dragoş Vodă”.

În anul 1950 ajunge la Cluj, unde se înscrie la Facultatea de Filologie.

Student fiind, debutează cu un volum de poezie în 1952, în revista Almanahul literar, coordonat de poetul A.E. Baconsky. Din 1964, începe să publice numai romane.

Rămâne redactor la Almanahul literar, devenit apoi Steaua, revistă a Uniunii Scriitorilor, el însuşi fiind membru al Uniunii Scriitorilor.

La 27 octombrie 1991 se stinge din viaţă, lăsând în urmă 33 de volume publicate între 1960 - 1990, câteva manuscrise, aproape 40 de ani de contribuţie scriitoricească la revista Steaua şi foarte mulţi iubitori şi fani ai stilului său inconfundabil.

Dacă mulţi critici de carte expediază genul poliţist şi de aventură la capitolul literatură superficială, Leonida Neamţu e cel mai puţin superficial scriitor care a trăit vreodată în ţara noastră!

Umorul fin, ironia muşcătoare, inteligenţa personajelor şi imaginaţia debordantă din cărţile lui captivează atenţia şi astăzi!

Dacă Leonida ar fi fost regizor, David Lynch s-ar fi lăsat de meserie. Iar când cărţile lui vor fi transpuse în filme, Twin Peaks va deveni o palidă pastişă a îngemănării dintre realitate, imaginar şi fantastic, pe care numai la Leonida Neamţu o poţi întâlni în toată splendoarea ei.

 „Începând cu Toporul de argint din 1964, Leonida Neamţu devine unul dintre autorii de vârf ai romanului de aventuri, în genere.

Există păreri avizate conform cărora operele sale se încadrează, cu succes, în curentul postmodernist.

Leonida Neamţu a publicat în ritm alert, volum după volum, cu tiraje de zeci de mii de exemplare, astfel încât, în 1990, când îi apare ultima carte, opera sa numără 33 de titluri.

Format în ambianţa revistei Steaua, deprinsese o mentalitate de scriitor profesionist, susţinută de un talent indiscutabil. Deşi circumscrisă în bună parte genului ca atare, proza sa nu este una de divertisment propriu-zisă. De la un moment dat, Leonida nu mai respectă integral nici măcar convenţiile canonice ale acestui tip de literatură. Prozatorul este în fond un fantezist ingenios, cu plăcerea ludicului, a parodicului sau a umorului absurd. Naraţiunile sunt adeseori încântătoare prin nonconformismul lor ori prin referinţele ironice la diverse modele livreşti. Dar scrie, deopotrivă, şi în registru grav, cu un realism de descendenţă comportamentistă, gen Hemingway”, remarca Petru Poantă despre autor.

“Leonida Neamţu ar da – şi a dat –, oarece dureri de cap teoreticienilor literaturii şi, mai ales, autorilor de dicţionare literare. Genuri consacrate, cum ar fi science-fiction, cel poliţist, literatura pentru copii, şi-l revendică, nu fără justificări parţiale, căci s-a ilustrat în toate acestea. A atras mai puţin lumina reflectoarelor critice, întru câtva paradoxal, nucleul dens al unei opere întinse, fără a mai socoti miniaturile şi povestirile publicate la Steaua, revista de o viaţă, anume romanele cu tematică diversă. Cât despre poezie, cine-şi mai aminteşte de ea? Clasificat ca scriitor minor, bunul nostru Leonida le-a făcut o farsă continuă teoreticienilor ironizaţi blând în scrierile lui. Căci amprenta sa de unicitate e un mod singular de a simţi, accesibil, prin rezonanţă sufletească, cititorilor dăruiţi cu corzile potrivite. Ceilalţi l-au apreciat doar, sau l-au ignorat, ceea ce-i aproape acelaşi lucru. Acestor cititori de afinitate, orice pagină scrisă de Leonida Neamţu le provoacă o febră de origine necunoscută”, consemnează Radu-Ilarion Munteanu.

Prin reeditarea operelor lui Leonida Neamţu, Editura Publisol oferă iubitorilor de carte un autor deosebit, al cărui stil original a reuşit să cucerească de la început publicul românesc, vânzându-se în secolul trecut în tiraje de zeci de mii de exemplare.

Seria de autor Leonida Neamţu a cuprins, în prima fază, 14 cărţi, lansate în perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022.

 1. Acolo unde vântul rostogoleşte norii + Chirie pentru speranţă
 2. Moartea, ca o floare deNu-mă-uita” + Toporul de argint
 3. Teroare pentru colonel + Acoperiş cu demoni
 4. Blondul împotriva umbrei sale
 5. Speranţă pentru marele vis
 6. Când moare inamicul cel mai bun
 7. Naraţiuni detective
 8. Febră de origine necunoscută
 9. Ştii, Lavinia, caracatiţele…
 10. Speranţă pentru speranţă
 11. Balada căpitanului Haag
 12. Legenda cavalerilor absenţi
 13. La Goulue dansează cu Chocolat
 14. Deodată, inevitabilul + Norii de diamant

Cum interesul faţă de această serie a fost unul ridicat, fiind bine primită pe piaţa de carte, Editura Publisol a decis ca seria să fie continuată cu încă patru titluri:

 1. Aventură şi contraaventură – joi, 20 ianuarie 2022
 2. Casa Isolda sau Cutremurul – joi, 27 ianuarie 2022
 3. Celălalt prezent – joi, 3 februarie 2022
 4. Frumuseţea pietrei nevăzute – joi, 10 februarie 2022

Despre ”Aventură şi contraaventură” scriitorul Adrian Georgescu, un cititor împătimit de Leonida Neamţu, spune următoarele:

„O carte genială, mai bună chiar decât Toate pânzele sus! şi Cireşarii la un loc (iar astea au fost două cărţi foarte bune!).

Doi circari, un saltimbanc fără o ureche şi un iluzionist care a jurat să tacă până când nu va revedea farul din Mangalia, pornesc de pe partea cealaltă a Pământului spre România. Pe drum cunosc personaje extraordinar construite (un marinar român care îşi caută un rival cu care să se lupte), un actor celebru, un hoţ veşnic derutat şi pe mulţi alţii. De asemenea, adoptă pe parcurs diverse animale, pe care le botează Felicia şi Felician.

Fac deseori cadou prietenilor cartea ”Aventură şi contraaventură” (o cumpăr din anticariate şi le-o dăruiesc) şi toţi, absolut toţi, au rămas surprinşi că nu o ştiau.

E, de departe, cea mai bună carte de aventuri din literatura română!  E cartea cu care orice copil sau adolescent se apucă de citit.“

Leonida Neamţu este un scriitor care scapă oricărui tip de încadrare literară. A abordat genuri ca romanul SF sau de aventuri şi a trecut, fireşte, şi prin cel poliţist, integrând însă, în toate, umorul negru, absurd şi referinţele culturale.

Aşadar, cititorii au acum la îndemână un autor de colecţie care nu ar trebui să lipsească din biblioteca celor care recunosc valoarea unei cărţi chiar şi dincolo de poveste!

Cărţile lui Leonida Neamţu sunt disponibile pe publisol.ro, în librării şi magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc) şi la chioşcurile de presă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici