„El País” l-a concediat pe Fernando Savater după 47 de ani. Filozoful spaniol criticase ziarul

Ruptură între ziar şi unul dintre cei mai cunoscuţi intelectuali ai Spaniei, care a acuzat publicaţia că este „purtătorul de cuvânt ai celui mai prost guvern al democraţiei”.

149 afișări
Imaginea articolului „El País” l-a concediat pe Fernando Savater după 47 de ani. Filozoful spaniol criticase ziarul

Fernando Savater

Fernando Savater a fost concediat, aparent din senin, luni seara, de la „El País”, ziarul pentru care scria încă de la înfiinţare, după publicarea unui interviu în concurentul „El Mundo„, în ajunul lansării în librării, miercuri - 24 ianuarie, a eseului „Carne gober nada: de politica, amor y deseo”.

Cartea este o biografie intelectuală în care Savater povesteşte „călătoria sa politică de la stânga tinerească la un constituţionalism de dreapta luminat”, cu un apel neobişnuit la „libertatea sexuală a bătrânilor”.

După 47 de ani neîntrerupţi de serviciu, unul dintre cei mai notorii autori ai ziarului pleacă trântind uşa: „Cred că ziarul s-a schimbat mult”. Savater nu l-a înghiţit niciodată pe premierul Pedro Sánchez, iar despre „El Pais” spune că este subordonat liderului socialist. Când Sánchez a recâştigat conducerea PSOE în 2017, echipa de conducere a ziarului, care îl criticase, a fost concediată.

„Antonio Caño şi echipa sa de oameni toleranţi şi foarte profesionişti au dispărut în canalizarea noului regim peste noapte, fără explicaţii. Dintr-un ziar progresist şi de centru-stânga... a devenit un purtător de cuvânt al celui mai prost guvern din democraţie”, scria Savater în viitoarea sa carte, „Emblema presei în slujba politicii”.

Savater, unul dintre cei mai cunoscuţi gânditori ai societăţii spaniole, autor de eseuri best-seller precum „Ética para Amador”.  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici