Federaţia Comunităţii Evreieşti din Cluj: TVR să îşi ceară scuze evreilor pentru colindul antisemit

Preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti Cluj, Robert Schwartz, solicită TVR să ceară scuze publice evreilor din România pentru colindul antisemit difuzat într-o emisiune la TVR 3, reclamată la CNA din acest motiv, el spunând că aşteaptă ca Poliţia şi Parchetul să se autosesizeze.

783 afișări
Imaginea articolului Federaţia Comunităţii Evreieşti din Cluj: TVR să îşi ceară scuze evreilor pentru colindul antisemit

Federaţia Comunităţii Evreieşti din Cluj: TVR să îşi ceară scuze evreilor pentru colindul antisemit (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Robert Schwartz a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că este îngrijorat de difuzarea colindului pe TVR 3, considerând că nu a fost vorba despre o greşeală.

"Sunt foarte îngrijorat în urma difuzării acelui colind pe TVR 3 şi mai ales după ce am auzit că de un an acel colid este distribuit pe CD. Sunt îngrijorat şi pentru că un director al culturii din judeţul Cluj a permis aşa ceva. Nu poate spune că nu ştia. Cum a putut trimite la TVR aşa ceva şi cum TVR a putut difuza cântece în afara legii, fiind un colind cu un pronunţat caracter antisemit, care îmi aminteşte de anii 1933 - 1940, de Auschwitz? TVR trebuie să îşi ceară scuze publice evreilor din România şi aştept ca instituţiile abilitate, Parchetul, Poliţia, să se autosesizeze. Nu a fost vorba despre o greşeală", a spus Schwartz.

Acesta a subliniat că aşteaptă din partea televiziunii publice să cerceteze situaţia şi "să îi sancţioneze pe cei vinovaţi de difuzarea colindului pe TVR 3".

Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi Revista 22 au anunţat, marţi, că au reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) televiziunea publică TVR 3, din cauză că a difuzat, vineri, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit.

Grupul de colindători Ansamblul "Dor transilvan" a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul "jidov", în mesaje antisemite.

"A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum", potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a precizat, miercuri, într-un comunicat, că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul "Dor transilvan" în timpul emisiunii în direct "Alege verde" de la TVR 3 a aparţinut Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, fapt pentru care a sesizat Consiliul Judeţean Cluj.

"Alegerea colindelor interpretate de Ansamblul «Dor transilvan» a aparţinut Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj. Emisiunea «Alege verde» a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecţie a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradiţional şi este inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate", preciza SRTv.

Potrivit comunicatului, "în acest caz, Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost o alegere neinspirată şi, în consecinţă, a sesizat Consiliul Judeţean Cluj, în subordinea căruia se află Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale".

Directorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CCPCT) Cluj, Tiberiu Groza, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că "nu există colinde antisemite", iar colindul difuzat într-o emisiune la TVR 3, reclamată la CNA din acest motiv, are o vechime de circa 100 de ani, nefiind înregistrate sesizări până acum.

"Nu există colinde antisemite, în colindul prezentat la TVR 3 se vorbeşte de evrei, dar nu este vorba de a discredita pe cineva. Colindul are rolul de a răspândi vestea Naşterii Domnului, iar cel prezentat are o vechime de circa 100 de ani, a fost cules în urmă cu 50 de ani din satul Bârlea, judeţul Cluj, şi nu au fost sesizări până acum referitoare la el. Noi am ales acest colind urmărind să fie unul scurt şi care să nu fi fost prezentat până acum la televiziune, să nu fie aceleaşi colinde care se cântă în fiecare an", a spus Groza.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif, a declarat, tot miercuri, corespondentului MEDIAFAX că instituţia pe care o reprezintă şi căreia îi este subordonat Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj "va analiza situaţia creată".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici