Festivalul de Film de la Locarno o consacră pe regizoarea Xiaolu Guo

A 62-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno a decernat, sâmbătă, trofeul Leopardul de Aur regizoarei şi romancierei chineze Xiaolu Guo, pentru filmul său intitulat "She, a Chinese".

12 afișări
Imaginea articolului Festivalul de Film de la Locarno o consacră pe regizoarea Xiaolu Guo

Festivalul de Film de la Locarno o consacră pe regizoarea Xiaolu Guo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest film, recompensat de juriul competiţiei internaţionale, prezidat de regizorul Jonathan Nossiter, prezintă povestea unei tinere chinezoaice care îşi părăseşte provincia natală pentru a emigra în Marea Britanie, unde o aşteaptă o viaţă marcată de sentimentul dezrădăcinării.

Dintre cele 18 filme din competiţie, pelicula "Nothing personal", regizată de Urszla Antoniak, o olandeză de origine poloneză, a primit cinci premii, inclusiv cel pentru interpretare feminină, atribuit actriţei Lotte Verbeekde, ca şi premiul pentru "cel mai bun debut" şi premiul criticii.

Premiul pentru "cel mai bun actor" a fost decernat lui Antonis Kafetzopoulos, pentru rolul din "Akadimia Platonos", un film regizat de Filippos Tsitos.

Premiul Special al Juriului a revenit peliculei "Buben.Baraban", în regia rusului Alexei Mizgirev, desemnat, totodată, şi "cel mai bun regizor".

Festivalul de la Locarno, care a debutat pe 5 august, a prezentat în această ediţie o secţiune dedicată animaţiei japoneze, printr-o retrospectivă intitulată "Manga Impact", în prezenţa a numeroşi realizatori de manga, printre care s-au aflat renumiţii Hayao Miyazaki, Isao Takahata şi Ichiro Itano.

România a fost reprezentată, la Locarno, de scurtmetrajul "Palmele" de George Chiper, în secţiunea Leopards of Tomorrow.

Din juriul secţiunii Leopards of Tomorrow a făcut parte, anul acesta, şi regizorul român Adrian Sitaru. Debutul în lungmetraj al acestuia, "Pescuit sportiv", a fost proiectat la Festivalul de la Locarno, în cadrul unei secţiuni dedicate filmelor realizate de membrii juriului.

În 2008, aproximativ 180.000 de spectatori au participat la acest eveniment cultural, organizat în centrul oraşului amplasat pe malul Lacului Majeur, în Piazza Grande, care au putut să urmarească filmele din festival, proiectate pe un ecran uriaş, în aer liber.

Fondat în 1946, prestigiosul Festival de Film de la Locarno, numit şi Pardo, este cel mai mare eveniment de gen dedicat producţiilor independente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici