Festivalul de jazz de la Montreal, cel mai mare din lume în acest gen, debutează vineri - VIDEO

Festivalul Internaţional de Jazz de la Montreal, considerat cel mai mare din lume în acest gen muzical, debutează vineri, cu un line-up care satisface fără probleme aşteptările celor mai blazaţi dintre melomani, de la Herbie Hancock la Paolo Fresu, Lionel Richie şi Smokey Robinson.

41 afișări
Imaginea articolului Festivalul de jazz de la Montreal, cel mai mare din lume în acest gen, debutează vineri - VIDEO

Festivalul de jazz de la Montreal debutează vineri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Până pe 6 iulie, artişti de legendă ai genului, dar şi nume mai puţin cunoscute vor urca pe scena festivalului. Organizatorii au anunţat peste 800 de concerte gratuite în aer liber, un adevărat record în cei 31 de ani de existenţă ai festivalului.

Peste 2,5 milioane de spectatori sunt aşteptaţi în acest an în centrul oraşului Montreal.

"De câţiva ani, putem spune că formatul festivalului a ajuns la maturitate, chiar dacă el creşte câte puţin în fiecare an", a declarat Andre Menard, directorul artistic şi cofondator al evenimentului, mândru să vadă că oraşul său natal este pe cale să se transforme încă o dată într-o veritabilă Mecca a jazz-ului.

"Cu 14 săli de concerte şi 10 scene exterioare, încercăm mereu să aducem ceva nou", a adăugat Andre Menard.

Ca de obicei, organizatorii au ştiut să reunească şi în acest an nume grele ale jazz-ului de ieri şi ale celui actual. Saxofonistul Sonny Rollins, trompetistul italian Paolo Fresu, pianistul Herbie Hancock şi toboşarul Jack DeJohnette se numără printre artiştii invitaţi la ediţia din acest an. Pianistul Keith Jarrett va reveni şi el pe scena festivalului din Montreal în 2010.

"Încercăm, într-o manieră puţin naivă, să mulţumim pe toată lumea, lucru pe care aproape că îl reuşim", a adăugat Andre Menard.

Semnalul de începere al acestui maraton muzical va fi dat de cântăreţul şi chitaristul swing Brian Setzer. "Rebelul rockabilly" va oferi, vineri, un concert gratuit în centrul metropolei canadiene.

Premiul Spirit al Festivalului Internaţional de Jazz de la Montreal va fi decernat în acest an cântăreţului-far al casei Motown Smokey Robinson, care va participa în premieră la acest eveniment. În anii precedenţi, organizatorii au decernat acest premiu unor muzicieni de renume, precum Bob Dylan, Paul Simon, Stevie Wonder şi Leonard Cohen.

Rămânând fidel fanilor săi, festivalul îşi permite, totodată, luxul de a oferi publicului numeroase concerte care nu au decât o legătură tangenţială cu jazz-ul. Stilurile pop, funk, rock, electronic şi rap figurează şi ele în "meniul" ediţiei din acest an.

Cântăreţul soul Lionel Richie va deschide, de altfel, această sărbătoare muzicală, printr-un concert pe care îl va susţine în Place des Arts.

Stilul urban este şi el bine reprezentat în acest an, prin concerte susţinute de clasici ai genului, precum Rakim, Antipop Consortium şi The Roots.

Organizatorii festivalului din Montreal doresc să marcheze împlinirea a 100 de ani de la naşterea chitaristului şi părintelui jazz-ului manouche Django Reinhardt. Nepotul acestuia, David Reinhardt va urca pe scenă şi va fi acompaniat de Christian Escoude şi de Marcel Azzola.

"Django este unul dintre cei mai influenţi muzicieni din istoria jazz-ului, chiar dacă nu a fost american. L-aş pune aproape pe acelaşi plan cu Miles Davis. Sonorităţile abordate şi stilul lui gitan îşi au rădăcinile în muzica populară franceză", a explicat Andre Menard.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici