Festivalul Dramaturgiei Româneşti găzduieşte două premiere ale Teatrului Mic

Spectacolele "poimâine alaltăieri", de Gianina Cărbunariu, şi "Interzis sub 18 ani", de Ioana Păun, vor avea premiera în cadrul Festivalului Dramaturgiei Româneşti, care se va desfăşura la Timişoara, între 4 şi 12 octombrie, a anunţat, marţi, directorul Teatrului Mic, Florin Călinescu.

15 afișări
Imaginea articolului Festivalul Dramaturgiei Româneşti găzduieşte două premiere ale Teatrului Mic

Directorul Teatrului Mic, Florin Călinescu (Imagine: Mediafax Foto)

Spectacolul "poimâine alaltăieri", de Gianina Cărbunariu, cu Mădălina Ghiţescu şi Carmen Florescu în distribuţie, va face parte din stagiunea Teatrului Mic, în timp ce "Interzis sub 18 ani" va fi inclus în stagiunea Teatrului Foarte Mic, sala studio a Teatrului Mic.

"poimâine alaltăieri", spectacol care a fost dezvoltat în cadrul unui atelier desfăşurat pe perioada verii la Teatrul Mic, va avea premiera pe 10 octombrie, în timp ce "Interzis sub 18 ani" va avea premiera pe 11 ale aceleaşi luni.

Florin Călinescu a menţionat că, după zece ani, instituţia pe care o conduce a putut organiza un concurs, în urma căruia au fost angajaţi zece tineri actori, din cinci sute de candidaţi.

Directorul teatrului a mai spus că doreşte ca în cursul stagiunii următoare să mai organizeze un astfel de concurs. Călinescu a menţionat că respectivii actori sunt angajaţi pe o perioadă determinată.

Aceştia au fost distribuiţi în spectacolul "Furtuna" după William Shakespeare, în regia Cătălinei Buzoianu, care va avea premiera în noiembrie anul acesta, la Teatrul Mic.

Tot la Teatrul Mic vor mai fi prezentate "Hotelul celor două lumi", de Eric Emmanuel Schmidt, în regia lui Alice Barb, programat în februarie, şi "O casă care nu-i menită să stea în piciare", care marchează revenirea regizorului Florin Fătulescu, în iunie.

"O casă care nu-i menită să stea în picioare" este un text inedit al lui Tennessee Williams, care nu a mai avut reprezentaţii în România.

Călinescu a spus că doreşte ca instituţia pe care o conduce să combine spectacolele de înaltă ţinută şi spectacolele "de festival".

De asemenea, la Teatrul Foarte Mic vor fi prezentate, în premieră, în luna octombrie, spectacolele "Ultimii oameni" în regia Andreei Vălean, după texte de Peca Ştefan, Maria Manolescu şi Daniel Popa, respectiv "La ţintă" de Thomas Bernhardt, în regia Marianei Cămărăşan.

"Începem stagiunea într-o incertitudine legislativă cumplită. Continuăm o situaţie abstractă, deoarece suntem finanţaţi de Primăria Capitalei, dar funcţionăm după o lege a Minsterului Culturii pe care încă o aşteptăm", a declarat Florin Călinescu.

"Luăm banii de la primărie şi aşteptăm legile de la minister", a mai adăugat el.

Acesta a mai spus că, în prezent cea mai mare problemă este ce a regizorilor, care "nu vor să intre în sistemul de piaţă (...) şi nu vor să participe la înfrângeri".

Călinescu a mai adăugat că, de asemenea, regizorii insistă de cele mai multe ori să vină cu alţi actori decât cei din trupa teatrului în care montează spectacolele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici