Festivalul Enescu 2009 va avea, în premieră, un turneu european de promovare

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" va fi promovată, în premieră, în cadrul unui turneu european ce include conferinţe de presă şi mini recitaluri ale unor artişti români în oraşe precum Londra, Berlin şi Viena, a declarat directorul Artexim, Mihai Constantinescu.

81 afișări
Imaginea articolului Festivalul Enescu 2009 va avea, în premieră, un turneu european de promovare

Festivalul Enescu 2009 va avea, în premieră, un turneu european de promovare (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul societăţii care se ocupă de organizarea festivalului, Artexim, a spus marţi, că evenimentele de promovare vor include momente artistice susţinute de tineri muzicieni precum Alexandru Tomescu, Clara Cernat sau Ana Ţicu şi de câştigători ai concursului Enescu.

Turneul de promovare, care va avea loc la Berlin, Bruxelles, Paris, Londra, Toulouse, Florenţa, Roma, Munchen şi Viena, este organizat în colaborare cu Institutul Cultural Român şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Astfel, conferinţa de presă de promovare a festivalului la Londra va avea loc la Royal Academy of Music, iar la Viena, la Opera de Stat, al cărei director este Ioan Holender, cel care deţine şi statutul de director onorific al Festivalului Enescu.

Pe de altă parte, festivalul va aduce la Bucureşti 13 orchestre mari din Europa, printre care Royal Philharmonic Orchestra şi Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, care va susţine spectacole şi sub bagheta dirijorului român Cristian Mandeal.

De asemenea, la festival vor mai participa 14 orchestre de cameră din lume, printre care Orchestra din Lausanne, dirijată de Christian Zacharias, dar şi opera şi baletul din Monte Carlo.

Violonistul rus, Maxim Vengerov, care şi-a anulat participarea la ediţia trecută a festivalului, din cauza unor probleme medicale, va participa la evenimentul de anul viitor, de această dată în calitate de dirijor.

Astfel, Vengerov va dirija, în cadrul festivalului, Orchestra Filarmonică "George Enescu".

Festivalul "George Enescu" 2009 va debuta cu opera "Oedipe" de George Enescu, o coproducţie a Operei Naţionale din Bucureşti cu Theatre du Capitole din Toulouse.

Ediţia a XIX-a a festivalului include şi o secţiune nouă, care cuprinde prelucrări de jazz ale unor piese clasice.

Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a numit ediţia din 2009 a festivalului una "maraton", datorită faptului că va dura aproape o lună, între 30 august şi 26 septembrie.

"În cadrul festivalului vor fi prezentate 24 de opusuri ale lui George Enescu", a spus ministrul, precizând că festivalul se va desfăşura la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio şi piaţa din faţa Ateneului.

Ministrul a subliniat că lucrările care se efectuează la Sala Palatului nu vor afecta calitatea evenimentelor, ci dimpotrivă, se vor face eforturi pentru ca acustica să fie mai bună decât la ediţia trecută.

Potrivit ministrului Adrian Iorgulescu, festivalul are un buget egal cu bugetul ediţiei trecute, circa 7 milioane de euro.

Ediţia 2009 a Festivalului Internaţional "George Enescu" se va desfăşura şi la Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici