Peste 6.200 de filme, provenind inclusiv din ţări care reprezintă teritorii insolite pe harta cinematografică mondială, precum Costa Rica, Islanda, Albania şi Africa de Sud, vor rula în acest festival newyorkez care se va desfăşura în acest an în perioada 15 – 26 aprilie.
Jumătate dintre cele 97 de lungmetraje, inclusiv peliculele din secţiunile competitive „world narrative feature” şi „documentary feature”, dar şi întreaga secţiune „Viewpoints”, au fost anunţate de organizatori în cursul zilei de marţi.
„Am fost inspiraţi – şi am admirat ambiţia şi riscurile pe care şi le asumă – de cineaştii care încearcă să capteze emoţia şi complexităţile vieţii de zi cu zi în filmele selecţionate în acest an”, a declarat Frederic Boyer, directorul artistic al festivalului.
În filmul „Franny”, regizat de Andrew Renzi, actorul Richard Gere interpretează rolul unui bărbat excentric, care se implică în viaţa fiicei unui bun prieten de-al său care a murit, jucată de Dakota Fanning, şi a soţului acesteia.
James Franco joacă un romancier care trece printr-o severă pană de inspiraţie în thrillerul „The Adderall Diaries”, în care mai apar actriţele Amber Heard şi Cynthia Nixon. Filmul are la bază volumul de memorii omonim scris de Stephen Elliott, devenit bestseller în Statele Unite ale Americii.
„Meadowland”, cu Olivia Wilde şi Luke Wilson, descrie relaţia tensionată a unui cuplu, al cărui copil a dispărut în mod misterios.
Ediţia din acest an a Festivalului Tribeca se va deschide cu premiera mondială a filmului „Live from New York!”, o peliculă despre emisiunea săptămânală de comedie „Saturday Night Live” produsă şi difuzată de postul de televiziune NBC.
Printre filmele selecţionate în competiţia dedicată documentarelor se află „Havana Motor Club”, un film despre câţiva pasionaţi de competiţiile automobilistice care pregătesc o cursă în Cuba, dar şi „In Transit”, o peliculă despre călătoriile efectuate pe cea mai aglomerată arteră feroviară nord-americană, între oraşele Chicago şi Seattle.
Documentarul „Autism in Love” spune povestea unor adulţi diagnosticaţi cu autism, iar „Thank You for Playing” detaliază eforturile depuse de un cuplu care vor să producă un joc video despre lupta fiului lor împotriva cancerului.
Documentarul „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, va fi proiectat în premieră nord-americană la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Tribeca de la New York, în secţiunea Viewpoints, care, anul acesta, se concentrează pe tema identităţii.
Festivalul Internaţional de Film Tribeca a fost înfiinţat de Robert de Niro în 2002, pentru a revitaliza viaţa socială şi activităţile economice din Manhattan, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, şi pentru a promova oraşul New York pe harta centrelor cinematografice internaţionale.