FILIT 2015, de la festival la platformă literară europeană, între 30 septembrie şi 4 octombrie

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) se va desfăşura în perioada 30 septembrie - 4 octombrie şi va reuni sute de profesionişti ai cărţii, din ţară şi din străinătate.

150 afișări
Imaginea articolului FILIT 2015, de la festival la platformă literară europeană, între 30 septembrie şi 4 octombrie

FILIT 2015, de la festival la platformă literară europeană, între 30 septembrie şi 4 octombrie (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Sute de profesionişti ai cărţii, din ţară şi străinătate, vor veni şi în această toamnă la Iaşi pentru a participa la unul dintre cele mai important evenimente literare ale României. În afara celor cinci zile de festival, FILIT a crescut organic în direcţia unei platforme literare europene. Pe parcursul acestei veri vor fi comunicate numele scriitorilor care au acceptat participarea la ediţia din acest an, precum şi detalii privind programul evenimentelor, informează organizatorii.

"Există o serie de noutăţi la această ediţie. În primul rând, este vorba despre internaţionalizarea festivalului - până acum acesta era internaţional prin participare, dar începem să ieşim în străinătate prin proiectele cu finanţare europeană. De asemenea, dacă până acum ne bazam pe ecourile din presa internaţională imediat după FILIT, în ultimul an am început să avem tot mai multe invitaţii la târguri, saloane, expoziţii de carte din Europa. Deja acest lucru înseamnă o politică activă. În al doilea rând, asistăm la transformarea festivalului într-o veritabilă platformă culturală, prin programele de rezidenţe sau ateliere care au loc pe tot parcursul anului. Am primit invitaţia de a fi anul acesta coexpozanţi oficiali alături de Ministerul Culturii la Târgul de Carte de la Frankfurt, care este cel mai important eveniment de gen din lume. Este onorant pentru noi, înseamnă că am devenit parteneri importanţi pentru reprezentarea României în lume, nu numai ai Iaşiului. Este drumul pe care am pornit şi acolo sper să ajungem - să devenim alături de Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român cea mai importantă platformă de promovare a literaturii române în lume", a declarat Dan Lungu, managerul FILIT, director al Muzeului Literaturii Române Iaşi.

Prin programele de rezidenţe pentru traducători şi scriitori, atelierele pentru traducători, proiectele "FILIT fără frontiere" realizate prin atragerea de fonduri europene, colaborarea cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, prezentarea festivalului în cadrul celor mai importante evenimente ale industriei editoriale din Europa, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi a depăşit statutul de eveniment cultural major, transformându-se într-un adevărat actor cultural, mai spun organizatorii.

"Aşteptăm ca această a III-a ediţie să fie cel puţin la nivelul celorlalte două. Din punctul de vedere al Consiliului Judeţean, finanţarea proiectului este asigurată. FILIT a devenit de acum o marcă importantă culturală a Iaşiului. Nu am emoţii că va fi o reuşită având în vedere experienţa acumulată la primele două ediţii. Aşteptăm începutul toamnei şi musafirii deosebiţi", a declarat Victorel Lupu, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Iaşi.

Anul trecut, FILIT a avut un public total de aproximativ 35.000 de participanţi (25.000 de spectatori ai evenimentelor FILIT şi 10.000 de vizitatori ai Târgului de Carte Bookfest).

În total, la FILIT au fost implicate zilnic aproape 600 de persoane (din străinătate, din ţară şi din Iaşi): scriitori, traducători de literatură română şi străină, manageri culturali, critici literari, editori, profesori, jurnalişti, bloggeri culturali şi voluntari.

Invitaţii FILIT au venit anul trecut din 18 ţări: Mexic, Franţa, Republica Moldova, Iran, Elveţia, Bulgaria, Danemarca, SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia, Spania, Italia, Ungaria, Turcia, Suedia, Olanda, România. Aceştia au parcurs dus-întors pe cale aeriană 250.000 de kilometri.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi este un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi, prin Muzeul Literaturii Române Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici