Filme de Igor Cobileanski, proiectate la ICR

Patru filme în regia cineastului Igor Cobileanski - "Murind pentru Madrid", "Saşa, Grişa şi Ion", "(Plictis) şi Inspiraţie" şi "Când se stinge lumina" - vor fi proiectate pe 20 martie, la Institutul Cultural Român (ICR) din Bucureşti.

279 afișări
Imaginea articolului Filme de Igor Cobileanski, proiectate la ICR

Filme de Igor Cobileanski, proiectate la ICR

Seara de film de la ICR îi este dedicată, în luna martie, regizorului de peste Prut, Igor Cobileanski, informează Institutul.

În deschiderea întâlnirii vor lua cuvântul regizorul şi criticul de film Magda Mihăilescu.

Născut în Republica Moldova, la Chişinău, Igor Cobileanski a absolvit Academia de Teatru şi Film, Secţia Regie film şi TV la Bucureşti, în 1995.

Filmografia sa cuprinde titlurile "Murind pentru Madrid" (documentar, 2000), "Răsăritul bălţilor" (documentar, 2000), "Când se stinge lumina" (scurtmetraj ficţiune, 2006), "Saşa, Grişa şi Ion" (scurtmetraj ficţiune, 2006), "(Plictis) şi Inspiraţie" (scurtmetraj ficţiune, 2007), "TACHE" (lungmetraj ficţiune, 2008). Filmele sale au fost selectate la numeroase festivaluri de gen internaţionale. Igor Cobileanski a jucat şi în filme regizate de Emil Loteanu şi David Natvilişvili.

Documentarul "Murind pentru Madrid" prezintă povestea unui colectiv de dansatori de muzică populară din Ungheni care, în 1986, în schimbul unei deplasări la Madrid, acceptă să concerteze la Cernobîl, pentru muncitorii de pe "baricadele" catastrofei. 

"Când se stinge lumina" porneşte de la pariul ciudat dintre membrii unei formaţii de provincie: un bec băgat în gura poate fi scos la fel de uşor? Pariul devine "molipsitor" pentru întreaga societate.

Scurtmetrajul "Saşa, Grişa şi Ion" spune povestea a trei depanatori, care sunt trimişi iarna în câmp pentru a repara un cablu, în timp ce "(Plictis) şi Inspiraţie" are ca personaje un primar plictisit, adjunctul său şi poliţistul comunităţii, care pleacă în căutarea inspiraţiei. 

Imaginea filmelor este semnată de Sergiu Babara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici