Filme de Naomi Kawase şi Apichatpong Weerasethakul, la Les Films de Cannes à Bucarest - VIDEO

Filme din China, Japonia, Thailanda, Filipine şi India, semnate de regizori precum Hirokazu Kore-eda, Naomi Kawase şi Apichatpong Weerasethakul, fac parte din selecţia ediţiei de anul acesta a Les Films de Cannes à Bucarest, care se va desfăşura între 23 şi 29 octombrie.

215 afișări
Imaginea articolului Filme de Naomi Kawase şi Apichatpong Weerasethakul, la Les Films de Cannes à Bucarest - VIDEO

Filme de Naomi Kawase şi Apichatpong Weerasethakul, la Les Films de Cannes à Bucarest (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Zhangke Jia, cel mai important regizor chinez al generaţiei lui, Hirokazu Kore-eda, considerat noul maestru al cinema-ului japonez, Naomi Kawase, regizoarea asiatică cu cele mai multe selecţii la Cannes, şi imprevizibilul Apichatpong Weerasethakul, premiat cu Palme d'Or, sunt câteva dintre numele momentului în cinematografia mondială ale căror filme vor fi aduse în premieră la Bucureşti, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

"Mountains May Depart", de Zhangke Jia, surprinde China într-o perioadă de profundă schimbare, când o tânără curtată de doi prieteni din copilărie - un proprietar al unei staţii de benzină şi un muncitor într-o mină de cărbune - face o alegere care îi va afecta viaţa. Zhangke Jia a fost selectat în festivaluri precum cele de la Berlin şi Veneţia şi recompensat cu trofee precum Leul de Aur, pentru "Still Life" (2006), şi premiul pentru cel mai bun scenariu, la Cannes, pentru "A Touch of Sin" (2013). În 2014, a fost membru al juriului competiţiei la Festivalul de Film de la Cannes.

Inclus în selecţia oficială la Cannes, "Our Little Sister" confirmă încă o dată talentul cineastului Hirokazu Kore-eda, supranumit de unii critici "noul Yasujiro Ozu". Un film subtil, meticulos orchestrat şi plin de graţie, inspirat de o poveste manga şi comparat cu alte capodopere japoneze, "Our Little Sister" urmăreşte trei surori care decid să o ia în grijă pe sora lor vitregă, după ce tatăl care le abandonase cu ani în urmă moare. Nu a fost doar un succes de critică, ci şi unul de casă. În Japonia, a avut încasări de milioane de dolari. Kore-eda a fost selecţionat de cinci ori la Cannes, iar, în 2013, a câştigat premiul juriului, cu "Like Father, Like Son".

Thailandezul Apichatpong Weerasethakul, premiat cu Palme d'Or pentru "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives" (2010), revine cu un nou film criptic şi suprarealist, "Cemetery of Splendour", proiectat în secţiunea Un Certain Regard. Mai mulţi soldaţi cuprinşi de o misterioasă boală a somnului sunt transferaţi într-un spital improvizat într-o şcoală abandonată. O tânără care se oferă să aibă în grijă un soldat se îndrăgosteşte de el şi încearcă să dezlege misterul sindromului.

Naomi Kawase, unul dintre regizorii obişnuiţi ai festivalului de la Cannes, scoate la iveală răni vechi în "Sweet Red Bean Paste/ An", dramă poetică, dulce-amară a doi oameni care îşi petrec zilele împreună gătind Dorayakis, prăjituri tradiţionale japoneze umplute cu o pastă dulce de fasole roşie numită An. Filmul a deschis secţiunea Un Certain Regard la Cannes 2015. Kawase a fost cel mai tânăr câştigător al Camera d'Or la Cannes, în 1997, cu "Suzaku", şi a continuat să revină pe Coasta de Azur cu alte patru filme, unul dintre ele fiind distins cu marele premiu, "The Mourning Forest" (2007).

Cineastul filipinez Brillante Mendoza, premiat pentru regie în 2009, pentru "Kinatay", explorează în "Taklub/ Trap" consecinţele devastatorului taifun Yolanda, care a lovit oraşul Tacloban în noiembrie 2014, omorând peste 6.000 de oameni. Supravieţuitorii caută cadavrele celor dispăruţi, încercând să se menţină ei înşişi în viaţă şi să-şi păstreze puţina speranţă care le-a mai rămas. "Taklub" a obţinut menţiunea specială a juriului ecumenic în secţiunea Un Certain Regard.

Două poveşti anunţate deja în programul Les Films de Cannes à Bucarest şi premiate la Cannes sunt "Journey to the Shore", de Kiyoshi Kurosawa, distins cu premiul pentru regie al secţiunii Un Certain Regard, o poveste despre un soţ fantomă care îşi invită soţia într-o călătorie, şi "Masaan", de Neeraj Ghaywan, primul film indian care a câştigat vreodată două premii la Cannes: cel pentru Tânără Speranţă al secţiunii Un Certain Regard şi premiul criticii - FIPRESCI.

Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi CinemaPro. Lista filmelor anunţate până în prezent poate fi consultată pe filmedefestival.ro.

Ediţia a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films. Acesta este un proiect cultural finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti" 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), şi al Institutului Cultural Român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici