Filme din Chile, Thailanda şi Finlanda, la Timishort

Scurtmetraje din Chile, Thailanda şi Finlanda concurează pentru trofeul Festivalului Timishort, care se desfăşoară între 4 şi 8 mai, la Timişoara, informează organizatorii.

11 afișări

În total, 12 scurtmetraje vor concura pentru trofeul Timishort, iar alte opt scurtmetraje româneşti vor concura pentru premiul oferit celui mai bun film românesc.

În Competiţia Internaţională participă filme din Franţa, Canada, Spania, Finlanda, Grecia, Thailanda, Chile, Marea Britanie, Israel sau Turcia, ultimul fiind o coproducţie cu România a unui film regizat de Erol Mintas, regizor de origine kurdă, ce reprezintă renaşterea filmului kurd. "Berf/ Zăpadă" reprezintă a doua parte a trilogiei "Mother and Son" şi spune povestea unui fiu care, respectând tradiţiile, trebuie să aducă zăpada înainte de moartea mamei sale.

O altă coproducţie din competiţie - "Thailand" - este un film despre conflictul armat dintre israelieni şi palestinieni, regizat de regizorul de origină română Zvika Buchenspanner, născut la Rădăuţi şi mai apoi emigrat în Israel. "15 iulie", unul dintre cele două prezenţe româneşti la festivalul de la Berlin de anul acesta, este o revenire în competiţia Timishort a regizorului Cristi Iftime, după ce anul trecut a participat cu filmul "Timi".

Ultimul film românesc din competiţia internaţională, "Cutia/ The Box", regizat de tânărul regizor Mircea Gherghinescu, reprezintă un exerciţiu estetic neobişnuit pentru cultura scurtmetrajului autohton şi va fi prezentat în premiera mondială.

Competiţia Naţională numără opt titluri, două dintre ele în premieră mondială. "Skin", regizat de Ivana Mladenovic, spune povestea unui fost deţinut care, odată ieşit din închisoare, încearcă să-şi recupereze nu doar relaţiile din trecut, dar şi demnitatea. "Împuşcând căcatul" este un film regizat de tânărul Radu Ţigănaş în anul I la UNATC şi reprezintă o doză de umor de calitate într-o atmosferă care aminteşte de filmele lui Jim Jarmusch.

Tot în Competiţia Naţională se regăsesc şi filme care au cunoscut deja aprecierile juriilor altor festivaluri: "Apele tac/ Silent River", în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, o coproducţie româno-germană, a fost al doilea titlu românesc din competiţia Berlinalei, câştigând şi o nominalizare la premiile Academiei Europene de Film la Festivalul de la Tampere (Finlanda), în timp ce "Categoria Grea"(regia Olivia Căciuleanu) a câştigat premiul de regie la festivalul studentesc Cinemaiubit, iar "Fotografia", în regia lui Victor Dragomir, a câştigat o menţiune specială la festivalul de la Gijon.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Cultural Român. Parteneri instituţionali: Centrul Ceh, Centrul Cultural German Timişoara, Teatrul Naţional Timişoara, Primăria şi Consiliul Local Timişoara, Festivalul Filmului European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici