Filmele lui Cristian Mungiu, prezentate la Bruxelles, între 1 şi 30 octombrie

Filmele regizate de Cristian Mungiu vor fi prezente la Bruxelles în perioada 1-30 octombrie, în cadrul unei retrospective iniţiate de cineaştii Jean-Pierre şi Luc Dradenne şi organizate de Cinémathèque Royale de Belgique şi distribuitorul Lumière Films, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

200 afișări
Imaginea articolului Filmele lui Cristian Mungiu, prezentate la Bruxelles, între 1 şi 30 octombrie

Cristian Mungiu (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, cinefilii belgieni vor acea ocazia să vizioneze, în cadrul Retrospectivei Cristian Mungiu organizate în clădirea Flagey, lungmetrajele "Occident" (2005), "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", premiat cu Palme d’Or în 2007, filmul colectiv "Amintiri din Epoca de Aur" (2009) şi scurtmetrajele "Mâna lui Paulişta" (1998), "Zapping" (2001) şi "Turkey Girl" (2005).

Cu acest prilej, pe 16 octombrie, va fi proiectat, în avanpremieră, şi cel mai recent lungmetraj al lui Cristian Mungiu, "După dealuri", inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, distins cu premiul pentru scenariu şi un dublu trofeu de interpretare la Cannes 2012 şi propus de România la Oscarul pentru "cel mai bun film străin".

La evenimentul de la Bruxelles vor participa Jean-Pierre şi Luc Dardenne - co-producători ai filmului, prin Les Films du Fleuve - , Cristian Mungiu şi actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur. Cu o zi înainte, pe 15 octombrie, "După dealuri" va rula şi la Festivalul de Film de la Gent (Belgia).

Retrospectiva Cristian Mungiu se desfăşoară în luna dinaintea lansării oficiale a filmului "După dealuri" în Benelux. Pe 21 noiembrie, pelicula va intra în cinematografele din Belgia şi Luxemburg, iar pe 22 noiembrie, în Olanda, unde va fi distribuită de Lumière Films.

Co-producători ai filmului prin compania Les Films du Fleuve, fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne sunt doi dintre cei mai apreciaţi şi mai influenţi cineaşti contemporani şi printre puţinii care au câştigat de două ori Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes - o dată în 1999, pentru "Rosetta", şi a doua oară în 2005, pentru "L’Enfant". Anul trecut, fraţii Dardenne au obţinut Marele Premiu la Cannes, cu "Băiatul cu bicicleta/ Le gamin au velo". "După dealuri" este prima producţie românească în care aceştia s-au implicat.

Pelicula lui Cristian Mungiu are deja distribuitori în peste 30 de ţări, inclusiv în Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite.

În România, filmul va începe să ruleze în avanpremieră la Vaslui şi Câmpina, începând cu 21 septembrie. În Bucureşti, "După dealuri" va fi proiectat în avanpremieră, pe 25 octombrie, în închiderea celei de-a treia ediţii a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest. Pelicula este distribuită în ţară de Voodoo Films.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici