Filmul "Aurora" de Cristi Puiu, selecţionat la Festivalul de la Karlovy Vary

Lungmetrajul "Aurora", de Cristi Puiu, va rula în secţiunea competiţională East of the West a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (Cehia), care se desfăşoară între 2 şi 10 iulie, informează cineuropa.org.

85 afișări
Imaginea articolului Filmul "Aurora" de Cristi Puiu, selecţionat la Festivalul de la Karlovy Vary

Filmul "Aurora" de Cristi Puiu, selecţionat la Festivalul de la Karlovy Vary (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Lungmetrajul "Aurora", care a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta, îl prezintă pe Cristi Puiu şi în calitate de actor în rol principal. Acesta joacă rolul lui Viorel, un bărbat divorţat, care se află sub influenţa unei mari tulburări psihice.

Un alt film românesc prezent în Festivalul de la Karlovy Vary este "Derby", de Paul Negoescu, în secţiunea "The Fresh Selection - The Promising Five". Scurtmetrajul arată cum disputele pe teme fotbalistice dintre un bărbat între două vârste şi iubitul fiicei sale ascund nemulţumiri mai profunde.

Celor două filme româneşti li se alătură "Medalia de onoare", de Călin Netzer. Filmul face parte din selecţia realizată de criticii publicaţiei Variety. "Medalia de onoare" spune povestea unui bătrân, interpretat de Victor Rebengiuc, a cărui viaţă se schimbă, după ce află că a fost decorat pentru fapte eroice, în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Din selecţia de zece pelicule din secţiunea Variety's Critics Choice fac parte, pe lângă pelicula lui Netzer, documentarul "Garbo: The Spy", de Edmon Roch, şi lungmetrajele de ficţiune "The Be All and End All", de Bruce Webb, "Reverse", de Borys Lankosz, "Snap", de Carmel Winter, "The Hedgehog", de Mona Achache, "Miss Kicki", de Hakon Liu, "Friendship!", de Marcus Goller, "Men in Rut", de Robert Sedlacek, şi "Will You Marry Us?", de Micha Lewinsky.

Totodată, regizorul rus Nikita Mihalkov va fi recompensat cu un premiu special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale - Globul de Cristal - la ediţia din 2010 a Festivalului de la Karlovy Vary, potrivit variety.com.

În cadrul festivalului va fi proiectat şi cel mai recent film al cineastului rus, intitulat "Soare înşelător 2/ Burnt by the Sun 2: Exodus".

În cariera sa, Nikita Mihalkov a primit peste 50 de premii, printre care Oscarul şi marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes, în 1994, pentru "Soare înşelător", premiul special al Festivalului de Film de la Veneţia, în 2007, pentru "aportul genial adus cinematografiei", şi, tot la Veneţia, Leul de Aur pentru "Aproape de cer" (1991). În 2008, Nikita Mihalkov a mai primit o nominalizare la Oscar, la categoria "cel mai bun film străin", pentru cea mai recentă peliculă a sa, "12". "Bărbierul din Siberia", alături de "Soare înşelător", "Aproape de cer" şi "Ochi negri" rămân unele dintre filmele memorabile ale cinematografiei ruse, iar Nikita Mihalkov, unul dintre cei mai profunzi şi perfecţionişti regizori.

Juriul festivalului de la Karlovy Vary este prezidat de producătorul american Ron Yerxa. Din juriu fac parte regizorul sud-coreean Lee Chang-Dong şi regizorul rus Alexei Popogrebsky.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici