Filmul "La source des femmes", de Radu Mihăileanu, are premiera în Marea Britanie în iunie 2012

Cel mai nou film al lui Radu Mihăileanu, "La source des femmes", va avea premiera în Marea Britanie pe 1 iunie 2012.

402 afișări
Imaginea articolului Filmul "La source des femmes", de Radu Mihăileanu, are premiera în Marea Britanie în iunie 2012

Radu Mihăileanu (Imagine:Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Filmul va fi distribuit în Marea Britanie de compania Picturehouse Entertainment.

"La source des femmes", în regia lui Radu Mihăileanu, a avut premiera în această primăvară, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, informează ediţia online a publicaţiei Screen Daily.

Lungmetrajul va putea fi văzut în premieră în România în martie 2012, fiind distribuit de Independenţa Film, după cum au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii companiei.

"La source des femmes" este povestea unor femei care locuiesc într-un sat dintr-o regiune deşertică. Pentru că soţii lor refuză să le facă viaţa mai uşoară şi să aducă apa în sat, acestea se hotărăsc să facă o grevă a sexului. Povestea este inspirată dintr-un fapt real din Turcia, dar filmul a fost realizat în Maroc, deoarece este, într-o măsură, "povestea de iubire" a autorului cu această ţară, dar şi povestea lui de iubire cu femeile marocane. "Mi se pare că lumea nu ştie foarte multe, în Franţa, despre relaţiile arabo-franceze. Se vorbeşte despre vălul femeilor musulmane, dar nu despre ele ca fiinţe. De când am auzit povestea asta, care se întâmplă în Turcia, m-am gândit că trebuie să găsesc un subiect universal, astfel să le aduc un omagiu", a spus regizorul.

Născut pe 23 aprilie 1958, la Bucureşti, Radu Mihăileanu este fiul unui jurnalist evreu, Mordechaï Buchman, care, după ce a evadat din lagărul de concentrare unde fusese deportat de nazişti, şi-a schimbat identitatea. Sub noul nume, de Ion Mihăileanu, el va scrie scenariul primului film al lui Lucian Pintilie, "Duminică la ora şase", din 1965.

Radu Mihăileanu a părăsit România în 1980, îndreptându-se către Israel, pentru ca ulterior să se instaleze în Franţa. Educat la Institutul de înalte studii cinematografice (IDHEC), el lucrează, în anii '80, ca monteur, apoi ca asistent de regie, mai ales alături de Marco Ferreri ("I love you", 1985, şi "Y'a bon les blancs", 1987), timp în care semnează şi câteva filme de scurtmetraj.

În 1993, Radu Mihăileanu filmează primul său lungmetraj, "Trahir", care retrasează conflictele unui poet român disident din regimul stalinist. Însă cineastul dobândeşte recunoaşterea internaţională cu cel de-al doilea film, "Trenul vieţii/ Train de vie", realizat cu finanţare franceză, belgiană, olandeză şi românească şi premiat la Veneţia şi Sundance: această fabulă impregnată cu umor evreiesc abordează Holocaustul (Shoah) dintr-un unghi original - organizarea, de către săteni, a unui tren cu deportaţi deghizaţi în nazişti, în speranţa de a scăpa în acest fel de lagărele morţii. La acest al doilea film, asistent de regie a fost Cristian Mungiu, regizorul filmului "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", premiat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, în 2007. În 2009, Radu Mihăileanu a lansat în România filmul "Concertul", care a fost filmat în mare parte în ţara sa natală.

Temele cel mai des abordate de cineast - exilul şi identitatea - sunt în centrul celui de-al treilea film al său, "Trăieşte!/ Va, vis et deviens", foarte apreciat la Festivalul de la Berlin - Premiul publicului - şi la César 2005, unde a primit un premiu pentru cel mai bun scenariu original. În acest film, regizorul se inspiră din istoria evreilor din Etiopia, repatriaţi în Israel la mijlocul anilor '80.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici