Filmul lui Mungiu a câştigat Marele Premiu FIPRESCI

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu a fost desemnat cel mai bun film al anului de către membrii Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film şi va primi FIPRESCI Grand Prix la gala de deschidere a Festivalului de la San Sebastian, pe 20 septembrie, informează organizatorii.

1 afișare
Imaginea articolului Filmul lui Mungiu a câştigat Marele Premiu FIPRESCI

Filmul lui Mungiu a câştigat Marele Premiu FIPRESCI

Această distincţie este acordată începând din 1999 la Festivalul de Film de la San Sebastian. A fost creată pentru a evidenţia creaţii originale şi îndrăzneţe şi a fost decernată în decursul anilor unor cineaşti inovatori, ca Pedro Almodóvar, Kim Ki-Duk şi Jean-Luc Godard, conform site-ului fipresci.org.

Anul acesta, un număr de 248 de membri ai Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) au votat pentru a desemna cel mai bun film al anului, iar câştigător detaşat a ieşit lungmetrajul românesc, care îi are în distribuţie pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov.

Filmul regizat, scris şi co-produs de Cristian Mungiu a fost urmat, în preferinţele criticilor, de "The Queen" - regia Stephen Frears (Marea Britanie), "Letters from Iwo Jima" - Clint Eastwood (SUA), "Still Life" - Zhang Ke Jia (China), "Syndromes and a Century" - Apichatpong Weerasethakul (Thailanda).

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", premiat cu Palme d'Or, a primit la Cannes 2007 şi Premiul FIPRESCI. Pe 20 septembrie, filmul îşi va adăuga în palmares Marele Premiu FIPRESCI.

Cel de-al doilea lungmetraj din cariera de regizor a lui Mungiu va deschide secţiunea Zabaltegi-Pearls a Festivalului de la San Sebastian şi va concura pentru Premiul Publicului TCM.

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" - propunerea României pentru nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film străin - rulează în prezent în zeci de cinematografe din Italia şi Franţa, iar pe 14 septembrie va avea premiera şi în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici