INTERVIU ZF  Florentina Niţu, Decan al Facultăţii de Istorie: ,,în orice perioadă de criză, oamenii se întorc către trecut"

Într-un interviu desfăşurat de jurnalistul Răzvan Botea de la Ziarul Financiar, Florentina Niţu, decan al Facultăţii de istorie, Universitatea din Bucureşti, ne vorbeşte despre cum este să fii istoric sau arheolog în secolul 21.

Urmărește
2798 afișări
Imaginea articolului Florentina Niţu, Decan al Facultăţii de Istorie: ,,în orice perioadă de criză, oamenii se întorc către trecut"

Câte locuri sunt la Facultatea de Istorie? 

,,Facultatea de Istorie organizează admitere pentru trei programe de licenţă la învăţământul cu licenţă (...) Se studiază ISTORIA de la momentul înfiinţării Universităţii în 1864 de către Alexandru Ioan Cuza. 

Avem 250 de locuri în total la programul de licenţă ISTORIE, din care 108 locuri sunt finanţate de la bugetul de stat, şi restul sunt locuri cu taxă. 

De asemenea, tot la licenţă şi la învăţământul cu frecvenţă avem programul de Istoria Artei. În total, programul adună 60 locuri, dintre care 31 sunt locuri bugetate.

Şi ultimul program care nu este în domeniul istoriei se numeşte Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. Este cel mai căutat program al nostru. Are 150 de locuri, dintre care 77 sunt locuri bugetate de stat.

Mai avem două locuri de absolvenţi din mediul rural, cetăţenii de etnie rromă şi cei din sistemul de protecţie socială (...)

Mai avem 50 de locuri de studiere la distanţă, acestea sunt doar la taxă. În ultimii ani sunt locurile cele mai disputate", a declarat Decanul Facultăţii de Istorie, Florentina Niţu. 

De ce ISTORIA?

Decanul Facultăţii de Istorie susţine că s-a înregistrat creşterea numărului de candidaţi tot mai interesaţi de trecut în contexul pandemiei de coronavirus şi a războiului din Ucraina.

,,Pentru că înregistrăm un trend, un interes pentru istorie, realitatea este că în orice perioadă de criză, oamenii se întorc către trecut şi încearcă să înţeleagă cum au ieşit oamenii respectivi din crizele respective. 

Scrisorile de intenţie sunt tot mai plăcute. Sunt motoraşul care ne face să continuăm şi să aducem cursuri din ce în ce mai interactive şi mai interesante pentru că vedem ce  stimulează candidaţii noştri. 

Mulţi dintre noi spun că vor să-şi redescopere rădăcinile". 

 

Ce specialişti ies din Facultatea de ISTORIE? 

,,La master avem 10 programe, dintre care nouă sunt în domeniul ISTORIE sau în colaborare cu jurnalismul şi filosofia, şi un program cu Relaţii Internaţionale, programul de Tehnici Diplomatice

Este programul cel mai atractiv pentru că absolvenţii acestui program reuşesc să se integreze în cariere de consultanţă diplomatică, diplomaţie culturală, în administraţie centrală sau locală, chiar şi în jurnalism de profil. 

Facultatea de Istorie are în corpul profesoral doi foşti miniştri de Externe şi o serie de ambasadori şi foşti ambasadori.

Iar celelalte programe sunt ISTORIA  Artei şi Filosofia Culturii,  ISTORIA Ideilor, Mentalităţilor şi Culturii de Masă, ISTORIE, Resurse Culturale si Patrimoniu in Societatea, ISTORIA Comunismului, ISTORIA si Practica Relatiilor Internationale, Politică şi  Societate în Secolul XX şi Istorie si Politica Militara in Secolele XIX-XXI.

De asemenea, Facultatea de Istorie organizează un program de masterat didactic". 

Facultatea de Istorie i-a avut ca decani pe Vlad Nistor, deputat, europarlamentar şi profesor la catedra de Istorie Antică şi Arheologie al Facultăţii de Istorie, şi pe Adrian Cioroianu, Ministru de Externe (2007-2008) şi ambasador al României pentru UNESCO. 

Cum ajungi arheolog sau muzeograf în România şi cât se câştigă? 

Răzvan Botea, jurnalist de la Ziarul Financiar,  făcând referire la ultimul film din franciza Indiana Jones, a întrebat-o pe decanul Facultăţii de Istorie despre ,,cum ajungi arheolog în România şi care sunt paşii?". 

,,Avem o specializare în programul de ISTORIE, specializarea de Istoria Antică şi Arheologie. Studentul interesat de arheologie trebuie să ajungă pe şantiere, în stagii practice. Şi Facultatea de Istorie organizează la fiecar final de an stagii de practică. Avem şantiere de preistorie, pentru cei interesaţi de această perioadă, şanteiere dedicate istoriei romane la Histria de pildă, la Capidava pe epocă romană târzie, mai puţine şantiere medievale. 

Şi la finalul anului al doilea, susţin o licenţă pe arheologie sub coordonarea colegilor noştri şi avem un corp profesoral solid pe zona de antichitate şi arheologie. 

Pe durata studiilor se pot implica în proiecte.

Ajung colaboratori la nivel de master şi în funcţie de locuri scoase la concurs, ajung să lucreze la Institutul Vasile Pârvan sau la nivel local, pe lângă muzee (...), fie în zonă de instituţii judeţene de protecţie a patrimoniului", a răspuns Florentina Niţu.

În privinţa întrebării despre cât câştigă un arheolog: 

,,Un arheolog cercetător ştiinţific I, aproape de pensie, câştigă cât un profesor universitar - 12,000 lei brut. Un cercetător ştiinţific II, care este la nivelul conferenţiarului, câştigă 9,000 - 10,000 lei brut".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici