FNT 2009 - o ediţie de criză

Festivalul Naţional de Teatru (FNT), care se va desfăşura anul acesta sub semnul crizei economice, va avea o secţiune dedicată lui Eugen Ionescu, dar va prezenta mai puţine spectacole din străinătate, din cauza micşorării drastice a bugetului, care este, în prezent, de 1,1 milioane de lei.

180 afișări
Imaginea articolului FNT 2009 - o ediţie de criză

FNT 2009 - o ediţie de criză

Pentru a sărbători împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Eugen Ionescu, festivalul aduce anul acesta spectacolul "La Cantatrice chauve/ Cântăreaţa cheală", în regia lui Jean Luc Lagarce, o producţie a Companiei Les Intempestifs, a anunţat selecţionerul unic al festivalului, Cristina Modreanu.

Tot în cadrul aceluiaşi program dedicat marelui dramaturg vor mai fi prezentate încă două montări după "Cântăreaţa cheală", una de Alexandru Dabija, cu Teatrul German de Stat din Timişoara, şi una de Tompa Gabor, la Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj.

La acelaşi eveniment va fi lansat volumul "Teatrul absurdului", de Martin Esslin, în traducerea Alinei Nelega Cadariu, în timp ce criticul George Banu va modera o discuţie pe tema spectacolelor după Ionesco.

"Nu vrem să facem omagieri de genul celor pe care nu le place doamna Marie France Ionesco, pe bună dreptate (fiica dramaturgului, n.r.). Va fi o marcare prin spectacole, o dezbatere moderată de George Banu şi lansarea unei cărţi", a spus Cristina Modreanu.

"A fost un an destul de bogat, în ciuda crizei financiare, cu foarte multe spectacole bune", a declarat aceasta.

"Am încercat să nu ţin cont de greutăţile financiare. La final, s-ar putea să nu fie toate aceste spectacole la Bucureşti. Eventual se vor juca la sediu", a spus selecţionerul, referindu-se la spectacolele de teatru româneşti selectate în cadrul festivalului.

"Problemele financiare au schimbat structura. Lipsesc invitaţii din străinătate. Fiind o ediţie de criză, festivalul se va axa pe spectacolele româneşti de teatru", a adăugat selecţionerul.

Printre spectacolele româneşti se numără:

"Casa Zoikăi", montat de Alexandru Tocilescu la Teatrul de Comedie din Bucureşti,

"Cum traversează Barbie criza mondială", de Alexandra Badea (Teatrul Naţional Timişoara),

"Epopeea lui Ghilgameş", de Dragoş Galgoţiu (Teatrul Odeon),

"Omul Pernă", de Radu Afrim (Teatrul "Maria Filotti" din Brăila),

"Psychosis 4.48", de Mihai Măniuţiu (Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj),

"Trei surori", în regia lui Tompa Gabor (Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca).

Pentru a compensa lipsa spectacolelor din străinătate, Festivalul Naţional de Teatru va include proiecţii nocturne cu documentare şi spectacole importante ale teatrului mondial.

Anul acesta va fi organizată a doua ediţie Romanian Showcase, care se doreşte a fi o întâlnire între producătorii de teatru străini şi artiştii români, însă această secţiune va avea mai puţini participanţi, tot din motive de buget.

Festivalul va mai include lansări de carte, dezbateri şi o secţiune dedicată debutanţilor. O premieră importantă la FNT este "Prinţesa Turandot", regizat de Andryi Zholdak la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Cristina Modreanu a spus că a observat, în timpul deplasărilor sale în ţară, că există numeroase probleme în teatre. "Cred că sunt motive serioase de îngrijorare. În teatre există o stare de deprimare, blazare şi chiar de revoltă (...) Starea corpului tehnic s-a degradat. Din păcate, managerii nu pot acţiona liber. Sindicatele în unele teatre au constituit aproape o dictatură. Lipsa tehnicii de scenă face ca spectacole să arate demodat", a spus aceasta.

În premieră, festivalul include o serie de spectacole de operă, în secţiunea Opera Revival, printre acestea numărându-se "Evgheni Oneghin" de Ion Caramitru (Opera Naţională Bucureşti), "Gianni Schicchi" de Silviu Purcărete (Opera Naţională Cluj) şi "Orfeu şi Euridice" de Alexandru Darie (Teatrul Bulandra).

"Acest an a fost, pentru spaţiul cultural, un an benefic. FNT a avut un traseu extrem de interesant (...) Dorim ca în acest an publicul să îşi cumpere bilete la spectacol (...) Cred că toată promovarea se va baza pe acest gen de mesaj pentru public", a declarat Aura Corbeanu, vicepreşedintele Uniunii Teatrale din România, organizator al festivalului.

"A fost o muncă de doi ani de zile. Ne-am asumat şi această nereuşită (au pierdut contracte importante)", a adăugat Corbeanu, care a spus că festivalul este finanţat cu 1 milion de lei din partea Ministerului Culturii şi cu 100.000 de lei din partea Primăriei Municipiului Bucureşti.

Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti se desfăşoară în perioada 31 octombrie - 9 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici