FOCUS: Mari actori ai scenei româneşti, onoruri şi tarot, de Ziua Mondială a Teatrului la Bucureşti

Mari actori ai scenei româneşti, precum Mircea Albulescu, Ion Lucian şi Tora Vasilescu, au sărbătorit duminică Ziua Mondială a Teatrului, unii primind diplome din partea Primăriei Capitalei şi trăgând cărţi de tarot în cadrul unui spectacol interactiv ce le-a fost dedicat.

152 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Mari actori ai scenei româneşti, onoruri şi tarot, de Ziua Mondială a Teatrului la Bucureşti

FOCUS: Mari actori ai scenei româneşti, onoruri şi tarot, de Ziua Mondială a Teatrului la Bucureşti (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Evenimentul festiv organizat la Bucureşti de Teatrul Metropolis cu ocazia sărbătorii internaţionale a artei teatrale a avut loc în Club Prometheus, printre participanţi numărându-se actorii Ion Lucian, Mircea Albulescu, Eugen Cristea, Lamia Beligan şi regizorul Alexa Visarion, cărora li s-a alăturat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a împărţi diplome In Honoris unor actori care şi-au serbat sau îşi vor serba ziua de naştere în acest an: Ion Besoiu, în vârstă de 80 de ani, George Motoi, în vârstă de 75 de ani, Violeta Andrei, în vârstă de 70 de ani, Eugenia Maci, Tora Vasilescu şi Radu Gheorghe, în vârstă de 60 de ani.

Teatrul Metropolis a iniţiat acest proiect de celebrare a marilor artişti sub egida "Seniori ai teatrului şi filmului românesc", demers ce include realizarea bulevardului celebrităţilor - Walk of Fame - din Capitală, pe care au fost inaugurate, de la începutul anului, stele cu numele actorilor Florin Piersic, în ianuarie, la împlinirea vârstei de 75 de ani, Victor Rebengiuc, care a împlinit 78 de ani în februarie, şi Radu Beligan, a cărui stea a fost dezvelită chiar duminică, de Ziua Mondială a Teatrului.

Duminică seară, în Club Prometheus, directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, le-a urat "La mulţi ani!" tuturor artiştilor de teatru şi film şi i-a mulţumit lui Sorin Oprescu că este alături de "familia" actorilor la "sărbătoarea firească a teatrului românesc". De asemenea, Ivaşcu a ţinut să-l prezinte şi să-l invite pe scenă pe Emanuel Papagheorghiu, directorul Direcţiei de Cultură a Primăriei, despre care a spus că este mereu alături de teatrele din Bucureşti "într-un mod discret şi subtil".

Sorin Oprescu a luat cuvântul citându-l pe Orson Wells, care spunea că, din cauză că are părul alb şi stă în spate la teatru, lumea se aşteaptă să spună lucruri interesante. "Asta probabil c-aşteaptă şi lumea de la mine. E bine când rolul meu este să dau diplome din partea Primăriei pentru nişte valori atât de mari, nu am cum să spun niciodată că este ceva suficient de spiritual sau de inteligent", a spus Oprescu, aducând apoi un elogiu actorilor. "Daţi-mi voie să nu mă iau prea în serios eu însumi şi să tac şi, pe măsura posibilului, împreună cu dumneavoastră, să stau în spate la teatru şi să-i aplaud pe aceşti oameni", a spus primarul.

El le-a oferit apoi diplome şi flori actorilor sărbătoriţi - Violeta Andrei, Tora Vasilescu, George Motoi şi Radu Gheorghe, care a distrat audienţa rotind în aer buchetul de flori şi adresându-li-se lui Oprescu şi Ivaşcu: "Vă mulţumesc domnule primar, vă mulţumesc domnule director general... domnule general". Luând apoi un ton serios, el şi-a exprimat recunoştinţa faţă de colegii "mai mari" de la care a învăţat şi are în continuare de învăţat.

Eugenia Maci şi Ion Besoiu nu au putut fi prezenţi la eveniment, ambii aflându-se pe scenă duminică seară, Besoiu chiar la Teatrul Metropolis, după cum a anunţat amuzat George Ivaşcu. La rândul său, Oprescu a spus că a fost coleg de bancă în clasa I cu Eugenia Maci.

După decernarea premiilor, Ivaşcu a rostit motto-ul pregătit pentru eveniment - "Teatrul este un pod între om şi om într-un ocean de singurătate" - şi a mulţumit tuturor celor prezenţi.

A urmat prezentarea unui fragment din spectacolul Teatrului Metropolis "Jazzy Tarrot", în care opt tineri actori au cântat şi-au dansat pentru seniorii sărbătoriţi, însă numai după ce aceştia alegeau câte o carte de tarot. Mircea Albulescu a nimerit Magicianul, Radu Gheorghe - Pustnicul, Tora Vasilescu - Soarele, Ion Lucian - Împăratul, iar Sorin Oprescu - Justiţia. Ultima carte, care era Steaua, i-a fost dedicată lui George Ivaşcu.

Fiecare carte dădea de altfel tema cântecului care urma, acordurile variind între jazz, swing, twist, bossa nova, gospel şi muzică contemporană. Toate melodiile din spectacol sunt compoziţii ale lui Mircea Tiberian, care îi acompaniază de altfel pe interpreţi la pian.

Spectacolul "Jazzy Tarot" va fi prezentat în Club Prometheus, ca şi alte producţii ale Teatrului Metropolis, în cadrul programului Alternativ. Din 5 aprilie, spectacole precum "Edith Piaf", "Zaruri şi cărţi", "Cum m-am lăsat", "Celălalt, "Pagini din Craii de Curtea Veche" se mută pe această scenă în serile de marţi, miercuri şi duminică.

Instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită pe 27 martie în lumea întreagă.

(Material realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici