Fondatorul Facebook, un fel de Ninja! Cum este de fapt adevăratul Mark Zuckerberg

Aproape toată lumea a văzut filmul "The Social Network", însă asta nu înseamnă că putem spune că îl cunoaştem pe Mark Zuckerberg, co-fondatorul Facebook. În viaţa reală, tânărul multimiliardar este invizibil pentru multă lume, pentru că nu prea seamănă cu actorul Jesse Eisenberg care îl interpretează în film.

5070 afișări
Imaginea articolului Fondatorul Facebook, un fel de Ninja! Cum este de fapt adevăratul Mark Zuckerberg

Fondatorul Facebook, un fel de ninja! Cum este de fapt adevăratul Mark Zuckerberg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Însuşi Mark povesteşte pentru BBC că într-o zi, când pleca de la birourile din Silocon Valley, a fost abordat de un cuplu de chinezi care doreau să le facă o fotografie lângă sigla Facebook. Bineînţeles că cei doi străini nu l-au recunoscut pe Mark, care s-a supus cerinţei, iar apoi a plecat tăcut spre maşina lui.

Chiar dacă a devenit un soi de legendă, şi toată lumea trebuie să fi auzit de povestea de succes a tânărului, prea puţină lume poate să îl recunoască pe stradă, şi asta pentru simplu fapt că Zuckenberg nu prea apare în public. Mai mult, el duce modestia la un cu totul alt nivel.

Reporterul BBC, Charles Miller, povesteşte că în prima zi în care s-a dus la sediul Facebook pentru a face un reportaj despre Mark Zuckerberg, recepţionista i-a spus că doar ce l-a ratat, trecând nonşalant pe lângă reporter, fără să fie observat. Ba mai mult, ea susţine că este un lucru normal pentru Mark să treacă neobservat, spunând că este "un soi de Ninja".

Fimul "The Social Network" a redat povestea cât se poate de bine, punând accent chiar şi pe cele mai mici detalii, de exmplu, tricourile din film sunt exact cele purtate de Mark, dar a lăsat de-o parte detalii importante.

Joe Green, fostul coleg de cameră al lui Mark, spune că "fimul este o operă bazată pe ficţiune, şi trebuie luat ca atare", susţinând însă că au fost luate toate detaliile mici, dar le-au ratat pe cele importante.

De exemplu, Davd Kirkpatrick, care a avut acces nelimitat în cadrul companiei pentru realizarea primei sale cărţi, "The Facebook Effect", a declarat că Zuckerberg este un personaj atipic, el nu se încadrează deloc în tiparul tocilarului obişnuit: "A avut mereu o mulţime de prieteni. Este jovial, amuzant şi extrem de sociabil pentru un tocilar".

În 2006, Yahoo! i-a făcut lui Zuckerberg o ofertă ce multă lume ar accepta-o fără să stea prea mult pe gânduri, însă nu şi Mark, care a refuzat nu mai puţin de un miliard de dolari.

Zuckerberg a declarat că a fost o ofertă greu de refuzat: "La momentul respectiv nu ştiam absolut nimic despre afaceri, aşa că nu aveam habar cât avea să valoreze compania". Aşadar, în momentul în care, un an mai târziu, Microsoft a oferit uluitoarea sumă de 15 miliarde de dolari pentru Facebook, a fost mult mai uşor de refuzat, pentru că, spune el: "Deja luasem decizia, ştiam că nu vom vinde compania, ci vom încerca să o construim ".

Ce nu prea se ştie despre Zuckerberg este că tânărul e un mare pasionat de psihologie, iar la Harvad, pe lângă cursurile în informatică, a mai studiat şi această disciplină. Mark spune că Facebook îmbină cu succes ambele ramuri: "Aceste două ramuri (psihologia şi informatica), împreună, reprezintă de fapt ADN-ul Facebook-ului... Sunt o mulţime de companii de IT grozave şi sunt oameni care rezolvă problema sociabilităţii, dar nu sunt prea multe companii care să le facă pe amândouă".

Există un mit cum că Mark ar fi un tocilar inadaptat, însă în realitate e un tip încrezător în propriile forţe. Este un amestec între un tânăr de 27 de ani aflat la primul său job serios şi omul de afaceri de succes care conduce o afacere de miliarde de dolari.

În 2009, Mark a fost declarat cel mai tânăr self-made miliardar, în viaţa, din lume, însă a fost detronat în septembrie 2010 de partenerul sǎu mai tânǎr cu opt zile, Dustin Moskovitz.

Poţi afla de pe peretele de Facebook al lui că Mark că este împreuna cu Priscilla Chan de pe 7 noiembrie 2003, cu un an înainte de a inventa Facebook. Presa de scandal a aflat însă că Mark şi-ar fi apropiat-o pe Priscilla, o fostă colegă de la Harvard, oferindu-i o slujbă la Facebook, în momentul în care a părăsit campusul universitar. Totuşi, Mark contrazice această variantă printr-o singură afirmaţie: "Am aceeaşi prietenă încă dinainte de a apărea Facebook". Însă presa de scandal pur şi simplu nu acceptă această situaţie.

Din moment ce misiunea companei este "Making the world more open and connected" ("Facem lumea mai deschisă şi conectată"), Zuckerberg a putut cu greutate să îi ţină la distanţă pe curioşi şi să îi convingă că viaţa sa privată... este privată. O parte a presei americane s-a grăbit apoi să înterpreteze în fel şi chip, catalogându-l drept secretoman pe cel care declară, ori de câte ori are ocazia, că vrea să creeze o lume "liberă" şi "transparentă".

În ceea ce priveşte rolul său de ambasador, David Kirkpatrick este de părere că Mark e departe de a fi potrivit pentru acest lucru şi că "încă nu acordă destul de multă importanţă rolului de ambasador... O face, dar nu o face cât trebuie". Kirkpatrick consideră că dacă nu va deveni repede un bun ambasador, tot ce a realizat până acum ar putea fi în zadar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici