Gabriel Croitoru: Cele două viori celebre româneşti sunt nişte instrumente care nu trebuie ascunse

Violonistul Gabriel Croitoru, care va concerta împreună cu Alexandru Tomescu, marţi seară, la Teatrul Naţional de Operetă, a declarat, că cele două viori celebre, Guarnieri, respectiv Stradivarius, sunt nişte instrumente care nu trebuie ascunse, ci arătate publicului.

453 afișări
Imaginea articolului Gabriel Croitoru: Cele două viori celebre româneşti sunt nişte instrumente care nu trebuie ascunse

Violonistul Alexandru Tomescu (Imagine: Mediafax Foto)

Croitoru, care a intrat în posesia viorii Guarnieri în urma unui concurs, ce a avut loc la începutul acestui an, va cânta alături de Alexandru Tomescu, marţi seară, la Teatrul Naţional de Operetă, în cadrul concertului "Cele două viori celebre româneşti".

Repertoriul celor doi artişti, care cântă pentru prima dată împreună, cuprinde piese de Vivaldi şi Bach. Instrumentiştii vor cânta alături de orchestra de cameră Collegio Stravagante, condusă de Mihai Ghiga.

"Pentru mine a fost un concert aşteptat. Am repetat împreună (cu Gabriel Croitoru, n.r.). Lucrurile merg foarte firesc şi foarte natural", a declarat Alexandru Tomescu.

"Vioara Stradivarius este un instrument aparte. M-am împrietenit puţin cu ea în perioada aceasta", a mai spus instrumentistul.

Tomescu a intrat în posesia viorii Stradivarius în vara lui 2007, în urma unui concurs.

"Viorile trebuie cântate. Locul lor nu este într-un seif. Vioara aceasta a avut nevoie de o perioadă mai lungă pentru a-şi recăpăta potenţialul sonor", a mărturisit instrumentistul.

"Ascultătorii români au dreptul să audă aceste instrumente", a mai subliniat Tomescu. Acesta realizează împreună cu ansamblul din care face parte, Romanian Piano Trio, turnee în oraşe care nu au filarmonică, pentru a familiariza oamenii cu muzica clasică.

Mihai Ghiga a adăugat că în concertul de marţi vor fi folosite atât instrumente moderne, cât şi instrumente baroce, pentru a recrea spiritul muzicii din acea perioadă.

Citeşte mai multe...

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici