Gala GOPO 2014: Radu Beligan a primit premiul pentru întreaga carieră

Radu Beligan, maestru al teatrului şi filmului românesc, a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a opta ediţie a galei Gopo, care se desfăşoară luni seară, la Opera Naţională Bucureşti.

427 afișări
Imaginea articolului Gala GOPO 2014: Radu Beligan a primit premiul pentru întreaga carieră

Gala GOPO 2014: Radu Beligan a primit premiul pentru întreaga carieră

Distincţia i-a fost înmânată lui Radu Beligan de actorul Marius Manole.

"După cum bine ştiţi am împlinit de curând 95 de ani, o vârstă la care - dacă o apucă - oamenii apreciază viaţa cu multă înţelepciune. Fiecare zi, fiecare rază de soare e un cadou ceresc. Iată de ce premiul pe care ilustrul festival Gopo mi-l acordă în această seară este un dar pe care Dumnezeu mi-l face prin intermediul dumneavoastră. Vă mulţumesc", a declarat Radu Beligan la primirea premiului.

Unul dintre cele mai importante trofee ale galei Gopo, premiul pentru întreaga carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc, precum Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.

Născut pe 14 decembrie 1918, în Galbeni - numele actorului fiind anagrama numelui satului -, din judeţul Băcău, Radu Beligan este unul dintre cei mai mari actori de film, teatru şi televiziune din România, cu o carieră care se întinde pe parcursul a peste 70 de ani.

Director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, în perioada 1969 - 1990, discipol al actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu, Radu Beligan a interpretat de-a lungul anilor personaje memorabile create de dramaturgi români (Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian) şi străini (William Shakespeare, Carlo Goldoni, Gogol, Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Edward Albee, Neil Simon, Umberto Eco), punând astfel bazele unui repertoriu complex, deopotrivă clasic şi modern.

Autor a trei cărţi ("Note de insomniac" - 2001, "Luni, Marţi, Miercuri..." - 1978 şi "Pretexte şi subtexte" - 1968) şi fost profesor al Institutului de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, Radu Beligan a primit de-a lungul timpului titlurile de doctor honoris causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti, Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare şi doctor honoris causa al Academiei "George Enescu" din Iaşi.

Radu Beligan a debutat în cinema la vârsta de 25 de ani, cu rolul Rică Venturiano din "O scrisoare pierdută", de Jean Georgescu, reluat, şase ani mai târziu, pe scena sălii Comedia a Teatrului Naţional.

Colaborarea sa cu Jean Georgescu - unul dintre pionierii cinema-ului românesc - a continuat cu "Visul unei nopţi de iarnă", "Directorul nostru" şi "Lanterna cu amintiri". De-a lungul deceniilor, Radu Beligan şi-a extins repertoriul cinematografic cu roluri în filmele unor regizori precum Paul Călinescu, Gheorghe Vitanidis, Dinu Cocea, Radu Mihăileanu şi Lucian Pintilie.

De asemenea, Radu Beligan a colaborat de două ori cu Ion Popescu Gopo - în onoarea căruia au fost numite premiile şi al cărui faimos omuleţ a inspirat forma trofeelor evenimentului -, cele două roluri din "Paşi spre lună" şi "Galax, omul păpuşă" fiind, de altfel, singurele în registrul fantastic/ SF din cariera actorului.

Membru de onoare al Academiei Române din 2004, Radu Beligan a fost inclus în decembrie 2013 în Cartea Recordurilor, fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici