Video Gaudeamus - Aglomeraţie, cărţi promovate cu personaje istorice şi "happy hour" la promoţii

Reducerile, dar şi micile artificii, precum lansările promovate cu ajutorul unor personaje istorice şi "happy hour" la promoţii sunt metodele prin care editurile au încercat să îşi atragă clienţii, vineri, în cea de-a doua zi a Târgului de carte Gaudeamus, care se desfăşoară în Capitală.

282 afişări

La Pavilionul Central Romexpo s-au adunat edituri variate, careau adus în atenţia cititorilor titluri de lifestyle, strategie,fantasy, non-ficţiune, albume de artă şi literatură pentru copii.Sute de cumpărători au inundat spaţiul târgului, deşi lansările aufost mai puţine ca anul trecut. Vocile din microfoane şi cunoscutagoarnă nu au ezitat să bruieze oamenii care se uitau la preţurilede pe copertele volumelor.

Metodele de vânzare a cărţilor, deşi destul de puţin variate, auevoluat, de la simpla expunere "feng-shui" a volumelor şispecificarea reducerilor la prezentarea unor personaje îmbrăcate încostume din secolul al XVII-lea şi până la schimbarea numeluiautorilor.

Astfel, Editura Paralela 45 a lansat, vineri, volumul"Arhipelagul" de Ned Orson. Acesta este, de fapt, un autor româncare, din motive de "marketing", a ales un pseudonim străin cu careşi-a semnat romanul, a cărui acţiune are loc în secolul alXVII-lea. Paralela 45 nu a renunţat nici la metodele clasice depromovare, precum reducerile, care anul acesta ajung la 40 la sută,dar şi cărţile "la 5 lei".

La Corint se practică politica "Happy Hour", mai preciscititorii pot beneficia, într-o anumită perioadă a zilei, dereduceri de până la 35 la sută la titlurile noi, în aceastăcategorie fiind incluse cărţile din celebra serie "JurnaleleVampirilor". În timpul târgului, editura practică reduceri între 25şi 70 la sută pentru titlurile vechi şi reduceri de 25 la sutăpentru restul volumelor.

Editura Nemira are reduceri de 25 la sută la unele volume, darşi cărţi la 10 lei şi spectacole inedite. Astfel, tenorul CostelBusuioc va cânta, duminică, la lansarea volumului "El sueno espanol- Jurnal de căpşunar", de Albert V. Cătănuş.

La standul Curtea Veche, la loc de cinste stau cărţile lui JamieOliver, dar şi volume de economie sau ale unor tineri autori,precum "Deadline" de Adina Rosetti.

Deşi, ca în fiecare an, eventualii cumpărători pot cântăriofertele de carte şi se pot plimba printre standuri, aceştia audestul de puţine posibilităţi să se aşeze undeva să mănânce. Înschimb, ei pot evalua sute de cărţi de gastronomie. Atlasele deartă şi arhitectură sunt şi ele etalate de majoritatea editurilorprezente la târg, cu reduceri de aproximativ 30 la sută.

La editura Prior, cei mai avizaţi pot găsi unul dintre cele maiimportante volume de medicină, "Anatomia lui Gray", cu un preţredus de la 320 de lei la 260 de lei. La Prior, volumele de artă aureduceri de 30 la sută, iar câteva titluri din domeniularhitecturii au reduceri de 70 la sută.

Dacă unele edituri practică metode mai puţin clasice depromovare, cele mai mari adună clienţi fără a apela la evenimentespeciale, cu excepţia lansărilor. Astfel, standurile Humanitas,Polirom şi Rao erau, vineri, pline de vizitatori. De altfel, câtevaedituri, printre care şi Rao, au adus porţi cu senzor pentru aevita furturile.

În timp ce orice mare nume din literatură poate fi cumpărat dela editurile româneşti, la Gaudeamus poate fi găsită şi variantaoriginală. Astfel, cunoscătorii pot cumpăra colecţia de romane deGeorge Orwell, în original, alături de titluri de Truman Capote,"Jurnalul lui Anne Frank", dar şi bestsellerurile fantasy.

Sâmbătă, duminică şi luni, târgul Gaudeamus continuă cumulţimile de cumpărători sau curioşi participanţi la lansări,aplauze, cunoscuta goarnă care anunţă evenimentele, dar şi cozi lacumpărat cărţi.

Printre volumele semnate de autori români care vor fi lansate dePolirom la Gaudeamus 2010 se mai numără "La taifas", de AuroraLiiceanu, "Războaiele mele", de Adelin Petrişor, "Ceea ce nedesparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc", de Vasile Ernu şiBogdan-Alexandru Stănescu, şi "Literatura sub comunism. 1948-1964",de Eugen Negrici.

Humanitas Fiction prezintă la târg a doua ediţie a volumului"Cartea neliniştirii", de Fernando Pessoa, "La umbra rodiului", deTariq Ali, "Cai în galop", de Yukio Mishima, şi "Am ceva să-ţispun", de Hanif Kureishi.

Totodată, la Humanitas, scriitoarea Ioana Pârvulescu lansează"Cartea întrebărilor", alături de "Jurnal esenţial", de MonicaLovinescu, "Fluturele negru", de Radu Paraschivescu, "Patria meaA4. Poeme noi", de Ana Blandiana, "Aer cu diamante", de MirceaCărtărescu, Florin Iaru, Traian T. Coşovei, Ion Stratan. Deasemenea, Neagu Djuvara va susţine o sesiune de autografe, lalansarea volumului său "Mircea cel Mare (zis «cel Bătrân» ) şiluptele cu turcii" (ediţie revăzută şi adăugită). Humanitaslansează la târgul Gaudeamus şi noi colecţii - "Culturalibertăţii", în care apare volumul "Repere intelectuale ale drepteiromâneşti", de Cristian Pătrăşconiu, şi "Viaţa cuvintelor", în careva fi lansată cartea "101 cuvinte moştenite, împrumutate şicreate". Tot la Gaudeamus, editura Humanitas îşi completează seriade autor dedicată celui mai nou laureat al premiului Nobel pentruliteratură, Mario Vargas Llosa.

Humanitas Multimedia aduce noi audiobook-uri, printre care"Privighetoarea şi trandafirul", de Oscar Wilde, în lectura luiMarius Manole, şi "Ghidul nesimţitului 2", de Radu Paraschivescu,în lectura lui Radu Beligan.

Editura Curtea Veche lansează, sâmbătă, la Gaudeamus, volumul"Bucate regale" semnat de Principesa Margareta a României.

La Târgul de carte Gaudeamus 2010, Nemira oferă cititorilorpeste 600 de titluri, noutăţi editoriale variate, de la sciencefiction, fantasy, suspans, literatură clasică şi contemporană laghiduri practice, cărţi pentru copii şi adolescenţi.

Duminică, la standul din cadrul Gaudeamus, Editura Vellantlansează volumul de memorii "Mărturisesc că am trăit", de PabloNeruda. Vor vorbi despre cartea şi destinul poetului chilianlaureat al premiului Nobel traducătoarea Luminiţa Voina-Răuţ,consulul Ambasadei Chile la Bucureşti, Iván Véjar, şi directorulexecutiv al Editurii Vellant, Dan Pleşa.

Pe de altă parte, editura ALL a pregătit peste 40 de titlurinoi, dintr-o ofertă de aproximativ 700 de titluri. Una dintrenoutăţile toamnei la ALL o constituie lansarea colecţiei "In Nuce",proiect coordonat de Viorel Zaicu. Colecţia In nuce adună fragmentedin cultura umanităţii, împletind discursuri din artă, literatură,ştiinţe sociale şi religie, care constituie exemple aleînţelepciunii tuturor vremurilor. Primele trei volume publicatesunt semnate de Xavier de Maistre - "Călătorie în jurul camereimele", Paul Zarifopol - "Din registrul ideilor gingaşe" şi AdamSmith - "Avuţia Naţiunilor".

Pentru Gaudeamus 2010, Editura ART a pregătit atât titluri noidin colecţiile deja consacrate, cât şi apariţii-eveniment, în afaracolecţiilor. Ajunsă la cel de-al cincilea volum, seria "Prima dată"continuă cu "Prima mea călătorie în străinătate", coordonată deBogdan Iancu, în cuprinsul cărţii regăsindu-se texte semnate de 30de autori: Ana-Maria Caia, Marius Chivu, Ionuţ Codreanu, IulianComănescu, Alina Constantinesu, Marius Cosmeanu, Ionuţ Dulămiţă,Florin Dumitrescu, Vasile Ernu, Şerban Foarţă, Adela Greceanu,Bogdan Iancu, Vera Ion, Eugen Istodor, Dan Lungu, Cosmin Manolache,Vintilă Mihăilescu, Viorel Moţoc, Victoria Pătraşcu, Matei Pleşu,Cosmin Popan, Iaromira Popovici, Antoaneta Ralian, Dan Sociu, IonuţSociu, Bogdan Alexandru Stănescu, Jean-Lorin Sterian, RobertŞerban, Luiza Vasiliu, Nadine Vlădescu.

Colecţia "Romanul Grafic", realizată împreună cu AsociaţiaJumătatea plină, se va îmbogăţi cu un nou titlu semnat de MarjaneSatrapi, "Broderii". Considerat un "Sex and the City" iranian,acest volum nu scapă din vedere niciun subiect picant, fără să cadăînsă în frivolitate. Trei generaţii de femei din familia lui Marjidiscută degajat, sfidând eventualele prejudecăţi despre umorul şirelaxarea femeilor musulmane, despre sex, dragoste, cosmetică,dezamăgire şi ritualuri sociale.

O altă apariţie-eveniment este un volum Eugene Ionesco"nou-nouţ", pentru prima dată tradus în limba română. Este vorbadespre un volum ilustrat cu proze scurte pentru copii, "Poveşti1-2-3-4", în care, deşi autorul intră în pielea povestitoruluipentru copii, se păstrează notele absurde, devenite marcăînregistrată pentru Ionesco.

Începând cu acest an, Târgul Internaţional Gaudeamusare, la fiecare ediţie, un invitat de onoare. În 2010,invitatul de onoare este Belgia - Wallonie Bruxelles, opţiunebazată pe afinităţile culturale comune şi pe oportunităţile decooperare şi schimburi profesionale pe piaţa cărţii între cele douăţări. Evenimentul marchează şi preşedinţia belgiană a ConsiliuluiUniunii Europene în perioada iulie - decembrie 2010.

Preşedintele de onoare al Târgului Internaţional Gaudeamus 2010este Jaques Dubois, filolog belgian, profesor de literatură modernăşi de sociologie a literaturii la Universitatea din Liège, autor anumeroase studii de specialitate recunoscute pe plan mondial, cuprecădere în sfera romanului poliţist şi a operei lui GeorgesSimenon.

Pentru prima dată, anul acesta, Târgul Gaudeamus prezintăproiectul Bookcrossing, iniţiat de Radio România Cultural.Bookcrossing (www.bookcrossing.com) este un proiectinternaţional care funcţionează după un principiu original: cinevalasă într-un loc public (cafenea, autobuz, parc) o carte pe careşi-ar dori ca o altă persoană să o citească. Pe una dintrecopertele cărţii este trecut un cod care este înregistrat pe siteşi un set minimal de instrucţiuni. Persoana care găseşte cartea aredatoria să anunţe acest lucru pe site, să o citească, să posteze pesite o scurtă recenzie şi apoi să repună volumul în circulaţie. Înprezent, www.bookcrossing.com are peste814.000 de utilizatori înregistraţi şi a fost subiectul a mii dearticole de presă, în întreaga lume.

Accesul vizitatorilor la târg, aflat la ediţia a 17-a, organizatla complexul Romexpo din Capitală, este permis pe baza biletelor deintrare, în valoare de 4 lei, şi a abonamentelor, valabile pentruîntreaga perioadă a târgului, în valoare de 10 lei. Luni, în ultimazi a târgului, intrarea este liberă.

Material de Oana Ghita,oana.ghita@mediafax.ro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici