Google a identificat atacuri informatice cu scopuri politice, în Vietnam

Reprezentanţii companiei Google au declarat că au identificat mai multe atacuri informatice care aveau scopul de a anihila opozanţii unui proiect în sectorul bauxitei, demarat de guvernul vietnamez, la care participă şi o companie chineză, similare cu cele care au vizat conturile Gmail din China.

32 afișări
Imaginea articolului Google a identificat atacuri informatice cu scopuri politice, în Vietnam

Google a identificat atacuri informatice cu scopuri politice, în Vietnam (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Potrivit Reuters, compania de securitate IT McAfee, care a detectat viruşii informatici, a acuzat guvernul Republicii Socialiste Vietnam de implicare în aceste atacuri.

Potrivit declaraţiilor lui Neel Mehta, reprezentant al echipei de securitate de la Google, este probabil ca aceşti viruşi să fi afectat "mii de utilizatori", care au descărcat ceea ce se credea a fi un software pentru tastaturile vietnameze.

"Aceşti viruşi au fost folosiţi pentru a spiona utilizatorii, cât şi pentru a ataca blogurile care conţineau mesaje împotriva sistemului de guvernare", a scris Mehta, pe blogul googleonlinesecurity.blogspot.com.

"Mai clar, aceste atacuri au încercat să anihilize opozanţii planului de exploatare a bauxitei în Vietnam, care constituie o problemă importantă, cu un factor emoţional ridicat în această ţară", a mai spus Mehta.

El a mai precizat că atacurile informatice din Vietnam sunt mai puţin sofisticate decât cele din China, dar constituie un exemplu despre modul în care viruşii informatici pot fi transformaţi în arme puternice în luptele politice.

Internetul a înregistrat o dezvoltare semnificativă în Vietnam, unde un sfert din populaţia de 86 de milioane de locuitori accesează mediul online, potrivit ministerului vietnamez al Informaţiilor şi Comunicaţiilor.

Guvernul vietnamez are planuri de exploatare şi procesare a bauxitei în parteneriat cu Chalco, o companie care este subsidiară a grupului chinez de prelucrare a aluminiului Chalco, controlat de statul chinez. Proiectul a atras nemulţumirea multor vietnamezi, care sunt suspicioşi la adresa Chinei, după ce timp de mai multe secole relaţiile dintre cele două state au fost tensionate. În timp ce o parte dintre vietnamezi sunt îngrijoraţi de prezenţa Chinei într-o regiune strategică, alţii sunt îngrijoraţi de problemele ecologice.

Mediile din Vietnam au publicat, la începutul acestei săptămâni, un raport potrivit căruia 1.000 de site-uri vietnameze au fost victime ale unor atacuri informatice în 2009, dublu faţă de 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici