Google îl omagiază pe Juan Gris la 125 ani de la naşterea pictorului spaniol, promotor al cubismului

Google şi-a modificat, vineri, logoul pentru a-l omagia pe Juan Gris, la împlinirea a 125 de ani de la naşterea pictorului spaniol, unul dintre cei mai influenţi reprezentanţi ai cubismului, alături de Pablo Picasso şi Georges Braque.

1129 afișări
Imaginea articolului Google îl omagiază pe Juan Gris la 125 ani de la naşterea pictorului spaniol, promotor al cubismului

Google îl omagiază pe Juan Gris la 125 ani de la naşterea pictorului spaniol, promotor al cubismului

Juan Gris a fost un important exponent al celei de-a doua faze a cubismului, iar stilul său dominant a fost cubismul sintetic. Originile sale spaniole se reflectă în picturile sale, în care chitara este o temă recurentă, la fel ca fructele şi ziarele.

Aceste trei elemente se regăsesc şi în noul logo al Google, care îi este dedicat lui Juan Gris, fiind gândit ca o pictură cubistă.

José Victoriano González-Pérez, cunoscut sub denumirea de Juan Gris, s-a născut pe 23 martie 1887, la Madrid, în Spania, şi a decedat la vârsta de 40 de ani, pe 11 mai 1927, în Boulogne-sur-Seine, Franţa. Juan Gris a trăit şi a lucrat în cea mai mare parte a vieţii sale în Franţa.

Împreună cu prietenii şi colegii săi Pablo Picasso, Georges Braque, Fernand Léger şi alţii, Juan Gris a contribuit la dezvoltarea cubismului ca gen artistic inovativ.

Cubismul este un curent artistic inaugurat în Franţa, în jurul anului 1907, avându-i ca promotori pe pictorii Pablo Picasso şi Georges Braque. Această artă abstractă este considerată a fi cea mai revoluţionară mişcare artistică a secolului trecut. În operele de artă cubiste, obiectele sunt sparte, analizate şi reasamblate într-o formă abstractă.

Potrivit informaţiilor furnizate de Tate Modern Museum, care adăposteşte unele din lucrările lui Juan Gris, acesta a studiat ingineria la Madrid, iar din 1904, pictura. S-a mutat la Paris în 1906, devenind ulterior prieten cu Picasso, Matisse, Braque şi Léger. Portretul pe care Juan Gris i l-a realizat lui Picasso în 1912 este una dintre cele mai semnificative lucrări cubiste timpurii. În 1915, Juan Gris a fost pictat la rândul său de Amedeo Modigliani.

La începuturile carierei sale, el şi-a câştigat existenţa desenând şi a început să picteze în mod serios în 1910, iar din 1912 s-a alăturat mişcării cubiste, lucrările sale remarcându-se prin puritatea lor clasică şi prin luciditatea lor. A început să-şi dezvolte stilul sintetic în 1913-1915, iar prima sa expoziţie a fost vernisată la Galerie de l'Effort Moderne, din Paris, în 1919. În perioada 1921 - 1924, a realizat scenografia şi costumele pentru mai multe spectacole, printre care şi spectacolul de balet "Les Tentations de la Bergère" de Serge Diaghilev.

S-a stabilit la Boulogne-sur-Seine în 1922, dar şi-a petrecut cele mai multe ierni în sudul Franţei. În 1920 s-a îmbolnăvit, iar problemele sale de sănătate s-au accentuat în următorii ani. A decedat pe 11 mai 1927, la Boulogne-sur-Seine.

Recordul pentru o lucrare de Juan Gris vândută în cadrul unei licitaţii a fost stabilit în noiembrie 2010, când pictura sa "Violon et guitare" a fost adjudecată pentru o sumă de 28,6 milioane de dolari, potrivit presei internaţionale.

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici