Google s-a asociat cu Agenţia americană pentru alimente şi medicamente pentru a identifica efectele indezirabile ale medicamentelor

Compania americană Google a încheiat un parteneriat cu Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (Food and Drug Administration/ FDA) care are obiectivul de a identifica o corelaţie între căutările online despre anumite medicamente şi efectele potenţial nefaste ale acestora asupra sănătăţii.

180 afișări
Imaginea articolului Google s-a asociat cu Agenţia americană pentru alimente şi medicamente pentru a identifica efectele indezirabile ale medicamentelor

Google s-a asociat cu Agenţia americană pentru alimente şi medicamente pentru a identifica efectele indezirabile ale medicamentelor (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

FDA vrea să identifice în acest fel efectele indezirabile pe care anumite medicamente le au asupra stării de sănătate, precizează site-ul atlantico.fr. FDA, înfiinţată în 1906 de preşedintele american Theodore Roosevelt, are misiunea de a autoriza sau de a interzice comercializarea medicamentelor pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Cu ocazia unei conferinţe de presă care a avut loc recent, Chris Kelly, purtător de cuvânt al FDA, a anunţat în mod public crearea unui parteneriat strategic cu compania americană Google, lider mondial în domeniul căutărilor pe internet.

FDA doreşte să colaboreze strâns cu compania californiană, cu scopul de a analiza datele oferite de utilizatorii motorului Google, pentru a înţelege mai bine efectele indezirabile generate de anumite medicamente.

Astfel, cercetătorul Eric Horvitz de la compania Microsoft a demonstrat în 2013 că există o corelaţie între căutările de pe Google ce vizau un medicament pentru reglarea nivelului de colesterol, denumit Pravachol, şi antidrepresivul Paroxetină. Utilizatorii Google care s-au informat pe internet în legătură cu medicamentul anticolesterol au suferit de hiperglicemie (concentraţie ridicată a zahărului din sânge) în următoarele 12 luni după administrarea medicamentului şi au căutat pe Google informaţii despre medicamentul antidepresiv, cu scopul de a limita efectele negative ale Pravachol.

Evgheni Gabrilovich, cercetător la Google şi specialist în extragerea de date ştiinţifice de pe internet, a salutat noul parteneriat cu FDA, spunând că acesta va lupta eficient împotriva unui veritabil fenomen de masă - medicamentele cu efecte indezirabile. Agenţia americană primeşte într-adevăr în fiecare an peste 1 milion de plângeri care se referă la efectele secundare indezirabile ale unor medicamente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici