Gravuri de Theodor Aman, scoase la licitaţie, pe 28 mai, la Bucureşti, de Artmark

O colecţie de gravuri de Theodor Aman, care include 41 de lucrări ale artistului, va fi scoasă la licitaţie într-o sesiune organizată de Artmark pe 28 mai, la Bucureşti, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

272 afișări
Imaginea articolului Gravuri de Theodor Aman, scoase la licitaţie, pe 28 mai, la Bucureşti, de Artmark

Gravuri de Theodor Aman, scoase la licitaţie, pe 28 mai, la Bucureşti, de Artmark (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Sesiunea de licitaţii 26 - 28 mai aduce în piaţa românească de artă Licitaţia de Grafică şi Hărţi, inclusiv o colecţie de gravuri Theodor Aman. Licitaţia numără 41 de gravuri aparţinând maestrului Theodor Aman. Toate gravurile au fost catalogate în "Repertoriul graficei româneşti din secolul al XIX-lea", precum şi în albumul "Theodor Aman Gravor". Gravura în acvaforte ocupă un loc important în cadrul creaţiei maestrului, performanţele de excepţie în această tehnică aducându-i titlul de membru al Societăţii Aquafortiştilor de la Paris în 1875.

"Jocul de cărţi" (estimare 1.000 - 1.600 de euro), "Pepica Aman" (estimare 700 - 1.200 de euro), "Carol I domnitorul românilor" (estimare 400 - 700 de euro), "Fazan" (estimare 500 - 800 de euro), "Scamatorul" (estimare 700 - 1.200 de euro) sunt doar o parte din patrimoniul Aman prezent în licitaţie.

"O astfel de operă poate înnobila orice colecţie de artă, rămânând totodată accesibilă. Numele lui Theodor Aman a rămas în istoria artei româneşti nu doar prin valoarea operelor sale, ci şi datorită rolului de întemeietor al primei Şcoli de Belle-Arte de la Bucureşti", se spune în comunicat.

Expoziţia licitaţiei prezintă şi opere de grafică semnate de Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, George Löwendal, Corneliu Baba.

De asemenea, expoziţia înfăţişează viziunea artistică a "2 Maeştri ai Valorilor Româneşti: Ludovic Bassarab şi Honoriu Creţulescu" în licitaţia cu acelaşi nume. Cei doi artişti reprezintă două prezenţe constante în licitaţiile Artmark şi se află printre artiştii cu cele mai multe tranzacţii în piaţa românească de artă. Vedetele licitaţiei sunt "Spovedanie" de Ludovic Bassarab (estimare 800 - 1.500 de euro) şi "Ţărăncuţă din Muscel" de Honoriu Creţulescu (estimare 1.000 - 1.800 de euro).

Expoziţia celor două licitaţii poate fi vizitată la Artmark până pe 27 mai, iar licitaţiile vor avea loc pe 28 mai, la Athénée Palace Hilton.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici