Grecia, privată de ştiri miercuri din cauza unei greve de 24 de ore a jurnaliştilor

Grecia era privată de ştiri, miercuri, din cauza unei greve de 24 de ore a jurnaliştilor, o mobilizare organizată cu o zi înainte de greva generală a sindicatelor din domeniile privat şi public.

117 afișări
Imaginea articolului Grecia, privată de ştiri miercuri din cauza unei greve de 24 de ore a jurnaliştilor

Grecia, privată de ştiri miercuri din cauza unei greve de 24 de ore a jurnaliştilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu scăderilor salariale", menţiona principala banderolă a unei reuniuni de aproximativ 500 de jurnalişti, care au manifestat în faţa sediului Sindicatului redactorilor cotidianelor greceşti (Esiea), în centrul Atenei, după care au defilat până în Piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului, un traseu de 1,5 kilometri, potrivit poliţiei.

Presa "rămâne sectorul cel mai afectat" de la izbucnirea crizei în 2010, a anunţat pentru AFP Pashalis Koroneos, un jurnalist al cotidianului Eleftherotypia, care nu mai apare zece zile, după o acţiune de grevă a unor jurnalişti ce nu au mai fost plătiţi de nouă luni.

În ultimii ani, numeroase publicaţii, site-uri sau posturi de televiziune s-au închis în Grecia, în timp ce cifra de afaceri a presei a scăzut brusc.

Doar închiderea fostei televiziuni publice elene (ERT) în iunie 2013 de către guvern a provocat concedierea a 2.600 de angajaţi, dintre care cel puţin o treime au fost reangajaţi la noua televiziune publică NERIT.

"Şomajul în sector atinge 40%, iar cei care lucrează se confruntă cu situaţii precare şi reduceri salariale", subliniază Pashalis Koroneos.

Sindicatul privat GSEE şi cel public Adedy au făcut apel, joi, la o grevă generală de 24 de ore, pentru a denunţa "continuarea politicii de austeritate" şi a reclama "revenirea la salarii demne şi la locuri de muncă permanente".

Această grevă intervine în momentul în care Guvernul de la Atena poartă negocieri dure cu creditorii Greciei, UE şi FMI, asupra bugetului de stat pe 2015 şi continuării sau nu a noilor măsuri de austeritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici