Guvernul de la Beijing îl acuză pe Dalai Lama de încălcare a tradiţiei budismului tibetan

Guvernul de la Beijing îl acuză pe Dalai Lama, şeful spiritual al tibetanilor în exil, de încălcarea tradiţiei budismului tibetan, pentru că acesta a declarat că este gata să-şi numească succesorul înainte de a muri.

3 afișări
Imaginea articolului Guvernul de la Beijing îl acuză pe Dalai Lama de încălcare a tradiţiei budismului tibetan

Dalai Lama

Reîncarnarea unui Buddha într-un nou Dalai Lama este singura metodă de a alege un nou lider spiritual al tibetanilor şi urmează unor ritualuri religioase relativ detaliate şi unor convenţii istorice", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Liu Jianchao.

"Comentariile lui Dalai Lama încalcă în mod evident ritualurile şi convenţiile istorice", a adăugat acesta.

Într-un interviu publicat, miercuri, în cotidianul japonez Sankei Shimbun, Dalai Lama a declarat că este gata să încalce tradiţia pentru a împiedica amestecul Chinei în afacerile religioase ale tibetanilor.

"Dacă poporul tibetan vrea să conserve sistemul lui Dalai Lama, una dintre posibilităţile pe care le am în vedere împreună cu asistenţii mei este de a alege următorul Dalai Lama cât timp mai sunt în viaţă", a spus acesta.

Dalai Lama are 72 de ani, iar tibetanii sunt neliniştiţi de ceea ce îi poate aştepta după moartea lui.

China, care a preluat controlul Tibetului în 1950, a emis recent un edict prin care guvernul comunist poate interveni înainte de luarea deciziilor cu privire la succesorul lui Dalai Lama.

În 1995, regimul chinez a arestat un băieţel de 6 ani pe care Dalai Lama l-a ales ca viitor Panchen Lama, al doilea personaj în ierarhia budistă tibetană. China şi-a desemnat apoi propriul candidat, supus guvernului de atunci de la Beijing.

Dalai Lama a fugit din Tibet în 1959, după eşecul unei revolte anti-chineze, şi de atunci trăieşte în exil, în India.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici