Hotelul Concordia, locul unde s-a pecetluit Unirea Principatelor, o ruină la 160 de ani | FOTO

Hotelul Concordia, în care în urmă cu 160 de ani s-a hotărât Unirea Principatelor Române, este astăzi o ruină, deşi nu mai departe de acum un an Primăria Capitalei anunţa că lucrările pentru reabilitatea imobilului sunt programate pentru primăvară, scrie descopera.ro.

1728 afișări
Imaginea articolului Hotelul Concordia, locul unde s-a pecetluit Unirea Principatelor, o ruină la 160 de ani | FOTO

Hotelul Concordia, locul unde s-a pecetluit Unirea Principatelor, o ruină la 160 de ani

Descopera.ro a întrebat reprezentanţii Primăriei Capitalei ce au făcut până în prezent pentru restaurarea imobilului, iar în răspunsul din 23 ianuarie 2019, al Direcţiei de Presă a Primăriei Municipiului Bucureşti se arată că: „Imobilul din str. Smârdan nr.39, sector 3, cunoscut şi sub denumirea de Hotel Concordia, nu este în proprietatea Primăriei Municipiului Bucureşti, ci este proprietate privată. Acest imobil este monument istoric şi este înscris pe Lista Monumentelor Istorice a Municipiului Bucureşti, la pozitia 2048, iar din punct de vedere urbanistic este situat, conform PUZ - Zone Protejate ale Municipiului Bucureşti, aprobat prin HCGMB nr. 279/2000 în cadrul Zonei protejate nr. 26a-Lipscani. Primăria Municipiului Bucureşti, prin direcţiile de specialitate, a luat toate măsurile, conform competenţelor legale ce îi revin, astfel încât, clădirea monument istoric din Centrul Vechi al Capitalei (fostul hotel " Concordia"), aflată în proprietate privată, să poată fi renovată cât mai rapid".

Reprezentanţii primăriei spun că au ţinut legătura cu u proprietarul acestui imobil şi au oferit suportul tehnic necesar pentru a urgenta procedurile premergătoare demarării lucrărilor. Sursa citată precizează că, prin Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control, a efectuat şi o serie de verificări la acest imobil încă din anul 2013 şi a constatat ca acesta se află într-o stare avansată de degradare. Tocmai don acest motiv au fost aplicate sancţiuni contravenţionale proprietarilor.

"De asemenea, şi reprezentanţii Inspectoratului Regional în Construcţii Bucureşti – Ilfov, prin Procesul-verbal de control privind urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor din data de 11.09.2018, au solicitat proprietarilor imobilului "executarea în regim de urgenţă a lucrărilor de punere în siguranţă a imobilului din str. Smârdan nr.39, sector 3, Bucureşti, aşa cum prevede expertiza tehnică întocmită de către expert tehnic atestat ing. Gospodinov A. Nicola şi asigurarea stabilităţii şi integrităţii schelei de protecţie a faţadei, în baza unei documentaţii elaborată conform prevederilor legale (...)", preciează Primăria pentru descoperă.ro.

Anul trecut, Primăria Capitalei anunţa că lucrările pentru reabilitatea imobilului erau programate pentru primăvara anului 2018. „Concret, în acest moment, proprietarul imobilului a reuşit finalizarea tuturor rectificărilor la cartea funciară, iar în maximum două săptămâni va finaliza şi documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de construire astfel încât, în primăvara acestui an, să poată începe reabilitarea imobilului care va avea funcţiunea de hotel, dar va cuprinde şi săli de conferinţe şi evenimente”, se arăta într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei, remis MEDIAFAX.

Noaptea istorică despre care vorbeşte ziaristul Bacalbaşa este cea în care în camera cu numărul 5 a Hotelului Concordia cele mai importante personaje politice din acea perioadă au decis dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, cât şi Unificarea Ţărilor Române.

Astăzi, din acea noapte istorică de 23 spre 24 ianuarie, a rămas doar o plăcuţă (acoperită în prezent de plăci OSB) pe care este inscripţionat: „În această clădire se afla, în anii Unirii Ţărilor Române, Hotelul Concordia unde - în seara zilei de 23 ianuarie 1859 - s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ion Cuza de către fruntaşii Partidei Naţionale ca domn al Ţării Româneşti”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici