Howard Jacobson a primit Man Booker Prize pe 2010

Scriitorul britanic Howard Jacobson a primit, marţi seară, la Londra, Man Booker Prize, cea mai prestigioasă distincţie literară din Marea Britanie, pentru romanul "The Finkler Question".

34 afișări
Imaginea articolului Howard Jacobson a primit Man Booker Prize pe 2010

Howard Jacobson a primit Man Booker Prize pe 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Howard Jacobson, în vârstă de 68 de ani, a obţinut acest premiu al literaturii anglofone pentru munca sa de cercetare asupra semnificaţiei conceptului de evreu în lumea modernă.

Romanul "The Finkler Question" evocă povestea a doi vechi colegi de şcoală şi a profesorului lor şi abordează teme precum dragostea, sexul şi apartenenţa la comunitatea evreiască.

Preşedintele juriului, poetul Andrew Motion, a descris romanul drept "foarte amuzant, dar şi foarte inteligent, foarte trist şi foarte subtil".

"Am vrut să fac cititorul să râdă şi să plângă în acelaşi timp", a declarat Jacobson, declarându-se onorat de acest premiu.

Alături de Jacobson, pentru Man Booker Prize 2010 au mai fost nominalizaţi Peter Carey ("Parrot and Olivier in America"), Emma Donoghue ("Room"), Damon Galgut ("In a Strange Room"), Andrea Levy ("The Long Song") şi Tom McCarthy ("C").

În 2009, Man Booker Prize a revenit scriitoarei Hilary Mantel, pentru romanul "Wolf Hall".

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda sau în statele Commonwealth.

Autorul primeşte un cec de 50.000 de lire sterline (60.000 de euro), dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri şi Thomas Keneally.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici