Hunor Kelemen: Sper ca premiile din cinematografie să îi sensibilizeze pe toţi decidenţii politici

Ministrul Culturii, Hunor Kelemen, a declarat pentru MEDIAFAX, după succesul regizorului Florin Şerban la Berlinală, că speră ca premiile obţinute de filmele româneşti să îi sensibilizeze pe toţi decidenţii politici, în vederea creşterii resurselor alocate producţiei cinematografice din România.

57 afișări
Imaginea articolului Hunor Kelemen: Sper ca premiile din cinematografie să îi sensibilizeze pe toţi decidenţii politici

Hunor Kelemen: Sper ca premiile din cinematografie să îi sensibilizeze pe toţi decidenţii politici (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Lungmetrajul de debut al lui Florin Şerban, "Eu când vreau să fluier, fluier", a primit două premii - "Jury Grand Prix - Silver Bear/ Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint" şi distincţia "Alfred Bauer", oferită pentru noi perspective în arta cinematografică, la gala de sâmbătă seara a Festivalului de Film de la Berlin.

Potrivit ministrului Culturii, "din nou s-a confirmat faptul că cinematografia românească a intrat într-o perioadă bună", filmele autohtone fiind "apreciate peste tot" unde sunt prezentate.

Kelemen a mai spus şi că sprijinul pentru filmul românesc trebuie menţinut şi continuat, precizând însă că acest lucru nu se poate face decât "în măsura alocaţiilor bugetare". "Ar trebui să ne gândim cum să îmbunătăţim resursele pentru cinematografie, pentru cultură", a mai spus ministrul, precizând că produsele culturale sunt cele care "pot fi exportate". "Nu putem ieşi cu tancuri, cu elicoptere", a afirmat el.

Ministrul Culturii a făcut referire şi la nevoia de a fi reluată discuţia privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.77/ 2009, prin care a fost anulată obligaţia Loteriei Române de a contribui la finanţarea culturii. Prin adoptarea acestui act normativ Fondul cinematografic administrat de Centrul Naţional al Cinematografiei a fost lipsit de 20% din resurse, reprezentând contribuţia de 4% din profitul organizatorilor de jocuri de noroc care a fost anulată.

"Eu sper că toate aceste premii îi vor sensibiliza pe toţi decidenţii politici", a mai spus Hunor Kelemen, adăugând că este normal ca organizatorii de jocuri de noroc să contribuie cu o parte din profiturile lor la finanţarea culturii.

Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", dublu premiat la cea de-a 60-a ediţie a Berlinalei, este lungmetrajul de debut al regizorului Florin Şerban, după un scenariu de Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban, având la bază piesa de teatru cu acelaşi nume a Andreei Vălean.

"Eu când vreau să fluier, fluier" va intra în cinematografele din România în luna martie.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin este unul dintre cele mai mari evenimente de gen şi găzduieşte premiere ale unora dintre cei mai mari autori. Berlinala, al doilea festival de film european după Cannes ca importanţă, este în mod tradiţional deschisă producţiilor cu buget mic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici