INTERVIU - Angela Gheorghiu: Am hotărât de comun acord cu Roberto Alagna divorţul amiabil

Soprana Angela Gheorghiu a declarat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că începe noul an "cu o nouă identitate" şi a hotărât, de comun acord şi în deplină prietenie, cu tenorul Roberto Alagna, divorţul iminent, care se va pronunţa cât de curând.

3525 afișări
Imaginea articolului INTERVIU - Angela Gheorghiu: Am hotărât de comun acord cu Roberto Alagna divorţul amiabil

INTERVIU - Angela Gheorghiu: Am hotărât de comun acord cu Roberto Alagna divorţul amiabil (Imagine: Cosmin Gogu)

Angela Gheorghiu vorbeşte, în interviul acordat MEDIAFAX, şi despre sărbătorile pe care anul acesta le-a petrecut în România, despre planurile pentru cel mai mare proiect al veţii sale artistice - crearea unui auditorium la Bucureşti, dar şi despre planurile pe care le are pe marile scene ale lumii.

Prezentăm integral interviul acordat MEDIAFAX de către soprana Angela Gheorghiu:

Reporter: Cum v-aţi petrecut sărbătorile anul acesta?

Angela Gheorghiu: Anul acesta, sărbătorile au fost 100% româneşti şi legate de România. Am fost la munte, apoi în Moldova la mama şi rudele mele, iar anul nou l-am petrecut alături de prieteni la Bucureşti. A fost o nouă experienţă pentru mine, foarte frumoasă. În ultimii 22 de ani nu am reuşit să mă eliberez pentru amândouă sărbătorile. Anul acesta am avut parte de o fericită coincidenţă. De obicei, artiştii sunt ocupaţi de Sărbători, chiar îşi doresc asta. Cu toate acestea, eu fac tot ce pot pentru a fi liberă să pot face ce-mi pofteşte sufletul. Credeţi-mă, nu este uşor. Mi-a făcut plăcere venirea lui Moş Crăciun în ţara mea. A fost un moment foarte vesel dar şi de suflet!

Rep.: Sunteţi foarte ataşată de România. Demonstraţi acest lucru prin tot ceea ce faceţi, dar şi prin declaraţiile dumneavoastră acordate în întreaga lume. Aveţi anul acesta vreun proiect artistic strâns legat de ţara dumneavoastră natală?

A.G.: Mai rămân câteva zile la Bucureşti ca să pun la punct câteva detalii cu domnul Sorin Oprescu (primarul Capitalei, n.r.), pentru cel mai mare proiect al vieţii mele artistice: Auditorium-ul de la Bucureşti. Este un proiect la care visez de o viaţă. Nu va fi uşor să realizăm acest lucru. Dar orice proiect făcut cu temei, profesionalism, optimism şi dragoste se poate realiza. Voi încerca cu toate forţele să ajut, să fim, din acest punct de vedere, în rândul tuturor ţărilor în care am fost şi care au săli de concerte din cele mai îndrăzneţe şi splendide, din toate punctele de vedere. România ar fi ultima ţară din Europa fără o astfel de clădire la parametri moderni. Sper că românii din ţară şi de pretutindeni, oamenii de afaceri, ca şi cei din lumea politică, socială, culturală şi nu în ultimul rând religioasă vor înţelege perfect acest demers absolut necesar. O naţiune trăieşte, prin creaţia culturală, sub toate formele ei. Îi invit să ni se alăture, pentru a crea un lăcaş de cultură demn pentru România, o ţară care a avut, are şi va avea talente de prim rang.

Rep.: Cu ce gânduri intraţi în noul an?

A.G.: Cu optimism, ca întotdeauna, dar şi cu o nouă identitate! Am hotărât de comun acord şi în deplină prietenie cu Roberto Alagna divorţul iminent, ce se va pronunţa cât de curând. Fiecare are şi va avea drumul său. Nu excludem să avem spectacole împreună, în mod natural, cum o facem cu toţi colegii noştri ca şi până acum.

Rep.: Ce proiecte aveţi pe scenele lumii în 2013?

A.G.: În primul rând multe înregistrări. Chiar dacă pentru artişti industria discografică este într-o criză fără precedent şi furturile de pe internet sunt colosale, sper să ajungem, în ciuda acestor situaţii cât se poate de jenante, să ne luăm drepturile naturale pentru munca depusă, prin legi internaţionale, care ne pot apăra de acest flagel… cu toate acestea cariera şi viaţa mea se petrec acum şi continuu să înregistrez şi să îmi aşez în calendar concerte şi spectacole în toată lumea: Londra, Los Angeles, Moscova, Paris, Viena, concerte în Europa şi Asia. Aştept cu nerăbdare şi DVD-ul care va apărea cu imensul şi fantasticul concert de la Doha din Qatar, cu muzica creată special pentru mine de către marele compozitor Vangelis.

Rep.: Unul dintre proiectele mult aşteptate ale noului an este recitalul alături de pianistul Dan Grigore la celebrul Teatro alla Scala din Milano. Puteţi dezvălui ceva din programul sau culisele acestui recital?

A.G.: Mă bucur că aţi reţinut acest eveniment important în viaţa mea. În primăvară, deja, maestrul Dan Grigore m-a invitat la un concert la Bucureşti alături de prieteni comuni, mari artişti de toate genurile. La Milano va fi foarte multă muzică românească. Mi se pare firesc pentru că totdeauna un artist liric îşi cântă cu cel mai mult aplomb şi adevăr muzica ţării natale. E şi cazul meu...

Rep.: Dacă ar trebui să descrieţi România în trei cuvinte, care ar fi acestea?

A.G.: Aş descrie cel mai bine aşa: "parfumul ideal, acasă!"

Rep.: Care ar fi aspectele care v-ar aduce mai des pe scena artistică din România?

A.G.: Am început să lucrez la aceste aspecte. Consider că trebuie găsit acel punct comun de interes, atât în ceea ce priveşte promoterii din România - care nu sunt mulţi, se ştie -, cât şi în privinţa
persoanei mele. Dacă se vrea, se poate!

Angela Gheorghiu este un superstar al operei internaţionale. S-a născut la Adjud şi încă din coplărie a fost clar că destinul său este muzica. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a cunoscut-o pe Mia Barbu.

Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, la Royal Opera House Covent Garden, în "La Bohème", la Metropolitan Opera din New York şi la Opera de Stat din Viena.

La Royal Opera House Covent Garden a cântat pentru prima dată în mult aclamata "La Traviata", în 1994, când BBC a difuzat această operă. "S-a născut o stea", remarca presa, în acea perioadă.

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat în toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin,Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Salzburg şi multe altele.

Angela Gheorghiu a semnat primul său contract de înregistrări în 1995, cu Decca, cu care a lucrat la realizarea mai multor DVD-uri, printre care "La Traviata" şi "Adriana Lecouvreur" cu orchestra Royal Opera House Covent Garden, "L’elisir d’amore" cu Orchestre de l'Opéra de Lyon, "La Boheme" cu Orchestra del Teatro alla Scala di Milano şi CD-uri precum "Arias" cu Orchestra del Teatro Regio di Torino, "Verdi Heroines" cu Orchestra Sinfonica di Milano "Giuseppe Verdi", "My World and Mysterium" cu London Philharmonic Orchestra. Angela Gheorghiu a jucat rolul titular din filmul "Tosca" de Benoit Jacquot, dar şi rolul Julietei în "Romeo et Juliette" pentru Online Classics.

Pentru cariera ei strălucită, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii printre care "La Medaille Vermeille de la Ville de Paris", titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, dar şi de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor acordate de către Ministerul Francez al Culturii, respectiv de către autorităţile ţării sale natale.

În decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Iaşi. În acelaşi an, Angela Gheorghiu a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor - cea mai înaltă decoraţie acordată de către preşedintele României.

În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia "Nihil Sine Deo" din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici