Video INTERVIU- Paleologu: Ministrul poate face ce vrea dacă este sprijinit de preşedinte şi partid - II

Theodor Paleologu, ministrul Culturii, a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX că un ministru poate să facă ce vrea să facă dacă este sprijinit de preşedintele ţării şi de partidul care l-a adus la minister.

34 afișări

Declaraţia ministrului interimar al Culturii a venit în urma unei întrebări privind Direcţiile de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN), despre care Paleologu a spus că ar trebui să fie "profesionalizate prin transformarea lor în inspectorate pentru patrimoniu". Întrebat dacă ministrul Culturii poate face lucrul acesta, Paleologu a răspuns afirmativ, precizând că "ministrul poate să facă ce vrea să facă dacă este sprijinit de către preşedintele ţării şi de către partidul care l-a adus la minister".

În interviu, caracterizându-şi mandatul la Ministerul Culturii până în prezent, Theodor Paleologu a apreciat că "un an de criză nu este un an pentru mari proiecte", pe care a asigurat, însă, că le are. Întrebat de ce buget ar avea nevoie Ministerul Culturii, Paleologu a enumerat o serie de "carenţe" în infrastructura culturală din ţară şi a spus că şi-ar dori un pact pentru patrimoniu, asemănător celui pentru Educaţie, şi că "preşedintele are de jucat un rol în acest domeniu, pentru că un preşedinte, dacă vrea să lase ceva în urmă, se legitimează mai cu seamă prin asemenea construcţii culturale". Totodată, Paleologu a spus că, pentru anul viitor, situaţia bugetului care urmează să fie alocat Ministerului Culturii este "încă mai proastă" decât în 2009.

Întrebat cum ar putea fi asigurat un buget multianual unor evenimente culturale importante, aşa cum se întâmplă cu Festivalul "George Enescu", ministrul a spus că România ar trebui să aibă o proiecţie bugetară multianulă şi că alte festivaluri ar trebui să aibă acelaşi tratament, dar "trebuie dusă muncă de lămurire". Tot privind finanţările făcute de Ministerul Culturii, Theodor Paleologu a spus că are intenţia să deplaseze cât mai mult către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) răspunderea pentru finanţarea proiectelor "punctuale" şi să rămână ministrului "proiectele mari", ideal cele care să şi beneficieze de buget multianual.

Ministrul Culturii a anunţat că urmează să aibă loc concursuri în vederea numirii de noi directori la mai multe instituţii de cultură, printre care AFCN, dar şi Filarmonica "George Enescu", la începutul anului viitor, şi că a fost elaborat un nou regulament pentru concursul de proiecte desfăşurat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) care va fi aplicat la următorul concurs, în 2010.

Întrebat când ar putea fi reabilitată Sala Palatului, Paleologu a spus că, pe lângă reamenajarea Sălii Palatului, mai e nevoie de o altă sală de concerte în Bucureşti, dar că nu vrea să se angajeze, pentru că este riscant să facă promisiuni care apoi să fie anulate de funcţionarii de la Finanţe.

În legătură cu achiziţiile de cărţi şi reviste pentru biblioteci, pe care anul acesta Ministerul Culturii nu le-a mai putut face din cauza bugetului redus, ministrul a spus că el crede că ar trebui regândit acest sistem prin înlocuirea achiziţiei de cărţi cu bonuri pe care să le poată utiliza cititorii. De asemenea, Paleologu a spus că Ministerul Culturii a încheiat un acord cu Editura Intact, care s-a angajat să livreze către bibliotecile din ţară câte 4.000 de exemplare din fiecare titlu publicat, ministerul renunţând în schimb să se judece cu editura pentru folosirea mărcii "Biblioteca pentru toţi".

Întrebat, în cele din urmă, cum consideră că şi-a gestionat, ca ministru al Culturii, relaţia cu presa, Paleologu a spus că nu este avid de publicitate, dar a apreciat deschiderea presei faţă de problema patrimoniului. Totodată, ministrul consideră că "este foarte important ca presa românească să-şi redobândească credibilitatea", considerând că, în ultima vreme, s-au întâmplat în presă "lucruri care depăşesc cu mult ceea ce ar trebui să se întâmple în domeniul acesta".

Vezi aici a doua parte a înregistrării video a interviului acordat de Theodor Paleologu

(Interviu realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici