Inundaţiile au deturnat Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Este doar a doua oară în istorie când evenimentul este anulat

  • Târgul de Fete de pe Muntele Găina, care urma să aibă loc sâmbătă şi duminică la aproape 1.500 de metri altitudine, a fost anulat din cauza vremii nefavorabile.
  • Decizia organizatorilor a fost luată ca urmare a faptului că mai multe localităţi din zona Apusenilor au fost grav afectate de inundaţii.
  • Potrivit unui comunicat al Centrului de Cultură "Augustin Bena", măsura a fost luată pentru a nu pune în pericol viaţa participanţilor la târg.
1649 afișări
Imaginea articolului Inundaţiile au deturnat Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Este doar a doua oară în istorie când evenimentul este anulat

Inundaţiile au deturnat Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Este doar a doua oară în istorie când evenimentul este anulat

"Zona Munţilor Apuseni a intrat vineri sub avertizare cod roşu de vreme severă iminentă, inundaţii, ploi torenţiale, frecvente descărcări electrice, mai multe localităţi din zonă fiind deja grav afectate de viituri. Avertizarea a rămas valabilă şi pentru ziua de sâmbătă.

În acest context, organizatorii Târgului de Fete, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură 'Augustin Bena', au cerut Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să analizeze dacă sărbătoarea poate sau nu să mai fie organizată în condiţii de siguranţă pentru participanţi, iar în urma consultărilor s-a decis anularea evenimentelor programate pentru sâmbătă şi duminică pe Muntele Găina", precizează comunicatul.

Hotărârea a fost luată deoarece manifestarea ar fi adunat mii de participanţi din cel puţin cinci judeţe - Alba, Hunedoara, Bihor, Arad şi Cluj - dar şi pentru că drumul de acces pe Muntele Găina nu mai prezintă siguranţă de trafic.

De asemenea, se mai arată în comunicat, numărul forţelor implicate în organizare nu mai poate fi asigurat din cauză că multe instituţii şi-au mobilizat oamenii în zonele afectate de inundaţii. Nu în ultimul rând, logistica de organizare a evenimentului a fost grav afectată în timpul Festivalului Naţional de Folclor "Sus, sus, sus, la moţi, la munte" desfăşurat la Câmpeni".

Organizatorii amintesc că aproape în fiecare an, pe Muntele Găina, vremea a fost imprevizibilă. "După cum ştiţi, asupra Munţilor Apuseni s-a revărsat o adevărată urgie, iar zona se află sub cod roşu de inundaţii. Pe Muntele Găina, aproape în fiecare an, vremea a fost imprevizibilă, iar o furtună care s-ar porni în timpul manifestărilor ar putea avea consecinţe extrem de grave", a declarat managerul Centrului de Cultură "Augustin Bena", Alexandru Pal.

Ediţia din acest an a sărbătorii era programată sâmbătă şi duminică pe platoul de pe Muntele Găina, la o altitudine de peste 1.400 de metri. În program erau incluse concerte de muzică populară, uşoară şi folk, expoziţii de fotografie, proiecţii de film, recitaluri cu muzică de fanfară, dar şi un târg al meşterilor populari din zonă.

Atestat documentar la 1816, Târgul s-a desfăşurat fără întrerupere până recent. În urmă cu cinci ani, tot din cauza inundaţiilor, evenimentul a avut loc doar la poalele Muntelui Găina, în comuna Avram Iancu. Anul trecut, Târgul de Fete nu a mai avut loc din cauza pandemiei de coronavirus.

La Târg a fost prezent, în 1852, şi împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici