Ionuţ Vulpescu, la deschiderea Festivalului NexT: Ministrul Culturii este şi el un fel de scurtmetraj

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a declarat la gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film NexT 2015 că istoria recentă demonstrează că "ministrul Culturii este şi el un fel de scurtmetraj", apreciind că discuţia despre "next (următorul)" este "mereu actuală".

139 afișări
Imaginea articolului Ionuţ Vulpescu, la deschiderea Festivalului NexT: Ministrul Culturii este şi el un fel de scurtmetraj

Ionut Vulpescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT a debutat miercuri seară, la cinematograful Studio din Capitală, în prezenţa directoarei evenimentului, Ada Solomon, şi a coordonatoarei Yvonne Irimescu. De asemenea, publicul a putut urmări în seara deschiderii o proiecţie a scurtmetrajelor din secţiunea nouă Behind the Scenes.

"Anul acesta, NexT este mai mare şi mai surprinzător ca niciodată: două competiţii, 15 secţiuni în afara competiţiei, un total de 146 de filme. Filme suprinzătoare şi ambiţioase, care îşi propun să chestioneze graniţele cinema-ului ca artă, vor concura pentru trofeele NexT, în timp ce programele speciale au fost gândite de cei doi selecţioneri, Andrei Rus şi Irina Trocan, pentru a acoperi gusturi şi tematici cât mai diverse, din dorinţa de a oferi o imagine cât mai complexă a cinema-ului contemporan, de la experienţe audiovizuale inedite la filme pop jucăuşe cu monştri, anul acesta it's all about the next thing", a declarat Ada Solomon, directoarea Festivalului Internaţional de Film NexT.

Ea a precizat că 24 de filme din 17 ţări, alese de Irica Trocan şi Andrei Rus din cele peste 3.000 de pelicule înscrise anul acesta, concurează în competiţia internaţională pentru cele trei premii principale ale festivalului, care sunt oferite de Ministerul Culturii: trofeul NexT, premiul Cristian Nemescu pentru cea mai bună regie şi premiul Andrei Toncu pentru cea mai bună coloană sonoră. Ada Solomon a completat că valoarea totală a premiilor este de 4.000 de euro.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a declarat, pe scena cinematografului Studio, că "ministrul Culturii este şi el un fel de scurtmetraj". "(...) istoria recentă ne demonstrează lucrul acesta şi discuţia despre «next» este mereu actuală. Şi, pentru că este mereu actuală, te gândeşti în fiecare zi să faci fapte bune, printre altele, să susţii un festival precum este NexT. (...) Mă aflu cu mare plăcere, cu plăcere de cinefil la cinema Studio, în această seară, şi salut această gală de deschidere a celei de-a noua ediţii a Festivalului NexT, mai ales că organizatorii s-au depăşit pe ei înşişi şi au înscris 146 de filme de scurt metraj, ceea ce este o cifra rezonabilă dacă ne gândim că imaginaţia şi creativitatea nu au limite. În scurtmetrajul care ţine de mine încurajarea producţiei de scurtmetraj este şi inside de minister, nu numai behind the scenes", a declarat Ionuţ Vulpescu.

Ada Solomon a precizat că juriul competiţiei internaţionale este format din Ewa Puszczynska (Polonia), producătoarea filmului "Ida", premiat recent cu Oscar, Edvinas Puksta (Estonia), selecţionerul Festivalului Internaţional de Film de la Vilnius, Michał Oleszczyk (Polonia), critic de film şi cercetător, directorul Festivalului de Film din Gdynia, regizoarea Ana Lungu ("Autoportretul unei fete cuminţi"), scriitorul şi criticul de film François Bonenfant (Franţa), jurnalista şi muziciana Maria Balabaş şi regizorul Eduardo Williams (Argentina), câştigătorul trofeului pentru coloană sonoră, anul trecut, cu "Sunetul stelelor m-a uluit".

Directoarea festivalului a mai spus că publicul bucureştean poate experimenta până duminică secţiunile Oscars Night, Monsters Night, seara LGBT şi Kung Fu NexT.

De asemenea, o întâlnire cu regizoarea Claire Denis, o discuţie cu echipa lungmetrajului "Aferim!", o masă rotundă despre sunetul în filmul românesc şi un training despre Europa Creativă vor completa anul acesta programul Festivalului NexT, a declarat Ada Solomon.

Totodată, Ada Solomon a precizat că, din dorinţa de a încuraja tinerii cineaştii români, anul trecut, Festivalul NexT a organizat în parteneriat cu Shorts TV concursul The Pitch. Pentru cea de-a doua ediţie a concursului au rămas în cursă 14 proiecte din cele peste 30 înscrise. Cei 14 concurenţi şi-au prezentat miercuri, la Cărtureşti Verona, proiectele în faţa camerei de filmat, iar joi acestea vor fi supuse votului publicului printr-o aplicaţie specială, urmând că cele mai apreciate cinci proiecte să fie analizate de un juriu avizat.

Concurenţii la premiul de 5.000 de euro sunt Anca Boariu ("Apartment for Sale"), Anca Oproiu ("Drapelului, str. nr. 1"), Andreea Borţun ("When Night Meets Dawn"), Claudiu Iordache ("Spongebob Lunchbox"), George ve Gänæaard ("Motan's Cat"), George Buzoianu ("My Father Died"), Ozana Nicolau ("Good Friday"), Paul Mureşan ("Mom, Dad, I Have to Tell you Something…"), Raia Al Souliman ("Forevers"), Ruxandra Ghiţescu ("Ana is Coming Back"), Sarra Tsorakidis ("Years From Now and Only if You Look at It from Afar"), Sergiu Lupşe ("Night Time"), Ştefania Matei ("Portrait with Cake") şi Vlad Andrei Ghinea ("Bootcamp").

Programul poate fi consultat pe www.nextfilmfestival.ro, iar biletele au fost puse în vânzare pe eventbook.ro, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi librăriile Anthony Frost şi Kyra Kyralina.

A noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc între 15 şi 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO şi la Institutul Cultural Român (ICR), Club Control, J'ai Bistrot, Cărtureşti, Garajul Ciclop (Magheru 6 - 8) din Bucureşti.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi Uniunii Cineaştilor din România (UCIN). Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii (MC) şi cofinanţat de Programul Europa Creativă-MEDIA al Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici